Drastično rešenje za osobe sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem

Zakaži sada

Za pojedine pacijente sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem (OKP) najbolje rešenje bi bila psihohirurgija, smatraju pojedini stručnjaci.

Prema navodima magazina “Popular Science”, lekovi i terapija ne dovode do poboljšanja kod 30 do 60 odsto pacijenata sa OKP-om, pa bi za njih najbolje rešenje predstavljala psihohirurgija.

“Uklanjanje moždanog tkiva pomoću lasera možda se čini kao veoma rizičan opduhvat, ali treba imati u vidu da je nauka prilično napredovala od jezivih operativnih procedura koje su se sprovodile tridesetih godina prošlog veka”, navodi hirurg Samir Šet.

“Danas, stručnjaci znaju da je OKP povezan sa određenim centrima u mozgu. Jedan od njih je prednji cingularni korteks, deo mozga koji nas upozorava na to da bi trebalo obaviti određen zadatak i koji nakon njegovog kompletiranja uzrokuje osećaj zadovoljstva”, objašnjava Šet.

Međutim, kod osoba sa OKP-om osećaj zadovoljstva nakon fokusiranja na određeni stimulans izostaje, zbog čega se proces obavlja iznova i iznova. Ovo stanje ponekad je toliko ozbiljno da ometa svakodnevno funkcionisanje pacijenta.

Ako su simptomi prisutni uprkos uvođenju terapije i lekova, onda bi u obzir trebalo uzeti psihoghirurgiju.

Koristeći stereotaktički okvir, koji u osnovi predstavlja veliki uglomer, hirurzi putem kompjuterizovane tomografije (CT) ili magnetne rezonance (MRI) mogu obeležiti putanju od lobanje do željene oblasti u prednjem cingularnom korteksu, a zatim je ukloniti.

“Radimo male procedure nakon kojih pratimo kako je pacijent reagovao i na taj način učimo kako da što uspešnije izvedemo sledeći eksperiment”, kaže Šet i dodaje da poboljšanje usledi kod 50 odsto pacijenata.

Hirurg ističe da bi ova operativna procedura u budućnosti mogla da bude dostupna pacijentima koji boluju od teških oblika depresije.

NEWSER