Narcisoidni poremećaj ličnosti kod majki 

majke, roditeljstvo, narcisoidni poremećaj ličnosti, poremećaj ličnosti
Često nipodaštava njihov izbor karijere, partnera, prijatelja, načina života, načina oblačenja, njihovih ličnosti ili ličnih izbora, praktično - sve.

Koja je uloga majke?

Majke su naš prvi i osnovni vid kontakta sa spoljnim svetom. Kao deca učimo da se povežemo sa drugima sledeći njihov primer. Takođe, primarna svest o našoj vrednosti proističe upravo iz načina na koji se majka brine za nas, kako se ophodi prema nama, i kako nas štiti od nevolja. A šta ako je majka ta koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti?

Majčinska sposobnost da ostvari zdravu zavisnost, da saoseća sa nama, da shvati naš bol, predstavljaju osnovne potrebe koje utiču na naš razvoj, stil vezivanja i emotivnu regulaciju. Ako se ovaj prvobitni stil vezivanja ne odigra kako treba, može da ostavi teško popravljive posledice na kasniji razvoj ličnosti. Emocionalno i verbalno zlostavljanje od strane roditelja može negativno da utiče na naše učenje, memoriju, donošenje odluka, kao i da poveća rizik od oboljevanja od anksioznosti, depresije i suicidnih misli.

Majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti može da doprinese razvoju ozbiljnih poremećaja kod svoje dece. Njena potreba za kontrolom, preterani osećaj moći, manjak empatije, tendecija ka manipulaciji i stalna potreba za pažnjom štete deci na više nivoa. Ne samo da majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti ne uspeva da zaštiti svoju decu od loših stvari koje postoje na svetu, već ona postaje deo njih. Umesto da deca budu izložena zdravoj ljubavi i nežnosti, ona se suočavaju sa ponašanjima koja ih teraju da sumnjaju u sebe i da stalno slušaju kritike na svoj račun.

Koje su to karakteristike narcisoidnog poremećaja ličnosti kod majki? 

1. Često posramljuje svoju decu. 

Čestim posramljivanjem svoje dece, majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti se osigurava da njena deca nikada neće imati stabilan osećaj identita i samopoštovanja, tj. uvek će morati da traže njeno odobravanje i potvrdu. Ona ponižava svoju decu što se nisu ,,dovoljno” ostvarila akademski, društveno, profesionalno i lično. Često nipodaštava njihov izbor karijere, partnera, prijatelja, načina života, načina oblačenja, njihovih ličnosti ili ličnih izbora, praktično – sve. Na ovaj način ona usađuje u njih osećanje da nisu nikada ,,dovoljno dobri”, šta god da postignu.

2. Stalno upoređuje svoje dete sa ostalom decom ili bratom ili sestrom. 

Majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti često upoređuje svoju decu sa njihovim prijateljima ili braćom i sestrama. Neretko izgovara rečenice poput ,,Zašto nisi više kao tvoj brat/sestra/prijatelj? Vidi kako je on/ona uspešan/uspešna.” i slično. Često ako ima više dece jedno od njih postaje njeno ,,zlatno dete”, ono koje je naizgled njen najbolji ,,produkt”, dok drugo dete je ,,otpadnik, neuspešno dete”. Ovo često stvara rivalnost između braća i sestara i ostavlja dosta psiholoških posledica i na jedno i na drugo dete.

3. Tretira svoju decu kao ,,nastavak” nje same. 

Majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti tretira svoju decu kao da su ,,nastavak” nje same i svako negodovanje od strane dece na neki način utiče negativno na majčinu reputaciju u društvu. Ona često kritikuje decu isključivo iza zatvorenih vrata, dok se u društvu ponaša potpuno suprotno odajući utisak majke koja je veoma ponosna na svoju decu do te mere da ih predstavlja kao da su ona njena nagrada i najbolje dostignuće.

4. Takmiči se sa svojom decom. 

Opšte je poznato da se majka sa narcisoidnim poremećajem ličnosti takmiči sa svojom decom, pogotovu kada su u pitanju ćerke. Ona je toliko opterećena svojim fizičkim izgledom da može da ispolji bes, ljubomoru i zavist i da vidi sopstveno dete kao pretnju. Često kritikuje izgled svoje ćerke i njeno telo, sve u cilju posramljivanja. Može čak da se desi i da flertuje sa muškim prijateljima svoje dece da bi pokazala neku vrstu superiornosti u odnosu na ćerke.

5. Majka sa dva lica. 

Majci koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti kako će da se predstavi u društvu je na prvom mestu prioriteta. Ona se zbog toga neretko predstavlja kao veoma brižna, umiljata i posvećena majka dok sa druge strane zlostavlja svoju decu emotivno a nekada i fizički. Društveni status majke koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti je bitniji od bilo čega drugog.

6. Ne uvažava lične granice. 

Majka koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti ne uvažava lične granice svoje dece. Umesto da preuzme ulogu roditelja ona često želi da bude prijatelj svoje dece i ponaša se u skladu sa tim. Ulazi u sobu bez kucanja, čita njihove dnevnike, često se raspituje za romantične partnere svoje dece do detalja. Usput neretko nabija osećaj krivice ako se njena deca osamostaljuju ili iskazuju želju za samostalnošću.

7. Emotivno ucenjuje, nabija osećaj krivice i pravi svoju decu ,,ludim”.

Majka koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti često ima tendenciju da pravi svoju decu ,,ludim” tako što ih ubeđuje da ih ona nikada nije uvredila, povredila, ili uradila nešto pogrešno i da ih ubeđuje kako su ili ona ,,previše osetljiva” ili su sve ,,pogrešno shvatila”. Ovo predstavlja ozbiljno psihološko nasilje. Kada njena deca na bilo koji način iskažu emocije, ona neretko pribegavaja nabijanju osećaja krivice ili pasivnoj agresiji kao odgovor na iskreno iskazivanje kako se njena deca osećaju povodom njenog ponašanja. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko vaša majka ima narcisoidni poremećaj ličnosti, vrlo je verovatno da ste rasli sa manjkom samopouzdanja, nemogućnosti da prihvatite sebe takvim kakvi jeste, kao i sa velikom sumnjom u sebe i svoje sposobnosti. Ako ste se prepoznali u ovom tekstu, i osećate da je odrastanje sa majkom koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti ostavilo traga na vas, slobodno se obratite za stručnu pomoć jer je to rešivo uz pomoć psihoterapije. Na ovaj način ćete značano poboljšati svoje samopouzdanje kao i kvalitet života i rešiti se nepotrebnih nesigurnosti.