Zeleno za zdravlje

zeleno za mentalno zdravlje
Zakaži sada

Kašasti sok, poznatiji kao smuti (eng. smoothie) je napitak koji se sastoji od različitog voća i povrća i predstavlja hranljiv i lagan obrok ili užinu. Ali, ono što je posebno dobro za naš organizam jeste zeleni smuti. Zeleni smutiji imaju mnoge hranljive dobrobiti i mogu da uključe različito zeleno povrće kao što je spanać, kelj, celer, zelena salata, avokado.. Zajedno sa vašim omiljenim voćem čine odličan i zdrav obrok koji će vam dati energiju za dan koji je pred vama.

Ovo su neke od dobrobiti zelenog smutija:

  1. Zeleni smutiji su puni hranljivih sastojaka. Od toga koje ćete voće i povrće uključiti u vaš napitak zavisi i vrsta i količina hranljivih materija koje ćete dobiti.
  1. Smutiji su mnogo zdraviji od bistrih sokova iz razloga što pored vitamina i minerala unosite i vlakna, jer se smutiji prave od celog voća.
  1. Zeleni smutiji su odličan način da pojedete povrće koje inače možda ne volite. Voće (i malo meda) će neutralisati ukus povrća i samo sa jednom čašom unećete preporučenu dozu zeleniša.
  1. Ovo je odličan način da navedete decu da jedu povrće.
  1. Smutiji se veoma lako i brzo prave. Sve što je potrebno je da ubacite sve voće i povrće u blender i – voilà!– vaš obrok je gotov.
  1. Zeleni smutiji se lako vare i takođe podstiču varenje i predstavljaju odlično sredstvo za detoksikaciju organizma.
  1. Zeleno lisnato povrće je bogato folnom kiselinom. Nedostatak folne kiseline u organizmu je povezan sa povećanim rizikom od depresije, umora i insomnije (Ross, 2013).

Vaše smutije možete obogatiti sa puterom od kikirikija, bademovim puterom, lanenim semenom, čija semenkama, crnom čokoladom..

Moj savet je da smutije pijete za doručak jer osvežavaju, razbuđuju, podstiču varenje i daju vam energiju za početak dana.

Bilo da su zeleni ili neke druge boje oni predstavljaju ukusan i jednostavan obrok koji će vam obezbediti hranljive vrednosti i pokrenuti vas.

*Jedna zamrznuta banana, šaka svežeg spanaća i malo meda – moj apsolutni favorit 🙂

Mens sana in corpore sano.