Recite “ne” jesenjoj melanholiji

Zakaži sada

Pospani ste i neraspoloženi, a kiša, manjak svetlosti i uvelo lišće vas čine depresivnim? Verovatno “patite” od jesenje melanholije koju karakterišu i umor, loša koncentracija, osećaj usamljenosti i povećan apetit.

Dobra vest je da je ovo stanje privremeno, a razlozi su: negativna psihološka reakcija na mrak, nizak nivo hormona sreće serotonina, veća proizvodnja melatonina koji izaziva pospanost i nedostatak vitamina D usled slabe izloženosti sunčevim zracima.Da biste pobedili ovu “jesenju boljku”, jedite namirnice bogate vitaminom D, više boravite na dnevnom svetlu, trčite ili vežbajte.

Neka pesme koje slušate na putu do posla budu što vedrije, a ruke zaposlite nekim kreativnim radom. Obogatite svoj društveni život i ne odbijajte pozive prijatelja na kafu ili odlaske u bioskop samo zbog lošeg vremena.

A kad ste kod kuće, iskoristite vreme da generalno sredite svoj dom, izbacite sve nepotrebne stvari jer pretrpanost prostora pospešuje depresiju. A kad to završite, osvežite stan detaljima vedrih boja i cvećem.

Novosti