Depresija je nasledan poremećaj?

Zakaži sada

Depresija je možda nasledna, sugeriše novo istraživanje.

Iako je odavno poznato da se ovaj poremećaj javlja u više generacije iste porodice, istraživači nisu uspevali da pronađu mutacije DNK koje su povezane s tim, uprkos tome što su analizirali više od 9.000 slučajeva.

Međutim, studije su pokazale da neki pojedinci mogu imati i do tri puta veće šanse da postanu depresivni, ukoliko je neko iz njihove porodice patio od tog poremećaja.

Psiholozi su tako konačno otkrili dve varijante gena koje se mogu povezati s kliničkom depresijom.

To je ozbiljno stanje koje pogađa i do 10 odsto ljudi u jednom trenutku njihovog života.

Studija objavljena u stručnom časopisu Nature sprovedena je na Univerzitetu Oksford pod nadzorom profesora Džonatana Flinta, u saradnji sa kolegama sa Univerziteta Virdžinija Komonvelt u SAD i istraživačima širom Kine.

Oni su uspeli da pronađu dve mutacije gena analizirajući kompletnu DNK više od 10.500 Kineskinja, od kojih je polovina imala kliničku depresiju.

Zatim su ponovili istraživanje na još jednoj grupi od 3.231 ženi iz Kine i 3.186 zdravih osoba iste nacionalnosti, pola i starosti.

Jedna od mutacija nalazi se blizu proteina poznatog kao SIRT. Naučnici smatraju da se on bori protiv starenja i uključen je u proizvodnju mitohondrija u gotovo svakoj ćeliji tela koja pretvara hranu u energiju. Drugi gen poznat je kao LHPP.

Otkriće sugeriše da mitohondrije na neki način utiču na pojavu depresije, ali istraživači kažu da je taj poremećaj suviše komplikovan kako bi se pripisao samo jednom uzročniku. Zato smatraju da će verovatno pronaći još mutacija koje vode depresiji.