Pušenje povezano sa shizofrenijom?

Zakaži sada

Naučnici su otkrili da pušenje može predstavljati faktor rizika za razvoj psihotičnih oboljenja, poput šizofrenije.

Među ljudima koji pate od psihoza procentualno ima tri puta više pušača, nego u opštoj populaciji, pokazale su nove analize objavljene u stručnom časopisu Lancet Psychiatry.

Iako ova povezanost ranije nije zabeležena, istraživanja su pokazala da pušenje može predstavljati faktor rizika za psihijatrijska oboljenja.

Istraživači Kings koledža u Londonu koji su analizirali 61 studiju o ukupno 15.000 pušača i 273.000 nepušača kažu da otkrića ne mogu utvrditi uzročno posledični odnos i da pojedine studije nisu u obzir uzimale druge faktore, poput toga da li su pušači takođe i redovni konzumenti kanabisa, što se češće povezuje s psihotičnim bolestima.

Međutim, dr Džejms Mekejb iz Kraljevskog instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju kaže da pušenje treba shvatati kao “ozbiljan faktor rizika za psihoze”.

Istraživanje ukazuje da pušenje može uticati na nivo dopamina u mozgu, što se može odraziti i na psihoze.

“Višak dopamina je najbolje biološko objašnjenje za psihotične bolesti poput šizofrenije, koje smo do sada našli. Moguće je da izloženost nikotinu povećava otpuštanje dopamina i izaziva razvoj psihoze”, objašnjava Robin Mari iz istog Instituta.

Ipak, istraživači upozoravaju da je bez detaljnijih ispitivanja nemoguće tvrditi da cigarete izazivaju šizofreniju.

INDEPENDENT