Naslovna Pomoc i podrska 10 Stvari koje bi ste trebali reći depresivnoj voljenoj osobi

10 Stvari koje bi ste trebali reći depresivnoj voljenoj osobi

Pokriću 10 stvari koje bi ste trebali reći voljenoj osobi ukoliko ne želite da se vaše ime provlači na njenim psihoterapijskim seansama. Ima puno toga i zato razumem kada neki pitaju “Pa šta dođavola MOGU da joj kažem?” Razmišljao sam o tome i evo liste. Stavke koje vam ne leže slobodno preskočite.

1Da li mogu da ublažim tvoj stres na bilo koji način?

Sve preporuke kažu da trebamo nešto raditi a ne samo pričati. Reči nisu baš korisne osobi koja se bori sa depresijom. Jer, a to govorim iz iskustva.. skoro sve što čuje će biti izokrenuto na neki način i zvučaće kao uvreda. Svaka sugestija – Zdravija ishrana? Trčanje? Joga? osoba može protumačiti ovako: Ti radiš nešto jako pogrešno i sam/a si kriv/a za to.

Ono što je naročito utešno je kada, na primer, osobi koja nema volje da ustane spremite ručak, ili pospremite sobu. Ovo možda deluje da smo popustljivi a druga osoba razmažena ali u realnosti nije tako. Zamislite situaciju u kome vama draga osoba prima hemoterapiju. Da li bi ste bez razmišljanja radili ove stvari za nju? Zašto se ne bi na isti način ponašali sa nekim ko se bori sa ozbiljnim poremećajem raspoloženja?

2Šta bi učinilo da se osećaš bolje?

Ovo sam pronašao u priručnicima za roditeljstvo. Ako kažete maloj devojčici da ne se kloni kinder jaja jer postaje nezasita nakon što počne da ih otvara, to i neće baš pomoći jer će verovatno pokušati da strpa u usta tri odjenom. Međutim ako kažete: “Sećaš li se brata Marka koji je na slavi pojeo celo pakovanje kinder jaja i ispovraćao? Šta misliš da li postoji šansa da se to ponovo desi?” Ona će verovatno i dalje želeti da nastavi da ih jede ali postoji šansa da će sama izvući neke zaključke i na primer reći da želi preći na krofnu.

3Da li postoji nešto što mogu da uradim za tebe?

Ovo je opet, kao i u broju jedan, situacija kada nešto trebate da uradite a ne da kažete. I ovo je veoma efikasan način da pokažete osobi da saosećate sa njom i da vam je stalo. Depresivna osoba će verovatno odmahnuti glavom kroz plač, ali budite sigurni da će vas čuti i srce će joj reći “Ovoj osobi je stalo do mene.”

4Da li želiš da te negde odvezem?

Evo jedne stvari koju većina ne zna o depresivnim ljudima: oni su veoma loši vozači. VEOMA loši. Neki malo iskusniji psihijatar zna da postavi pitanje “Da li ste kažnjavani za brzu vožnju, ili imali manje udese itd.” Kada neko loše vozi to može biti jedan od nekonvecionalnih kriterijuma za dijagnostiku poremećaja raspoloženja.

5Gde dobijaš pomoć i podršku?

Primetite razliku između “Da li ideš na grupnu psihoterapiju?” što implicira ” Ako ne ideš ti si jedal lenji kreten koji zaslužuje da bude depresivan” i “Gde dobijaš pomoć i podršku?” što govori ” Potrebna ti je pomoć. Hajde da vidimo kako da je dobijemo.”

6Nećeš se uvek ovako osećati.

Ovo je savršena rečenica koju osoba može čuti i 50 puta dnevno kada želi da depresija prestane. Ove reči su neosuđujuće, ne sugerišu, nisu manipulativne. One daju nadu, a nada održava osobu u životu i u najmanju ruku je motiviše da pregura do sledećeg dana i vidi da li je bliže to svetlo na kraju tunela.

7Da li misliš da nešto možda doprinosi tvojoj depresiji?

Ovo je veoma fin način da se kaže “Da li je zlostavljanje u tvom braku razlog što si toliko loše, budalo” ili ” Da li je možda veštica sa kojom radiš na poslu razlog tvog pada raspoloženja.” Izpipavate teren i ne pokazujete prstom. I opet, poput one devojčice o kojoj sam govorio, osoba mora sama izvući svoje zaključke, i kada u tome uspe, preuzeće odgovornost za stvari koje može da promeni i neće vas kriviti ukoliko u tome ne uspe.

8Koje doba dana ti najteže pada?

Ovo je genijalno. Uobičajna situacija: Zovete dva puta dnevno, jednom ujutru jer je depresija najizraženija nakon buđenja (“Dođavola i dalje sam živ/a”) – i oko 3 ili 4 popodne kada padne šećer u krvi i uhvati anksioznost. Nije poenta u tome šta ćete reći ali puno znači kada osoba zna da može da računa na vas u tim trenucima. Ovo je slično kao kada vas neko drži za ruku prelazeći opasnu raskrsnicu van pešačkog prelaza.

9Tu sam za tebe.

Jednostavno je.. Divno je.. I komunicira sve što trebate reći: Stalo mi je, brinem, kapiram, ne mogu baš da razumem, ali te volim i tu sam da te podržim.

10Ništa.

Ova je najneprijatnija, jer stalno imamo potrebu da ispunimo tišinu sa nečim, čak i pričom o vremenu. Ali ćutati.. i samo slušati.. je nekada najbolji odgovor, i najprikladniji.