Bihejvioralna psihoterapija se bazira na tome da se osobi predoči kako njihovo ponašanje utiče na njihovo dalje delanje i emocije.
Bihejvioralna psihoterapija se bazira na tome da se osobi predoči kako njihovo ponašanje utiče na njihovo dalje delanje i emocije.

Bihejvioralna psihoterapija

Dajemo odgovor na pitanje šta je bihejvioralna psihoterapija

Šta je bihejvioralna psihoterapija?

Bihejvioralna psihoterapija pomaže osobama da razumeju kako promena u njihovom ponašaju dovodi do promena u tome kako se osećaju.  Cilj bihejvioralne terapije je u motivaciji, aktivaciji i uključivanju osobe u aktivnosti, koje su pozitivne i koje osnažuju socijalnu interakciju.

Bihejvioralna terapija koristi strukturisan pristup, prati ponašanje osobe i podstiče na pozitivnu promenu promenu i nova iskustva. Neke od uobičajnih tehnika su:

Samo-posmatranje  —  Ovo je prvi deo tretmana. Terapeut traži od osobe da vodi detaljan dnevnik aktivnosti  tokom dana. Preispitivanjem liste na sledećem susretu terapeut stiču uvid u ponašanja osobe.

Primer — Marko, koji se leči zbog depresije, donosi svoj dnevnik aktivnosti za prošlu nedelju. Terapeut primećuje da Marko ide na posao ujutru, vraća se kući oko 16:30 i gleda televiziju  do 23:00 nakon čega odlazi u krevet.

Planiranje nedeljnih aktivnosti — U ovom delu terapeut i klijent rade zajedno na formiranju plana novih aktivnosti koje će povećati šansu da klijent doživi pozitivna iskustva.

Primer —  Posmatrajući dnevnik aktivnosti terapeut i Marko zaključuju da dugo gledanje televizije ne ostavlja puno prostora za pozitivne društvene odnose. Te odlučuju da Marko jednom nedeljno izađe na večeru sa prijateljima i da se uključi u jednu od grunih sportskih aktivnosti.

Igranje uloga — Ova tehnika se koristi da pomogne osobi u sticanju novih veština kao i da predvidi probleme koji se mogu javiti u odnosu sa drugi ljudima.

Primer — Jedan od razloga zašto Marko ostaje kod kuće je što je stidljiv u društvu drugih ljudi. Ne zna kako da započne razgovor sa drugima. Marko i terapeut rade na ovome vežbajući jedan sa drugim započinjanje komunikacije.

Izmena ponašanja — Ova tehnika podrazumeva nagrađivanje klijenta za pozitivne promene u ponašanjima.

Primer — Marko želi nov štap za pecanje. On i terapeut prave obavezujući ugovor po kome će se Marko nagraditi novim štapom za pecanje nakon što smanji gledanje televizora na 1 sat dnevno i uključi  u tri nove aktivnosti.

Cilj bihejvioralne terpije je da osoba sama može da razume uzročno-posledičnu vezu između svojih postupaka i onoga kako reaguje, odnosno na to kako se oseća. Kroz terapiju uči koji obrasci ponašanja prizvode pozitivne efekte i kako da ih implementira.