Zavisnost će ubuduće lečiti samo jedna injekcija?

Zakaži sada

Naučnici su pronašli supstancu koja u mozgu efikasno briše sećanja vezana za korišćenje droga, piše “Dejli mejl”. Nakon svakog uzimanja psihoaktivne supstance, u mozgu ostaju tragovi u vidu memorije vezane za proživljeno iskustvo.

Ona je ujedno razlog zašto lečeni zavisnici često ponovo dolaze u iskušenje da se vrate starom poroku mesecima – a nekad čak i godinama – nakon prestanka konzumiranja droge.

Međutim, profesorka Kortni Miler iz istraživačkog instituta “Scrips” mogla bi da bude na tragu rešenja ovog problema.

“Ustanovili smo na koji način možemo da ometamo, a možda čak i obrišemo svu memoriju povezanu sa korišćenjem droga, ostavljajući druga sećanja netaknuta”, izjavila je nedavno Milerova.

Njen naučni tim je još 2013. godine ustanovio da navedena sećanja mogu selektivno biti obrisana napadanjem aktina, globularnog proteina koji ulazi u sastav mikrofilamenata, tj. omogućava gradivnu osnovu memorije.

Primenu ovog otkrića u terapeutske svrhe do sada je ograničavala činjenica da je prisustvo aktina od vitalnog značaja za organizam i da bi uzimanje pilule, koja inhibira ovaj protein, moglo da ima fatalne posledice.

Milerova i njen tim u najnovijoj studiji otkrili su da je moguće inhibirati aktin na bezbedan način.

Cilj je postignut zahvaljujući supstanci zvanoj blebistatin. Naime, samo jedno ubrizgavanje bilo je dovoljno da kod životinja zavisnih od metamfetamina ometa dugoročno skladištenje memorija vezanih za uzimanje droga, odnosno da blokira relaps.

“Nadamo se da ćemo kombinacijom tradicionalne rehabilitacione terapije, terapije apstinencije i novog leka smanjiti ili u potpunosti eliminisati relaps kod pacijenata zavisnih od metamfetamina nakon samo jednog tretmana”, navodi Milerova.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Molecular Psychiatry”.

Daily Mail