Praznični filmovi: zašto ih toliko volimo

praznici, praznično raspoloženje, praznični filmovi, sreča, nada, ljubav, bliskost, porodica, hedonizam
Praznični filmovi pružaju nam nadu, radost, ljubav, i veru u lepši svet

Zabava kao beg, uteha ili pozitivnost važan je lek stresu koji je izazvao COVID-19. Praznični filmovi su klasičan, pouzdan i popularan izbor.

Psiholozi razlikuju dva tipa sreće: hedonističku i eudaimonsku. Hedonistička sreća je sve što osetimo kao posledicu zadovoljstva i uživanja, i kratkotrajnija je u odnosu na eudaimonsku. Ovaj vid sreće proizilazi iz iskustava koja su bliska nama značajnim i svrsishodnim aspektima života. Samim tim je i trajnija. Oba tipa sreće su važna i oba doprinose sveukupnoj dobrobiti, na različite načine.

Sa prazničnim programom koji sa televizora osvetljava naše najušuškanije i najtoplije delove prostora, možemo iskusiti i hedonističku i eudaimonsku sreću. Humor, romantika, lepa lokacija, zanimljivi glumci i zadovoljavajući kraj u nama bude pozitivne emocije. I kao najveštiji restaurator mogu dotaći umetnost našeg unutrašnjeg sveta obnavljajući u nama nadu, uz obećanje bliskosti i ljubavi. Bez obzira na radnju i njen zaplet, poruka ostaje ista. Omogućava nam bezbednu vožnju i uživanje u staroj, dobroj jednostavnosti, ka mestu na kome bismo svi želeli da budemo.

Komfor sigurnosti

Praznični filmovi imaju reputaciju predvidljivosti i često su okarakterisani kao stereotipni. Kombinacija su romantične komedije i lagane drame, sa uplivom u sfere  velikodušnosti, brižnosti i porodičnih odnosa. Mala su zadovoljstva koja čine da se osećamo dobro. S vremena na vreme svima nam dobro dođe uveravanje da će svet imati ispravan poredak, pogotovu sada kada usled svih dešavanja deluje drugačije. Glavni junaci suočavaju se sa izazovima, donoseći ne tako lake odluke i žrtvujući se, i na kraju ipak dostižu sreću.

Predvidivost pruža komfor; bez obzira koliko neobičan, neverovatan ili pojednostavljen, zaplet se može poistovetiti sa realnim emocijama. Predvidivost takođe znači ponovno gledanje omiljenih prazničnih filmova, jer familijarnost prija. Svi želimo da osetimo bliskost i toplinu doma za praznike. Ovakvi filmovi vraćaju nas lepim uspomenama i zajedničkim iskustvima koja praznike čine značajnim delom godine.

Zajedno i ove godine

Praznični filmovi najčešće su i adekvatni za celu porodicu i dobra su opcija za spoj različitih generacija. Možete organizovati zajedničko gledanje istog filma, istovremeno. Samo zato što ne možemo da budemo svi na okupu, ne znači da ne možemo zajedno da radimo stvari.

Sedma umetnost kao terapija

Spoj uspona i padova glavnih junaka donose nam smeh i saosećanje. Smeh utiče na mozak slično kao antidepresiv, umanjujući odgovore našeg tela na pretnje poput anksioznosti. Smeh takođe smanjuje nivoe hormona stresa koji utiču na kardiovaskularni sistem, metabolizam i imunitet tokom vremena, i našu podložnost bolestima. Slično tome, pozitvine emocije kao što su nada, empatija, divljenje, zahvalnost i radost imaju dugoročne psihološke benefite. Postojana ishrana pozitivnim emocijama povećava naš optimizam čineći da budemo otvoreni, kreativni i produktivni. A praznik spolja znači i praznik iznutra.

I nema razloga da osećate krivicu zbog prekomernog uživanja u prazničnom raspoloženju i obilju filmova. Ove godine to nazivamo sinematerapijom.

364 dana u godini glavni smo junaci svoje priče. Taj jedan preostali dan, sami, ili u društvu ukućana, uz toplu čokoladu i miris cimeta, smestite se ispred televizora i u toplini omiljenog ćebeta budite junak neke druge priče. Neka vas čarolija uhvati za ruku, i povede u bezbrižnu lepotu drugačije stvarnosti.