Naslovna Psihoterapija Bihejvioralna psihoterapija
Za šta služi bihejvioralna terapija

Bihejvioralna psihoterapija

Dajemo odgovor na pitanje šta je bihejvioralna psihoterapija

Šta je bihejvioralna psihoterapija?

Bihejvioralna psihoterapija pomaže osobama da razumeju kako promena u njihovom ponašaju dovodi do promena u tome kako se osećaju.  Cilj bihejvioralne terapije je u motivaciji, aktivaciji i uključivanju osobe u aktivnosti, koje su pozitivne i koje osnažuju socijalnu interakciju.

Bihejvioralna terapija koristi strukturisan pristup, prati ponašanje osobe i podstiče na pozitivnu promenu promenu i nova iskustva. Neke od uobičajnih tehnika su:

Samo-posmatranje  —  Ovo je prvi deo tretmana. Terapeut traži od osobe da vodi detaljan dnevnik aktivnosti  tokom dana. Preispitivanjem liste na sledećem susretu terapeut stiču uvid u ponašanja osobe.

Primer — Marko, koji se leči zbog depresije, donosi svoj dnevnik aktivnosti za prošlu nedelju. Terapeut primećuje da Marko ide na posao ujutru, vraća se kući oko 16:30 i gleda televiziju  do 23:00 nakon čega odlazi u krevet.

Planiranje nedeljnih aktivnosti — U ovom delu terapeut i klijent rade zajedno na formiranju plana novih aktivnosti koje će povećati šansu da klijent doživi pozitivna iskustva.

Primer —  Posmatrajući dnevnik aktivnosti terapeut i Marko zaključuju da dugo gledanje televizije ne ostavlja puno prostora za pozitivne društvene odnose. Te odlučuju da Marko jednom nedeljno izađe na večeru sa prijateljima i da se uključi u jednu od grunih sportskih aktivnosti.

Igranje uloga — Ova tehnika se koristi da pomogne osobi u sticanju novih veština kao i da predvidi probleme koji se mogu javiti u odnosu sa drugi ljudima.

Primer — Jedan od razloga zašto Marko ostaje kod kuće je što je stidljiv u društvu drugih ljudi. Ne zna kako da započne razgovor sa drugima. Marko i terapeut rade na ovome vežbajući jedan sa drugim započinjanje komunikacije.

Izmena ponašanja — Ova tehnika podrazumeva nagrađivanje klijenta za pozitivne promene u ponašanjima.

Primer — Marko želi nov štap za pecanje. On i terapeut prave obavezujući ugovor po kome će se Marko nagraditi novim štapom za pecanje nakon što smanji gledanje televizora na 1 sat dnevno i uključi  u tri nove aktivnosti.

Cilj bihejvioralne terpije je da osoba sama može da razume uzročno-posledičnu vezu između svojih postupaka i onoga kako reaguje, odnosno na to kako se oseća. Kroz terapiju uči koji obrasci ponašanja prizvode pozitivne efekte i kako da ih implementira.