5 strategija da ojačate samokontrolu

samokontrola, disciplina, motivacija, cilj, rad na sebi, napredak, odgovornost, snaga volje
Dobre namere nekada nisu dovoljne, a držati se plana iziskuje rad

Samokontrola ima dosta saveznika: snagu volje, disciplinu, uzdržanost; i igra veliku ulogu u našem zdravlju, sreći i uspehu. Pomaže nam da odlučimo da li u određenim situacijama postupamo smireno ili ne, da li se fokusiramo na posao ili ga odlažemo, da li štedimo ili trošimo…

Reći ˝ne˝ sopstvenim impulsima iznenađujuće je teško. Pojesti jabuku umesto čokolade. Ustati na prvi zvuk alarma, umesto treći. Napraviti korak ka ostvarenju svojih snova, umesto listanja po društvenim mrežama.

Ponekad su u pitanju suptilne stvari, ponekad one krupnije. Mi vam dajemo pet strategija koje možete isprobati kada se sledeći put nađete u sličnoj situaciji.

1. Obavite prvo teže zadatke

Upoznajte sebe i svoje navike. Ukoliko ste jutarnja osoba, počnite u ranim časovima sa obavljanjem zadataka koji vam teže padaju. Ukoliko ste noćna ptica, i vrhunac energije dostižete u kasnim večernjim satima, ovo je pravo vreme za vas i vaše zadatke.

Videti sebe kao osobu odgovornu za sopstvene postupke osnova je samokontrole. Studije pokazuju da je u čovekovoj pririodi da bolje funkcioniše i bolje podnosi stres kada ne misli da su stvari izvan njegove kontrole.

2. Promenite okruženje 

Lakši način da odolimo iskušenju jeste da ga uklonimo. Da ne postavljamo sami sebi na put kamen o koji se lako saplićemo. Svako od nas imaće trenutke kada umor, stres i iscrpljenost oslabe moć samokontrole. U takvim trenucima kontrolisana sredina najbolji je saveznik. Tada ne moramo da ispoljimo samokontrolu jer okruženje radi to umesto nas.

3. Pratite svoj napredak

Probajte da ispratite šta god da uspeva da vam poljulja samokontrolu. Napravite dnevnik potrošnje/ishrane/spavanja/vežbanja, šta god da želite da pratite, i posmatrajte. Kada ne obraćamo pažnju, stvari nam najlakše izmiču kontroli. Ovaj metod se koristi i u lečenju poremećaja kontrole impulsa. Samoposmatranje nam pomaže da postanemo eksperti sopstvenog ponašanja, i učiniće da lakše promenimo navike.

4. Dozvolite sebi zabavu, samo ne sada

˝Kasnije˝ nam može biti omiljena reč, ali uz adekvatan odabir toga šta ćemo raditi kasnije, a šta odmah. Umesto da obaveze završite kasnije, završite prvo njih, a zabavu ostavite za kraj.

Uz dobar tajming, i dalje možemo sebi da priuštimo da udovoljimo i svojim ismpulsima.

5. Ponekad samo popustite

Ukoliko ste radoholik, perfekcionista, ili neki drugi tip osobe koja se trudi da uvek da 110%, dopustite sebi da ponekad ispratite i svoje impulse. Za ovakav tip ljudi odlaganje i ˝manjak˝ kontrole nazvaćemo odmorom.Dobre namere nekada nisu dovoljne, a držati se plana iziskuje rad. Održavanje samokontrole  je lakše uz definisan cilj, jer naši ciljevi diktiraju i naše izbore. Što nam je cilj specifičniji, bićemo sposobniji da ga dostignemo.

A ukoliko poželite dodatne savete ili tehnike koje vam mogu pomoći da ojačate svoju samokontrolu, promenite neku od navika koje više ne služe vašoj dobrobiti, ili učvrstite stepenice koje vode ka uspehu, tu smo za vas.