Kako elektronski uređaji utiču na zdravlje dece

Zakaži sada

Kako elektronski uređaji utiču na zdravlje dece

Stručnjaci iz Australije upozoravaju da deca koja provode više od 30 minuta dnevno za ipadima i tabletima mogu već u ranoj dobi posejati seme hroničnog bola u vratu i leđima u kasnijem životu.

Grbljenje nad elekronskim uređajem u mladom uzrastu može uzrokovati muskuloskeletalne probleme u odrasloj dobi.

Stefani Kasidi, fizioterapeutkinja iz Melburna, kaže da bi deca smela da provedu maksimalno pola sata u fiksnoj poziciji pred ekranom, nakon toga bi opet morala da se razmrdaju.

Naučnici sa Kurtin Univerziteta u Australiji ustanovili su da mnoge porodice dozvoljavaju deci da koriste kompjutere, iPadove i telefone veći deo dana da bi bili animirani, mirni i srećni.

Preliminarni rezultati studje biće predstavljeni na internacionalnom kongresu udruženja ergonomičara u Melburnu sledećeg meseca. Naučnici se nadaju da će rezultati studije zabrinuti roditelje pa će uputstva koja daju na temelju studije postati obrazac ponašanja roditelja da bi zaštitili svoju decu.

Uputstva u nekim zemljama sada preporučuju da deca uzrasta od dve do pet godina smeju da provedu maksimalno jedan sat ispred ekrana, uključujući i televiziju, a da elektronske uređaje uopšte ne smeju da upotrebljavaju deca mlađa od dve godine.

Studija sa Kurbin Univerziteta koja je sprovedena na 159 dece od pet godina i mlađe, uključujući i dvoje mlađe od dve godine, utvrdila je da jedna četvrtina dece gleda TV više od jednog sata dnevno preko nedelje, a za vikend još i više.

Šezdeset odsto upotrebljava tablete ili mobilne telefone tokom nedelje do jednog sata, a deset odsto provodi više od sat vremena dnevno na tabletima preko vikenda.

Sve ukazuje na to da maksimum mora biti trideset minuta i nakon toga deca bi opet trebalo da budu aktivna. Naročito ako se deca počnu žaliti na bolove u leđima i vratu što je znak da se telo ne može nositi sa time. Roditelji bi trebalo da ukažu deci na važnost ispravnog držanja tela i opasnost dugotrajnog sedenja.

 

Telegraf