Kako odabrati pravi poklon za dete

deca, poklon, praznici, roditeljstvo, igra, kreativnost, učenje kroz igru, rast i razvoj
Neka najvredniji poklon ove godine bude vaša prisutnost

Igra predstavlja važnu komponentu odrastanja pomoću koje deca uče i razvijaju nove veštine. Igra ih uči istraživanju i eksperimentu, ostavljajući im prostora da se iskažu i budu svoji, uz benefite za njihove socijalne veštine i opšte dobro.

Kada prvi put u godini ugledamo reklamu sa Deda Mrazom, i Coca-Cola objavi da ˝praznici nam stižu˝, znamo da smo i zvanično ušli u ovaj period. To čarobno, magično, praznično doba, koje nam može biti i ne tako omiljeno, ukoliko se osećamo preplavljeno morem izbora. Tada na scenu stupaju sledeći saveti, koji će roditeljima pomoći da lakše odaberu pravi poklon za svog mališana, i ove godine stresne delove praznika zamene uživanjem i igrom.

Vreme zajednički provedeno

Deca će uvek želeti da se igraju sa vama, i uvek će želeti vašu pažnju. Samo se setite uživanja u žmurkama. Igra za njih znači i da će provesti vreme sa vama. Tokom ovih praznika možete osmisliti zabavu koja uključuje sve članove porodice.

deca, poklon, praznici, roditeljstvo, igra, kreativnost, učenje kroz igru, rast i razvoj
Zajednički provedeno vreme najlepši je deo igre

Deca najbolje uče kada su uključeni i odrasli. Set za pravljenje kućice za ptice, ili set za pečenje kolačića, omogućiće zajedništvo u igri i učenju.

Učinite kretanje zabavnim

Kretanje inspiriše igru i uključuje um. Aerobik, borilačke veštine i joga poboljšaće kognitivni razvoj vašeg deteta. Puštanje zmaja i vijača samo su neki od primera poklona koji podstiču fizičku aktvnost na zabavan način.

MINUT

Setite se reči minut. Neka vam ona bude asocijacija na ono esencijalno- Matematika, Inženjering, Nauka, Umetnost, Tehnologija. Osnova ovih veština je fleksibilnost u razmišljanju. Perlice, trakice, boje, papir, lepak i makaze i imate sopstveni umetnički i kreativni paket. Konstrukcione igračke, kao kockice, sa mogućnošću za kreiranjem velikog broja različitih oblika, razvijaju kritičko razmišljanje i naučno rasuđivanje.

Dišite

Fokusirajte se na trenutak u kome se nalazite. Svima su nam pažljivost, svesnot i prisutnost korisne, pa i deci. Na ovaj način poboljšava se koncentracija i umanjuje stres. Šetnja u prirodi ili igra u bašti prijaće svima. Herbarijum, lopatica i rukavice za baštu, samo su neki od primera pomoću kojih će vaše dete uživati u prirodi, i opustiti se.

Bezvremeni dizajn

Deca brzo rastu i važno je razmisliti o igračkama koje će izdržati test vremena. Studije su pokazale i da je manji broj igračaka optimalniji za njihovu pažnju. Kvalitet ispred kvantiteta. Drvene slagalice, kockice, boje i dizajn koji promovišu učenje kroz igru. Održivi materijali, ručni rad i kvalitet koji će istrajati kroz novu godinu, i one posle nje.

deca, poklon, praznici, roditeljstvo, igra, kreativnost, učenje kroz igru, rast i razvoj
Kreativnost, zabava i učenje kroz igru

Liči na mene

Deca uživaju u igranju sa lutkama koje su im slične po izgledu, interesovanju i sposobnostima. Dakle što prirodnije, verodostojnije, i sa varijantama u interesovanju, kako bi potpomoglo samopouzdanje deteta i postavku različitih scenarija kroz igru.

Hajde da pričamo

Igrajući se zajedno sa svojim detetom podstičete razvoj u komunikaciji i ekspresivnosti.

Samopouzdanje je ključ

Naši kapaciteti i talenti razvijaju se vremenom. Imajući ovo u vidu možete odabrati igračku koja je izvan trenutne zone komfora i koja će biti izazov za dostizanje sledećeg nivoa, kao na primer kompleksnija slagalica. Neke od najboljih prilika za rast i razvoj dešavaju se tokom igre, kada je dete uporno uprkos izazovu i potencijalnom neuspehu.

I ne zaboravite da najlepši i najvredniji pokloni nemaju svoju cenu- ljubav i prisutnost. Poljubac u čelo i topao zagrljaj. Osmeh i bliskost. Ne zaboravite da vaše dete uvek veruje u vas, i da je ta istina lepša od vere u Deda Mraza.

I neka ovaj decembar,i malu i veliku decu- nas odrasle, podseti da u naručju voljene osobe zauvek je praznik.