Nežni uvod u BDSM: moć kao afrodizijak

BDSM, seksualnost, intimnost, bol, dominacija, submisivnost, sadizam, mazohizam, disciplina, igra
Moć kao glavni afrodizijak

BDSM se može nazvati igrom moći.  Igrom dominacije i submisivnosti (DS), u kojoj jedna osoba ima kontrolu nad drugom; sado-mazohizmom (SM) koji uključuje spenking, bičevanje i deo igre sa intenzivnim senzacijama; bondidž i disciplinu (BD), koji uključuje vezivanje i ograničenja.

Mnoge osobe BDSM smtraju perverznim i dehumanizujućim, dok ga ljubitelji opisuju kao nežnu, brižnu, i najintimniju formu veze i igre. Seks se može upražnjivati bez razgovora, pregovora ili emotivne povezanosti. Sa druge strane, BDSM uvek unapred jasno definiše situaciju intimnošću komunikacije, formirajući posebnu erotsku povezanost.

Reč je o poverenju

U dečijoj igri ˝Veruj mi˝, jedna osoba stoji iza druge. Ona ispred pada unazad, verujući da će je osoba iza uhvatiti na vreme, pre pada. ˝Veruj˝ mi sadrži element opasnosti i rizik povređenosti. Osoba koja pada oslanja se na potpuno poverenje u osobu koja je hvata. Kada igrač koji pada veruje igraču koji hvata do te mere da se u potpunosti prepusti, i hvatanje se zaista i dogodi, oba igrača dožive trenutak ushićenja koji je teško dostići na bilo koji drugi način.

BDSM je sličan. Njegova nasilnost i čudnovatost samo su mit. Njegova istina je u poverenju. A kada je poverenje glavni adut, rezultat igre je osećaj intimnosti prožet erotikom.

BDSM, seksualnost, intimnost, bol, dominacija, submisivnost, sadizam, mazohizam, disciplina, igra
BDSM kao spoj intimnosti i erotike

De Sad i Zaher-Mazoh

Umetnost antičke Grčke obavijena je BDSM-om. Kama Sutra, koja datira iz davnog 4.veka, predstavila je spenking, a Evropske reference formirane su u 15.veku. BDSM je doživeo svoj procvat tek u 18.veku, kada su se neki Evropski brodeli odvažili na specijalnost u obuzdavanju, bičevanju i drugim vrstama ˝kazne˝, koje su dominantne žene iskzaivale na voljno potčinjenim muškarcima.

1791. godine francuski markiz De Sad objavio je prvu SM novelu, Justine, a njegovo ime podarilo nam je reč sadizam.

1870. godine, Leopold fon Zaher-Mazoh objavio je novelu Venus in Furs, sa tematikom muške seksualne submisivnosti. Njegovo ime inspirisalo je mazohizam.

1905. godine , Frojd je spojio ove reči u sadomazohizam, nazivajući ovu vrstu uživanja neurotičnom, a 1994. pojam je definisan kao psihijatrijski poremećaj.

Sva istraživanja pokazuju da je velika većina BDSM entuzijasta mentalno zdrava u svakom aspektu. I ne zaboravimo da su do skoro oralni seks takođe smatrali perverznim.

Studija iz 2006.godine pokazala je da osobe koje praktikuju BDSM ređe imaju anksioznost, depresiju,  post-traumatski stresni poremećaj, granični poremećaj ličnosti i paranoju.

Drugačiji način za igru

Koliko god nekome BDSM bio odbojan, njegova postavka dominira društvom.

Henri Kisindžer jednom prilikom nazvao je moć ultimativnim afrodizijakom. Kraljevi i čitave nacije borile su se za dominaciju. Kapitalizam je način viđenja sveta u kome uspeh znači uspostavljanje kontrole i u kome je čovek čoveku vuk. Čak i u sportu, jedna ekipa uvek teži nadmoći nad drugom.

Kada igrač fudbala odigra izvanredan potez postižući poen za svoju ekipu, ostali saigrači mu grubo čestitaju, dok on tu ˝nasilnost˝ tumači kao zahvalnost i naklonost. Na planinarenju dobijemo opekotine, trnje nam ogrebe noge, i kada stignemo do vrha iscrpljeni smo i u boli. Ali se ipak osećamo ushićeno.

Bol

Bol koju iskusi submisivna osoba više je teatralna nego stvarna. Kada se etički praktikuje, BDSM nikada nije nasilan. Uvek je sporazumna stvar. Za nasilje vam nisu neophodni konopci, gegovi i bičevi. U rukama dominantne osobe ovo su samo sredstva koja dodatno pojačavaju senzualno uzbuđenje, uživanje u interakciji na jedan drugačiji, poseban način. Trenuci bola uvek su pažljivo iskontrolisni, uz poštovanje granica,  unapred jasno definisanih.

BDSM, seksualnost, intimnost, bol, dominacija, submisivnost, sadizam, mazohizam, disciplina, igra
Disciplina i bol kao deo uživanja

Sigurnost

U BDSM-u scenografija je unapred pažljivo osmišljena. Dogovor oko sigurne reč i signala za prestanak igre, nepisan su zakon koji se uvek poštuje. Sigurna reč zaustavlja igru u bilo kom trenutku.

Potčinjenost i dominacija

Iako submisivni igrač iskazuje potčinjenost, lepota BDSM-a je i u tome što potčinjenost dominira. Dominantna osoba igra svoju ulogu, ali je ultimativno potčinjena sigurnoj reči. Istovremeno je i brižna, vodeći potčinjenog do njegove granice, ali nikada preko nje.

Intimnost i razmena moći

Intimnost se definiše kao jasna, iskrena emocionalna komunikacija samootkrivanja. Veštine neophodne za BDSM, koje pored intimnosti uključuju i prihvatanje sebe i osobe pored, iste su kao i veštine potrebne za bilo koju vezu, bez obzira na način na koji se igrate.

Moć je pokazati sebe drugome, toliko da slika bude jasna kao u ogledalu. Ogoliti se kada je ulog duboko ispod kože, i mnogo više od same kože. Prepustiti se i verovati, u potpunosti.

Moć je pokazati odgovornost, kada su pred nama položene dubine ljudskog bića. Odati im poštovanje i dočekati ih nežno.

Kada iza poveza od satena vidimo jasno, a na krajevima biča umesto trnja dočekaju nas latice ruža, otvara se jedan novi svet, i veo pod kojim je međusobno prepuštanje bilo skriveno, podiže se otkrivajući novu dimenziju ljubavi.