Niste zainteresovani za seks? Možda je do srca

Zakaži sada

Uzrok seksualne disfunkcije i niskog libida kod žena ponekad može biti rad njihovog srca, pokazalo je novo istraživanje.

Studija koja je obuhvatila 72 žene starosti između 18 i 39 godina utvrdila je povezanost između stope varijacije srčanog rada (HRV) sa njihovim opštim seksualnim zdravljem, što lekarima može pomoći da odrede koji lekovi im mogu pomoći u povećavanju libida.

Studija objavljena u Applied Psychophysiology and Biofeedback pokazala je da žene sa niskim HRV (odnosno stabilnim pulsom) češće osećaju seksualne probleme od žena kod kojih se puls menja u zavisnosti od okolnosti.

“Nizak HRV najverovatnije predstavlja faktor rizika za seksualnu disfunkciju kod žena”, kaže jedna od autora Amelija Stenton.

Istraživači Univerziteta u Ostinu sproveli su istraživanje mereći otkucaje srca kod žena koje su gledale film o “neutralnom subjektu”. One su zatim odgovarale na pitanja o seksualnoj funkciji, koja su se odnosila na teme zadovoljstva, požude, bola, anksioznosti i depresije.

“Možda srca koja se zdravije prilagođavaju okolnostima bolje pumpaju krv u genitalije”, kaže Stenton koja dodaje da i emocije možda igraju ulogu.

“Stabilan rad srca obično se povezuje sa hladnokrvnošću. Zato verovatno i protok krvi i emocionalne reakcije igraju ulogu u ženskoj seksualnosti”.

LIVE SCIENCE