Dva pitanja koja otkrivaju da li ste alkoholičar

Zakaži sada

Dva prosta pitanja mogla bi da utvrde da li neka osoba pati od alkoholizma, tvrdi najnovija studija.

„Koliko često popijete šest ili više alkoholnih napitaka tokom jedne prilike?“ i „Kao rezultat vašeg pijenja, da li se u poslednjoj godini desilo nešto za čim žalite?“ – ovo su dva pitanja koja bi doktor mogao da postavi kako bi detektovao prekomernu konzumaciju alkohola.

Naučnici sa Univerziteta Lester, koje je predvodio Aleks Mičel, posmatrali su 17 ranijih studija koje su obuhvatile 5.646 osoba, kako bi videli da li bi svega par pitanja moglo da da tačan povod za intervenciju.

Tim je otkrio da „dva pitanja predstavljaju optimalan pristup“, nakon čega može da usledi još par drugih, preciznijih pitanja.

Kada je ova procedura bila sprovedena, ostvarena je preciznost od 90.9 odsto i zahtevana su samo 3.3 pitanja po osobi.

Studija je objavljena u žurnalu „British journal of general practice“.

Doktori trenutno ne ispituju svakog pacijenta u vezi sa problemima sa alkoholom, tvrde istraživači, ali bi, ukoliko to žele, mogli da koriste neke od brojnih upitnika sa znatno većim brojem pitanja. Međutim, korišćenje ovih upitnika oduzima suviše vremena.

Umesto toga, naučnici su želeli da otkriju da li postoji prostor za kraće ispitivanje koje bi moglo da bude korišćeno bez žrtvovanja „tačnosti“.

Ukoliko su ova dva pitanja bila korišćena samostalno, tačno je identifikovan problem sa alkoholom u 87.2 odsto slučajeva a precizno su identifikovane i osobe koje nemaju ovaj problem, i to u 79.8 odsto slučajeva.

INDEPENDENT