Kako preboleti gubitak kućnog ljubimca

Proces tugovanja je neizbežan kao i sam gubitak kućnog ljubimca, u ovom tekstu pružićemo vam par saveta kako da taj proces što bezbolnije prođete.
Proces tugovanja je neizbežan kao i sam gubitak kućnog ljubimca, u ovom tekstu pružićemo vam par saveta kako da taj proces što bezbolnije prođete.

Kada bi vam neko rekao da ćete se u noći Velikog petka naći u dežurnoj veterinarskoj ambulanti, ne biste mu verovali. Još manje biste mu verovali kada bi vam na sve to rekao da će vas sačekati najteža odluka života: da je eutanazija najbolje rešenje za vašeg psa. I tako, došli ste sa svojom krznenom lopticom u rukama i nadom, a kući se vraćate sa pramenom dlake. Tamo su još uvek njegove činije za hranu i vodu, povodac, ćebad i sve ostale stvari. Sada je vreme da se suočite sa tim da nema ko da ih koristi.

Svako od nas ko je makar jednom bio vlasnik kućnog ljubimca bilo koje vrste zna koliko je teško kada dođe neizbežan momenat da se sa istim oprosti. Neki utehu pronalaze u tome da odmah prazninu nastalu za prethodnim ljubimcem popune novim, dok drugima taj prvi bude i poslednji. Svakako, taj gubitak je težak gotovo kao gubitak bilo kog člana porodice, nekima i teži. Iako je proces tugovanja neizbežan kao i sama smrt voljene životinje, pokušaćemo da vam pružimo par saveta kako da taj proces što bezbolnije prođete.

Okružite se voljenima

Dopustite drugima da vam se nađu. Ukoliko ne živite sami, već imate ljude koji prolaze kroz sličan proces kao i vi. Oslonite se jedni na druge, razgovarajte, prisećajte se lepih stvari vezanih za ljubimca koji više nije tu. Pored njih tu su i drugi nama dragi ljudi sa kojima ne živimo. Možda neće u potpunosti razumeti vaš gubitak, ali sigurno će biti spremni da vam pruže podršku ili skretanje pažnje sa novonastale praznine u vašem domu. 

Pronađite novu rutinu

U redu je i da  želite da samo budete kod kuće i ne radite ništa neko vreme. Međutim, život nastavlja da teče. Kad tad moraćete da izađete napolje i nastavite svakodnevnicu. To će i pomoći. Naravno da ne možemo bežati od gubitka i praznine koju ostavlja. Ali kako bismo preboleli gubitak neophodno je da ponekad skrenemo misli ili stvorimo novu rutinu.    

Terapija

Ukoliko već ne idete na psihoterapiju, a pomoć bližnjih vam nije dovoljna uvek možete da se obratite stručnjacima za pomoć. Kao što nam ponekad treba pomoć vodiča da se snađemo u nepoznatom gradu, tako nam je potrebna i pomoć stručnjaka da lakše prođemo kroz tešak i komplikovan proces tugovanja.

Ne ignorište gubitak

Vaš ljubimac se neće vratiti. Ne krije se. Nema ga. To je nešto što je teško ali se treba prihvatiti. Ujedno morate prihvatiti i emocije koje idu sa tim gubitkom i dozvoliti sebi da ih osećate. Većina nas je u iskušenju da “pobegne” kada je suočena sa gubitkom ili da se oseća kao da se sve ovo nekom drugom dešava. Kao što smo već napomenuli, bitno je da imate aktivnosti i pronađete novu rutinu, ali ne treba ni preterivati i bežati od svog bola. Kao što moramo da prođemo proces bolovanja i oporavka posle virusa ili operacije, tako isto moramo da prođemo i kroz proces tugovanja, pa i kućnim ljubimcem.psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemGubitak nikada nije lak. Nedostaje nam i omiljena šolja kad se polomi, a kamoli živo biće. Sasvim je prirodno prolaziti kroz različite periode, imati bolje i lošije dane i slično. Ne smemo bežati od svojih emocija, ali se i ne možemo samo prepustiti tuzi i dozvoliti da nam jedan gubitak definiše ostatak života. Makar više ne bilo ritmičnog lupkanja kandžica po podu.