Kako pripadnost zajednici utiče pozitivno na mentalno zdravlje

Kroz različite faze života, od detinjstva do starosti, mentalno zdravlje igra važnu ulogu u našem emocionalnom i psihološkom razvoju. Pripadnost zajednici, bilo da je reč o porodici, prijateljima, kolegama, ili interesnim grupama, ima veliki pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Istražićemo kako pripadnost zajednici utiče na mentalno zdravlje kroz očigledne i manje očigledne načine. 

Očigledni načini

Socijalna podrška

Jedan od najvažnijih aspekata mentalnog zdravlja je socijalna podrška koju dobijamo od drugih. Ona postoji u različitim oblicima, kao što su: emocionalna podrška, praktična pomoć, informacije, ili samo prisustvo drugih ljudi. Kroz zajednicu, pojedinci mogu pronaći osobe koje razumeju njihove probleme, pružaju im podršku u teškim trenucima i dele slične vrednosti i interesovanja. Ovakva podrška smanjuje stres, anksioznost i osećaj usamljenosti.

Osećaj svrhe i smisla

Zajednice često nude različite mogućnosti za angažovanje u aktivnostima koje su korisne i daju osećaj svrhe i smisla. Uključivanje u volonterske projekte, društvene događaje ili podršku drugim članovima zajednice pomaže pojedincima da osete da doprinose nečemu većem od sebe. Ovaj osećaj svrhe i smisla povezan je s boljim mentalnim zdravljem i većim zadovoljstvom životom.

Manje očigledni načini

Održavanje fizičkog zdravlja

Pripadnost zajednici može indirektno da doprinese mentalnom zdravlju kroz promociju i održavanje fizičkog zdravlja. Na primer, zajednice koje promovišu zdrav način života, kao što su sportski klubovi ili grupe za rekreaciju, podstiču pojedince da se bave fizičkom aktivnošću, što je dokazano da poboljšava mentalno zdravlje.

Povećanje samopouzdanja i samopoštovanja

Zajednice mogu pružiti prilike za razvoj veština, dostignuća i ličnog rasta. Kroz aktivnosti i interakcije s drugim članovima zajednice, pojedinci mogu poboljšati svoje samopouzdanje i samopoštovanje. Ova poboljšanja doprinose boljem mentalnom zdravlju i većem osećaju lične vrednosti.

Učenje strategija suočavanja

Život u zajednici neizbežno podrazumeva i izbijanje konflikata, ali i njihovo rešavanje. Zahvaljujući tome učimo da se suočimo sa neprijatnim situacijama i da ih prevaziđemo. Pored toga, razmena iskustava s drugim članovima zajednice pomaže u otkrivanju novih načina suočavanja s izazovima, što doprinosi boljoj otpornosti i mentalnom zdravlju.

Smanjenje stigmatizacije

Zajednice koje promovišu otvorenost i razumevanje prema mentalnim zdravstvenim problemima mogu doprineti smanjenju stigmatizacije i diskriminacije prema osobama koje se sa njima suočavaju. Kroz međusobnu podršku, edukaciju i razumevanje, zajednice mogu pomoći u stvaranju okruženja koje prihvata i neguje mentalno zdravlje svojih članova.psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemKroz socijalnu podršku, društvenu povezanost, osećaj svrhe i smisla, održavanje fizičkog zdravlja, povećanje samopouzdanja i samopoštovanja, učenje strategija suočavanja i smanjenje stigmatizacije, zajednice značajno doprinose boljem mentalnom zdravlju svojih članova.

Kako bismo ostvarili ove pozitivne efekte, važno je negovati i izgraditi snažne zajednice koje pružaju podršku i razumevanje svim svojim članovima. Aktivno učestvovanje u zajednici i doprinos istoj može imati dugotrajne pozitivne posledice na mentalno zdravlje, kako za pojedince, tako i za celokupnu zajednicu.

Dr sci.med. Petar Vojvodić
Dr sci.med. Petar Vojvodićhttps://www.psihocentrala.com
Psihijatar, REBT Psihoterapeut i doktor medicinskih nauka. Osnivač Specijalističke psihijatrijske ordinacije i udruženja za mentalno zdravlje Psihocentrala, Beograd.
6,423FanoviSviđanje
5,391PratiociZaprati
4,908PratiociZaprati
/21
Created by petar vojvodicDr sci.med. Petar Vojvodić

Test Za Anksioznost

Uradite ovaj test kako biste saznali da li imate simptome Anksioznosti i da li Vam je potrebna pomoć.

Instrukcije: Molimo da izaberete tvrdnju koja najbolje opisuje koliko ste navedene simptome i osećanja imali tokom prošle nedelje.

1 / 21

Crvenilo lica

2 / 21

Nesvestica

3 / 21

Loše varenje ili smetnje sa stomakom

4 / 21

Preplašenost

5 / 21

Strah od umiranja

6 / 21

Teškoće pri disanju

7 / 21

Strah od gubitka kontrole

8 / 21

Drhtanje ruku

9 / 21

Osećanje da se tresete

10 / 21

Osećanje da ćete se ugušiti

11 / 21

Nervoza

12 / 21

Užasnutost u pojedinim situacijama

13 / 21

Nestabilnost pri hodu

14 / 21

Lupaje ili ubrzan rad srca

15 / 21

Vrtoglavica ili omaglica

16 / 21

Strah da će se dogoditi najgore

17 / 21

Nemogućnost da se opustite

18 / 21

Nesigurnost u nogama

19 / 21

Utrnulost (neosetljivost na dodir) ili trnjenje

20 / 21

Osećanje vreline

21 / 21

Znojenje (koje nije izazvano vrućinom)

Unesite vasu e-mail adresu kako bi Vam poslali rezultat testa