Zakaži sada

Uvod u sekciju o kućnim ljubimcima

U svetu je urađen veliki broj ispitivanja kojim je potvrđen  pozitivan uticaj kućnih ljubimaca na psihičko stanje ljudi. Bez obzira da li je neko ljubitelj pasa ili mačaka, papagaja, kunića ili ribica u akvarijumu, njihovo prisustvo u Vašem domu pozitivno utiče na Vaše raspoloženje. Veliki je broj razloga. Samo staranje o nekome, ko  ne može u materijalnom smislu da Vam uzvrati, kod ljudi dovodi do boljeg mišljenja o njima samima.

srceNema psihijatra na svetu kao što je štene koje vas liže po licu.

Bernard Williams

– Radost psa koji na vratima dočekuje vlasnika koji se vraća sa posla, može popraviti raspoloženje iako je na poslu bio težak dan. Šetnja psa na više načina pozitivno deluje na vlasnike, jer osim što dovodi do fizičke aktivnosti, boravka u prirodi, to je i jedan od najlakših  načina za uspostavljanje poznanstava i kontakata sa drugim ljudima. A najbolje od svega je to što ukoliko Vam se ne svidi društvo, uvek možete promeniti termin šetnje, ili promeniti park.

-Mnogobrojna ispitivanja su pokazala da mačke privlači negativna energija, tako da se može desiti da vaša , inače asocijalna mačka iznenada odluči da vam pravi društvo, kada se osećate najusamljenije.

-Gledanje u akvarijum sa ribicama deluje umirujuće na ljude, posebno ako su pod stresom. Takođe i drugi kućni ljubimci deluju pozitivno na raspoloženje ljudi.

-Papagaji su dugovečni, ne traže mnogo prostora i u zavisnosti od vrste mogu da nauče određen broj reči, tako da mogu predstavljati dobro društvo.

-Pregledom stručne literature je utvrđeno da u 20.veku nije rađeno ama baš nijedno ispitivanje uticaja držanja ježa kao kućnog ljubimca i psihičkog stanja ljudi. Zanimljivo, zar ne? Ukoliko neko od Vas ima ježa, može da bude pionir na tom polju.

devojka-i-maca

S druge strane, Vaši ljubimci nisu imali izbora, kad ste vi njih odabrali. Njihovim izborom vi ste ih vezali za sebe, tako da ma koliko se vi ugojili posle praznika, oćelavili ili bili dosadni, oni će vam posvetiti svoju ljubav, jer jednostavno nemaju izbora . Zar to nije sjajno samo po sebi? U ovoj rubrici ćemo pokušati da ukažemo na dobrobit držanja životinja kao kućnih ljubimaca, kao i koje su osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju priliko izbora ljubimca..