Erektilna disfunkcija

Zakaži sada

Erektilna disfunkcija definiše se kao nesposobnost održavanja erekcije dovoljne za seksualnu aktivnost.

Čak 52 odsto muškaraca starosti između 40 i 70 godina iskusilo je neki oblik ovog poremećaja, budući da se češće javlja u poznijim godinama života. Međutim, sve više mladih ljudi danas oseća probleme s erekcijom.

Stres, problemi u vezi, previše alkohola, pušenje, određeni lekovi, narkotici – sve to može biti uzrok nesposobnosti postizanja erekcije.

Pre nego što počnete da brinete zbog toga, probajte da budete realistični, jer u nekim periodima života erekcija će biti nepredvidljiva. Zato se kod mnogih problem praktično reši sam od sebe.

Recimo, ako noću i ponekad u toku dana imate spontane erekcije, to je dobar znak da krv cirkuliše vašim genitalijama. Međutim, ako erekcija kontinuirano izostaje, vreme je da posetite lekara, budući da to može biti simptom urinarne infekcije, vaskularnih bolesti i dijabetesa.

Naročito je važno da proverite krvni pritisak, holesterol, nivo šećera u krvi i urinokulturu, a u zavisnosti od mišljenja vašeg lekara, možda vam je potrebna i kontrola genitalija kod urologa.

Više od 50 odsto muškaraca sa dijabetesom pati od problema sa erekcijom u određenim periodima života. Zato je važno da redovno vežbaju, vode računa o ishrani i izgube višak kilograma, kako bi bolest držali pod kontrolom.

Ako nemate dijabetes, ali vodite neuredan život, to takođe može izazvati probleme s erekcijom.

Pre nego što posegnete za medikamentima poput Vijagre, probajte da se više potrudite oko uvođenja zdravih navika i produžite predigru.

INDEPENDENT