Učini loš dan boljim: 7 jednostavnih saveta

7 jednostavnih saveta da loš dan učinimo boljim

Svi imamo loše dane. Bez obzira koliko smatramo sebe optimistima ili se trudimo da živimo u skladu sa motom „Uvek gledaj na svetlu stranu života“, loši dani uvek nekako nađu svoj put do nas. Ali, to je upravo ono što oni jesu – loši dani.

Nisu užasi i katastrofe, iako, da, nekada nas navedu da razmišljamo o smislu života i našoj ulozi u njemu, a zapravo, možda smo samo ustali na pogrešnu stranu kreveta. Loši dani su sastavni deo našeg življenja, nekada su više loši nekada manje, ali prebrodimo ih, prođu, i mi možemo da nastavimo dalje.

Ali, da se ne bismo prepuštali lošem danu i pustili da nas on nosi, evo nekoliko saveta kako da preuzmete kontrolu i loš dan učinite malo boljim.

horoskop

1. AKTIVIRAJTE SE

Lagana šetnja ili iscrpljujući trening ili nešto između. Šta god da je ono što vama odgovara, bitno je da ustanete i da se pokrenete. Često tokom ovih dana imamo osećaj da nemamo volje i da bi smo najradije ostali u krevetu i gledali film, ali upravo ovo, prepuštanje, će učiniti samo da se osećamo lošije. Fizička aktivnost utiče na moždanu hemiju i aktivira otpuštanje endorfina, poznatijeg kao hormon sreće. Tako da, nemojte čekati da loš dan prođe, aktivirajte se i endorfin će da uradi svoje.

2. DRUŽITE SE

Pozovite prijatelja na kafu, čaj. Nekoga ko vam neće dozvoliti da ruminirate oko problema više od par minuta i ko će ubrzo pretvoriti razgovor u nešto mnogo zanimljivije od onoga što vas čini tužnim i nezadovoljnim.

3. FOKUSIRAJTE SE NA LEPO

Moj dragi kolega je skoro rekao: „Ako se suviše bavimo korovom u bašti, cveće će da nam uvene.“ Loši dani su „najbolja“ prilika da se prisetimo svih naših grešaka i da se zabrinemo oko mogućih negativnih posledica u budućnosti, ali fokusiranjem na negativno problem se ne rešava. Konstantna briga, ruminacije, samo čine da se osećamo lošije, u stanju smo da pređemo kilometre u glavi, a da nismo napravili ni jedan korak u napred. Postoji greška u mišljenju koja se naziva Mentalni filter – vidimo samo negativne stvari, a zanemarujemo pozitivne. Prepoznajte greške u mišljenju koje pravite i odlučite da razmišljate drugačije.

4. BUDITE ZAHVALNI

Osvrnite se na ono dobro u životu. Nađite svaki dan barem tri stvari na kojima ste zahvalni. Ovo je jedna od tehnika sa kojom se borimo protiv mentalnog filtera koji smo prethodno pomenuli.

meditacija

5. MEDITIRAJTE

Uposlite taj vaš ubrzani, konfuzni um. Dajte mu nešto da se zanima. Usmerite ga na disanje. Udahnite i izdahnite. Fokusirajte se na disanje. Budite svesni trenutka. Budite sada i ovde. Puna svesnost daje priliku vašem mozgu da se regeneriše i vama daje energiju koja vam je potrebna da ovaj loš dan okrenete na bolje. Ukoliko vam bilo koja misao o tome što vas muči prođe kroz glavu, nemojte je odgurivati. Registrujte je i pustite da prođe. Ukoliko se suviše koncentrišemo na to da ništa ne mislimo postićićemo upravo suprotan efekat. Hajde da uradimo jednu demonstraciju: Nemojte da mislite na ružičastog slona. Nemojte nikako da mislite na ružičastog slona! Jeste li uspeli?

6. OTRESITE BRIGE – IGRAJTE!

Pustite glasno muziku i igrajte. Igrajte kao da vas niko ne gleda. Ili ako je to vaš stil, igrajte kao da vas svi gledaju.

igra

7. POMOZITE DRUGOME

Primetićete da dok pomažete drugome oko njegovih problema to vam skreće pažnju sa sopstvenih. Takođe, sam čin pomaganja drugome bez razmišljanja o uzvraćanju usluge čini da se osećamo dobro. Probajte. Učinite nešto dobro za drugoga samo zato što možete. Bez zadnjih namera. Bez očekivanja.