SPORT

Zdrav duh u zdravom telu

Bavljenje sportom čini više za nas osim što nam sužava struk i ojačava mišiće. Istraživanja su pokazala da naše psihičko zdravlje takođe može imati velike koristi od bavljenja sportom. Bilo da volite da sami trčite ili šetate, bilo da volite driblanje pod košem i druženje u fudbalskom timu, osećaće se bolje kada se bavite sportom. Istražite ovu sekciju i saznajte više o sportovima koji mogu da vam podignu raspoloženje.

Pet benefita bavljenja sportom

zenavezba

Izoštrite pažnju

Redovna fizička aktivnost vam može pomoći da očuvate važne mentalne sposobnosti  kako starite. Što uključuje proces mišljenja, učenja i pravilnog rasuđivanja. Kombinacija aerobnih vržbi i treninga snage, koji su uobičajni u većini sportova, tri do pet puta nedeljno po najmanje 30 minuta je dovoljno za efekat po mentalno zdravlje.

zenavezba2

Umanjite stres

Kada ste fizički aktivni vaša pažnja je pomerena sa svakodnevnih stresora, što oslobađa um da razmišlja više kreativno. Vežba smanjuje nivoe hormona stresa u vašem telu, kao što su adrenalin i kortizol. Dok u isto vreme stimuliše proizvodnju endorfina koji prirodno podižu raspoloženje i pomažu da se nivo stresa smanji. Nakon napornog treninga na sportskom terenu endorfini će vas učiniti opuštenijim i optimističnijim.

yenasemoli

Kontrolišite depresiju

“Izađi i igraj se” je nešto što obično savetujemo deci ali je podjednako primenjivo i na nas odrasle kada se osećamo potišteno. Istraživači na Duke univerzitetu su pratili 156 osoba sa depresijom koje su nasumično rasporedili na tretman samo aerobnim vežbama, vežbama i antidepresivima i samo antidepresivima. Posle četiri meseca kod sve tri grupe ispitanika je došlo do poboljšanja depresije, ali posle 10 meseci jedino kod grupa sa fizičkim vežbama je bila značajno manja stopa povratka depresije.

zenaspava

Poboljšajte san

Sport i drugi oblici fizičke aktivnosti mogu poboljšati kvalitet spavanja, brže ćemo zaspati i san će biti dublji. Kvalitetan i okrepljujući san poboljšava naše mentalno funcionisanje sutradan i podiže raspoloženje. Vodite računa da se ne bavite sportskim aktivnostima kasno tokom dana – večernja aktivnost vam pože podići nivo uzbuđenosti toliko da nećete moći da zaspite.

klinciPoboljšajte raspoloženje

Da li želite rafal sreće i opuštenosti? Preporučujemo fizičku aktivnost. Bez obzira da li se bavite sportovima, vežbate u teretani ili brzo hodate, fizička aktivnost stimuliše mozak da oslobađa neurotransmitere koje čine da se osećate srećnije i opuštenije. Sportovi a pogotovo timski pružaju priliku za opuštanje i društveno angažovanje dok usput poboljšavate svoju kondiciju.

Članci

adhd i sport

Sport i ADHD

Poremećaj pažnje i ponašanja ili ADHD (Attention Deficit and Hyperactive Disorder) je neurobihejvioralni poremećaj koji se karakteriše smanjenom pažnjom, otežanom koncentracijom, hiperaktivnošću i impulsivnošću. ADHD...
sport i shizofrenija

Shizofrenija: Uticaj sporta na simptome

Osobe sa teškim mentalnim poremećajima su pod značajnim rizikom od hroničnih bolesti povezanih sa sedentarnim načinom života i sporednim efektima lekova. Između ostalog, ove...
Joga

Čudesna joga, za telo i um

Šta je joga? Reč joga potiče iz Sanskrita i označava jedinstvo tela i duha, individualnog i kolektivnog. Joga, poreklom iz Indije, je disciplina stara nekoliko...
Fizička aktivnost poboljšava mentalno i fizičko zdravlje. Govorimo detaljnije o pozitivnim uticajima fizičke aktivnosti na vaš organizam.

Fizička aktivnost za bolji kvalitet života

Da li želite da dodate još godina svom životu? Ili života svojim godinama? Kada se osećate dobro, jača vam želja za životom! Američka asocijacija za...

POPULARNO