Zakaži sada

U Srbiji je 17% stanovnika starije od 65 godina ali oni dobijaju više od 30 posto ukupnog broja recepata za lekove.

Starije osobe obično imaju više zdravstvenih problema, i mnogi od njih uzimaju lekove za svaki od njih pojedinačno. Osim toga, oni imaju tendenciju da su više osjetljivi na lekove. Čak i zdrave starije osobe eliminišu neke lekove iz tela sporije od mlađih osoba. Stoga stariji odrasli mogu zahtevati niže ili ređe doziranje za održavanje učinka leka.

Starije osobe i osobe njima bliske- prijatelji, rodbina, negovatelji – moraju voditi računa i paziti na nepovoljne (negativne) fizičke i psihičke reakcije na lekove. Pošto često uzimaju više različitih lekova – ne samo one propisane, već i one u slobodnoj prodaji, narodne, ili biljne lekove – mogućnost nepovoljnih interakcija lekova je visoka.

Ponekad problemi s pamćenjem mogu uticati na starije ljude koji uzimaju lekove za mentalne poremećaje. Starija odrasla osoba može zaboraviti njegovu ili njenu redovnu dozu, uzeti previše ili nedovoljno leka. Dobar način za praćenje terapije je korišćenje pakovanja za sedmodnevno doziranje lekova, koji se može kupiti u bilo kojoj apoteci. Na početku svake nedelje, starije osobe i njihovi staratelji popune kutiju tako da je lako zapamtiti koj lek je potrebno popiti. Mnoge apoteke takođe imaju pakovanja sa sekcijama za lekove koje treba uzimati više puta dnevno.