Ogovaranje na radnom mestu. Zabavno ili opasno?

Ogovaranje deli kolege na dve strane

U ovom videu koračamo po tankoj liniji između zabave i opasnosti, jer i ogovaranje ima svoje mračne strane. Tračarenje je, nekima nažalost, nekima nasreću, sastavni deo života. Kad god postanete deo nekog kolektiva, budite spremni da se svrstate na jednu ili na drugu stranu.

Otkrivamo zašto ljudi ogovaraju uz primere koji će vas iznenaditi. Bacamo svetlo na posledice koje ogovaranje ostavlja na mentalno zdravlje onih koji su predmet šuškanja. Naime, osoba koja sazna da se o njoj šire neke glasine može da ima određene psihičke posledice zbog kojih joj je potrebna pomoć i podrška.

Ali šta je sa onima koji ogovaraju? Koje su posledice za ogovarača, kako se oni osećaju i kako ih drugi vide? Razotkrivamo i tu stranu priče, pokazujući da svaka reč ima svoju težinu, a svaki trač svoju cenu. Iako se čini da ogovarač pokazuje moć i bolju poziciju kroz ogovaranje, on takođe ima problem. Može biti da se boji konflikta ili da je nezadovoljan sobom.

Ogovaranje kao tema na psihoterapiji

To što vas neko ogovara može da bude tema na psihoterapiji i ne samo da se ćete se baviti posledicama, već vas može usmeriti na put boljeg upoznavanje sebe. To istraživanje će vam dati odgovor zašto vam je važno šta neko misli i priča o vama, zbog čega vas to zabrinjava, uznemirava, plaši, šta to govori o vašim vrednostima itd. Dakle, ogovaranje kao glavni cilj rada na sebi može biti formulisan kroz opisivanje različitih životnih situacija i odnosa koje po doživljaju i osećanjima liče na ovu sa posla.

Ako se ikada nađete u vrtlogu ogovaranja, kao predmet šuškanja, ne brinite! Dajemo vam konkretne savete kako da se postavite, kako da sačuvate svoj mir i integritet, i kako da se izborite sa situacijom koja može biti teška i zbunjujuća. Pridružite nam se u ovoj avanturi. Naši korisni saveti će Vam pomoći da razumete dublje slojeve ljudske psihologije i dinamike na radnom mestu.

Zapamtite: Ogovaranje može da izgleda kao igra, ali svaka igra ima svoja pravila i svoje posledice.