Traume ostavljaju tragove na licu

Zakaži sada

Svaka bora na našem licu slika je vremena koje je prošlo – mnogi od nas to pomisle kad stanu pred ogledalo. Ipak, realnost je značajno kompleksnija. Nova studija otkrila je da se starenje dešava u fazama i da su te aktivnosti podstaknute onim što proživimo i traumama koje pretrpimo.

Devetogodišnje iscrpno istraživanje procesa starenja sprovedeno na 118 žena predstavljeno je na međunarodnom susretu medicinara početkom januara u Parizu. Studiju je vodio plastični hirurg Rajiv Grover iz Londona, a ona pokazuje kako određeni faktori, poput dijeta, gubitaka, razvoda i stresa ostavljaju “ožiljke” na licu.

Osnovni cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li starenje dolazi postepeno ili u fazama. Pokazalo se da određene životne traume omogućavaju ubrzavanje tog procesa, dakle da se ono može dogoditi u fazama.

Ispitivane žene imale su između 40 i 45 godina, a u toku prethodnih devet godina praćene su promene izgleda njihovih lica, piše “Dejli Mejl”.

Na kraju su analizirane bore i naučnici su pokušali da tvrdite koliko brzo žene stare u toku jedne decenije, kao i šta im se u tom periodu dogodilo i da li je to ubrzalo celi proces.  Lica su im analizirana iz tri dela: od čela do očiju, od donjeg očnog kapka do gornje usne i od usta do vrha brade.

“Neke stvari u svom životu ne možete izbeći, kao što je gubitak posla ili razvod, ali takođe ima onih koje možete, a to su jo-jo dijete i brzo gubljenje kilograma”, objašnjava doktor Grover.

Dejli Mejl