Asertivnost: Kako je izgraditi u 4 koraka

asertivan, asertivnost, asertivna komunikacija, komunikacija
Biti asertivan znači biti siguran u sebe i u ono što želite.
Izražavanje svojih potreba, mišljenja i osećanja na taktičan i efikasan način znači biti asertivan. Svako od nas bi trebalo da insistira na tome da se prema nama ophode sa poštovanjem, kao i to da se zalažemo za svoja prava bez kršenja prava drugih. Pored asertivnog ponašanja, postoji neasertivno ponašanje koje može da podrazumeva da je druga osoba ili pasivna, te ide protiv svojih želja i potreba, ili agresivna gde je ona bezobzirna, arogantna ili neprijateljski raspoložena.

Šta znači biti asertivan? 

Biti asertivan podrazumeva širok spektar emocija i ponašanja, kao i situacija u kojima se može primeniti, kao na primer:

  • Govoriti bez straha, postavljati uslove i tražiti usluge na miran i efikasan način, ili generalno insistirati na tome da su vaša prava bitna koliko i prava ostalih i da ste, stoga, ravnopravno ljudsko biće;
  • Izražavanje negativnih emocija tj. požaliti se na nešto, izraziti neslaganje, kritiku, želju da vas ostave na miru, ili odbijanje nekog zahteva;
  • Izražavanje pozitivnih emocija tj. radosti, ponosa, da vam se nešto ili neko sviđa, kao i udeljivanje komplimenata;
  • Da bez ustručavanja zamolite za objašnjenje, da dovedete u pitanje nečiji autoritet ili odliku, ali ne u cilju pobune ili omalovažavanja, već da biste što bolje shvatili ili uradili neki zadatak ili vaš posao, ili čak ponudili bolje rešenje;
  • Da započnete i da završite neki razgovor bez osećaja stida i srama;
  • Da se nosite sa manjim nesuglasicama kako treba bez da se one pretvore u intenzivniju reakciju ili agresiju.

Kako da izgradite asertivnost u 4 koraka? 

1. Sagledajte šta je potrebno da se promeni u vama i verujte u svoja prava. 

Mnogi ljudi znaju da ih iskorišćavaju, a ipak i dalje imaju poteškoće da kažu ,,ne”. Neki zbog toga postaju depresivni ili se osećaju neispunjeno. Znajte da se ništa nikada neće promeniti dokle god ne sagledate i ne prepoznate svoja prava i potrebe i ne odlučite da promenite situaciju na bolje.

Skoro svako može da navede situacije ili okolnosti u kojima je bio ili previše fin ili previše agresivan. Mnogi od nas su na neki način slabi – prijatelju ne možemo da kažemo ne, teško nam je da udelimo kompliment, puštamo supružnika ili decu da kontrolišu ili diktiraju naš život, nikada ne kažemo ako se sa nečim ne slažemo na času ili na sastancima, i tako dalje.

Preispitajte svoj sistem vrednosti i šta je vama pre svega u redu i koje su vaše lične granice. Vrlo je moguće da će se na početku javiti anksioznost koju nosi promena, ali to je sasvim očekivano.

2. Pronađite prihvatljiv način da se postavite ili da odreagujete asertivno u svakoj specifičnoj situaciji koja vas brine. 

Postoji mnogo načina da se osmisle unapred efikasni i taktični odgovori. Razgovarajte o ovoj problematici sa prijateljem, roditeljem, supružnikom ili nekom drugom osobom. Pažljivo zabeležite kako drugi reaguju na situacije slične vašoj i razmislite da li su i njihove reakcije asertivne. U svakom slučaju, većina asertivnih odgovora bi trebalo da sadrži nekoliko komponenti:

  • Opišite drugoj osobi šta je problem. Budite konkretni kada su u pitanju činjenice, na primer, kada, zašto i kako se nešto dogodilo umesto da govorite generalizovano. Potrudite se da budete što objektivniji.
  • Opišite kako ste se vi osetili u toj konkretnoj situaciji. Ovo pokazuje da preuzimate odgovornost za vaša osećanja. Zauzmite stav pun samopouzdanja i nemojte da dopustite da vas emocije savladaju. Probajte da objasnite šta je bio uzrok vaših osećanja rečenicom ,,Osetio/Osetila sam se tako i tako, zbog toga i toga”.
  • Opišite šta biste želeli da je drugačije i kako je moguće da se te promene odmah sprovedu. Imajte na umu da promene koje priželjkujete treba da budu realistične, kao i to da treba da uzmete u obzir i osećanja druge osobe.

3. Vežbajte da odgovarate na asertivan način. 

Nakon što ste analizirali vaše potrebe i situacije u kojima biste želeli da ste malo više asertivni, probajte da vežbate odgovore sa prijateljima. Ako to nije moguće, probajte da zamišljate i stavljate sebe u različite situacije u kojima želite da komunicirate na asertivan način. Počnite sa nekim lakšim životnim situacijama i idite ka težim.

Ubrzo ćete shvatiti da biti asertivan nije uvek lako i da će nekada, koliko god vi bili mirni i taktični, druga osoba to možda shvatiti kao atak na svoju ličnosti. Stoga je moguće da će pokušati da vas uvredi i omalovaži, da vas naljuti, ili da vas veoma agresivno kritikuje. Ovo nije ništa neobično.

Da bi se ostvarila asertivna komunikacija, bitno je su obe strane taktične i da ispoljavaju svoje želje, osećanja i mišljenja na miran i efikasan način. Bitno je da takođe da saslušate drugu osobu do kraja, da ne upadate jedan drugome u reč i da pokušate da empatišete sa sagovornikom. Ovo bi bio odličan početak asertivne komunikacije.

Kada asertivnost nikako ne pomaže, možete primeniti i nešto što se zove ,,tehnika pokvarene ploče” kada mirno i sa stavom ponavljate ono što biste želeli dokle god druga osoba ne shvati poruku i ne počne da vas sluša.

4. Pokušajte da bude asertivni svakodnevno u pravim životnim situacijama

Počnite sa lakšim, manje stresnim situacijama. Izgradite samopouzdanje. Promenite pristup ako je to potrebno. Na primer, zatražite od prijatelja da vam pozajmi nešto, pitajte stranca za upustva kako da stignete negde, uđite u prodavnicu i zamolite da vam usitne novac, zamolite menadžera u radnji da vam da popust na robu koja je oštećena i slično. Vežbajte da se obratite strancu i da popričate o vremenu, da udelite kompliment potpunom neznancu ili osobi koju znate kada nešto uradi kako treba, da ispričate kolegama neko iskustvo koje ste imali, i slično.

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problem

Biti asertivan znači biti siguran u sebe i u ono što želite. Ponašajući se asertivno i tako što reagujete i izdražavate svoje želje na pravi način ne samo da ćete vi izgraditi samopouzdanje već ćete polako stvarati život kakav želite i osećaće te se bolje i ispunjenije.

 

Test is under construction

You can not get any results from it yet.