Zakaži sada

Za celokupno zdravlje pasa je pored uravnotežene ishrane, preventivne vakcinacije i odlaska kod veterinara, neophodno da vlasnik vodi računa o osnovnoj nezi pasa.

Higijena zuba

Kod pasa je od izuzetnog značaja, jer zdravlje zuba, kao i kod ljudi,  može da se odrazi na celokupno zdravlje posebno starijih pasa. Međutim, treba znati da je održavanje higijene zuba kod pasa izuzetno teško, jer njima jednostavno to nije prijatno. Na tržištu se nalaze različita sredstva za higijenu zuba pasa, od specijalnih četkica i paste za pse, pa do hrane koja pogoduje zdravlju njihovih zuba.  Mnogi modeli četkica za zube pasa su tako dizajnirani da imaju fleksibilnu glavu koja pravi podjednak pritisak na čitavu površinu zuba preko kojih prelazite kada im perete zube.  Mnoge specijalno dizajnirane četkice imaju čekinje pod uglom od 45° kako bi pokrile veći ugao i posebno mekan deo sa strane za masiranje desni pasa. Paste, u zavisnosti od proizvođača sadrže različite dodatke, kako bi psima bile ukusnije. Nije potrebno ispiranje zuba. Najbolje bi bilo  da psa, dok je još štene naviknete na redovno pranje zuba, kako bi izbegli stvaranje kamenca ili nakupljanja bakterija.
nega psa 3

Čišćenje ušiju kod pasa

Najbolji nain za čišćenje ušiju kod pasa je korišćenjem nekog od poznatih svetskih proizvoda namenjenih uprav za to, stavljanjem par kapi u uši i laganim masiranjem ,a a nakon toga uklanjanjem priljavštine sa površine spoljašnjeg dela ušne školjke. Izbegavajte korišćenje pamučnih štapića za uši. Kod nekih rasa je potrebno i da se ukloni suvišna dlaka u samim ušima, ali potrebno je to pažljivo raditi jer može biti veoma bolno po psa. 

Sečenje noktiju kod pasa

Od izuzetnog je značaja za celokupno njihovo zdravlje. Ukoliko bi se dopustilo da rastu nekontrolisano, oni se mogu iskriviti i dobiti spiralan oblik. Ukoliko se baš zapuste, mogu toliko da narastu da se  iskrive i krenu da urastaju u šapu Vašeg psa, dovodeći do ogromnog bola i infekcije. Potrebno je da redovnim sečenjem noktiju, ne češće od mesec dana, izbegnete neželjene situacije. Vlasnici mogu sami seći nokte svojim psima, voditi ih kod veterinara ili kod frizera za pse. Ukoliko želite da sami sečete nokte svojim kucama, vodite računa da sečete pod uglom da pravilno naleže na površinu i da se ne približite previše krvnom sudu ili nervu, što je jednostavno primetiti kod pasa sa svetlijim noktima.

Šišanje i trimovanje

U zavisnosti od rase psa potrebno je posvetiti odgovarajuću pažnju na održavanje dlake.  Pored pranja, češljanja i četkanja, za kvalitet krzna Vaših ljubimaca važno je i skraćivanje dlake. Što se tiče skraćivanja dlake postoje dve vrste(šišanje i trimovanje)   u zavisnosti od same rase, vrste dlake i standarda rase. Takođe i od Vas zavisi  da li želite da psa izlažete ili želite samo da održavate higijenu krzna i nije Vam  stalo da li će pas ispunjavati određeni standard.
Šišanje je metoda skraćivanja dlake i možete je obaviti Vi ili  osoba koja je obučena u nekom salonu za kućne ljubimce. Iako se uglavnom šišaju rase  sa mekšom dlakom, mogu se šišati i rase koje se po standardu trimuju, ali im u tom slučaju dlaka postaje mekša i brže će se kovrdžati.  Kod nekih rasa poput pudli postoje i određeni stilovi šišanja, a od samih vlasnika zavisi koji im se stil sviđa i da li žele da izlažu svog ljubimca. Kod nekih rasa kojima ne opada dlaka dovoljno je skraćivanje dlake samo kod očiju ili po nogama. Mogu se koristiti specijalne mašinice za pse(pošto je njihova dlaka dosta čvršća od ljudske) ili posebne makaze.
nega psa1
Trimovanje je obavezno za određene rase pasa,  ukoliko želite da ih izlažete, a posebno je važno kod oštrodlakih rasa i nekih rasa pasa kojima ne opada dlaka. Sam proces se zasniva na čupanju/izvlačenju poddlake i mrtve dlake , a metoda se može obaviti ručno ili pomoću posebnog trimera. Tim procesom dlaka postaje čvršća i oštrija, otpornija i na kišu tako da voda sama sklizne sa nje. Trimovanje se uglavnom radi kod terijerskih rasa, nekih španijela, šnaucera i drugih rasa pasa. Iako je ovaj metod naporniji po psa, ukoliko se navikne pas na vreme i ako se obavlja u salonu kod iskusnog trimera, može biti skoro bezbolno po psa. Psi koji se redovno trimuju   se toliko naviknu na trimovanje, da bez problema mogu istrpeti ,pa  iako deluje bolno, njima ne bude  zbog specifičnosti njihove dlake . Trimovanje se izvodi u različitim vremenskim razmacima u zavisnosti od rase i priprema za izložbu.