Kako pričati sa detetom o svetskoj zdravstvenoj krizi

roditeljstvo, deca, covid19, kriza, komunikacija, briga, briga kod dece, zdravlje, fizičko zdravlje, mentalno zdravlje
Informisanost čini da se osećamo sigurnije. Ne dozvolite da narativ definišu mediji

Odrasli se snažno bore da svemu daju smisao. Sa druge strane, deca nisu imuna na priče. Imaju sopstvene brige, društvene, školske i druge nesigurnosti, i okrenuti su nekim svojim izvorima. Čuju veliki deo onoga što i odrasli čuju, ali se filtrira i prenosi igralištima, školskim dvorištima, ili na četu njihove omiljene igrice. Ovo ih čini lakom metom za pogrešne informacije. Dodajte na to i tendenciju koju svi mi imamo u krizi- da se fokusiramo na najstrašnije stvari kada smo uplašeni. Kada ne znate mnogo o virusima i epidemiji, pogrešna informacija može zvučati verodostojno i zastrašujuće. Kako bi se osećali bezbednije, važno je pričati sa njima i tokom krize, i nesigurnih vremena.

Sa korona virusom svuda oko nas, lako je doći u stanje anksioznosti i uplašenosti- prirodan odgovor na nemogućnost kontrolisanja opasnosti. Tokom stresnog perioda imamo instinktivnu potrebu za potragom i pravim informacijama.

Ne dozvolite da narativ diktiraju mediji. Čak i kada pitanja nisu laka, a odgovori još teži, otvorena komunikacija je neophodna, i treba da se bazira na činjenicama, umesto na strahu i glasinama. Ovo će učiniti da se osećamo povezano i sigurno.

Kako pričati sa detetom o korona virusu, kada je toliko malo poznatog? U nastavku vam dajemo 12 stvari koje možete reći svom mališanu:

Krenite od sebe

Proverite kako se zaista osećate. Emocije su deo komunikacije, koliko i same reči. Glas, pokret, izrazi lica, skoncentrisanost i fokus odaju kako se zaista osećamo. Prenošenje sopstvenih briga na dete neće pomoći.

Filtrirajte

Pre nego što popričate, razmislite šta je važno da dete zna, šta je u skladu sa njegovim godinama? Šta će mu pomoći da razume šta se dešava? Ne zaboravite da se dete može brinuti o drugačijim stvarima u odnosu na vas. Vi možda brinete o namirniccama, dok dete brine da li će videti svoje prijatelje ukoliko se škole zatvore.

Oslušnite

Saznajte šta vaše dete na ovu temu već zna i šta je čulo. Ovo će vam dati uvid u informacije koje su i potencijalni izvor njihove anksioznosti.

Komunicirajte

Objasnite stvari jasno. Budite iskreni. Ne obećavajte im da se neće razboleti. Obećajte ono što znate da možete ispuniti- da ćete uraditi sve što je u vašoj moći da budu sigurni i da ćete uvek biti tu za njih.

Ublažite strah

Fokusirajte se na mere opreza o kojima se priča, umesto na rizik i opasnost. Ispričajte im šta sve radite kako bi svi u porodici ostali zdravi.

Razuverite ih

Svi smo pomalo egocentrični u vreme krize, a deca su razvojno takva. Pričajte o tome šta za njih znači korona virus. Značiće im da im kažete da deca imaju veoma blage simptome, i da je važno sprečavanje širenja virusa.

Mere opreza

Objasnite zašto su mere opreza važne. Objasnite im kako se virus šiti. Otpevajte zajedno refren njihove omiljene pesme, dok za to vreme peru ruke. Neka to bude nov, zanimljiviji način koji će im olakšati svakodnevne obaveze.

Inspirišite ih

Pričajte im o lepoti humanosti, načinima na koje mogu pomoći drugome, šta znače zajedništvo i podrška. Da je to važna lekcija, i još važnija praksa, za ceo život, i kada nema epidemije.

Ostavite linije komunikacije otvorene

Vesti se menjaju iz dana u dan- budite spremni na razgovor sa kontinuitetom, posebno u situacijama koje utiču i na decu (škola i vanškolske aktivnosti).

Održavajte navike

Nemojte odustati od zajedničkih obroka ili oblačenja ujutru jer su neke aktivnosti otkazane. Sve promene imaju potencijal i za lepotu. Učinite ih zabavnim.

Odmor od društvenih mreža

Pristup online knjigama, predstavama i filmovima, kao i društvenim događajima premeštenim u virtuelni svet dovoljan je za mini odmor od vesti i priča o COVID-u.

Potraga

Ovog puta lov na blago predstavlja lov na sve što podiže raspoloženje. Investirajte u sebe i svoj imuni sistem vremenom izdvojenim za relaksaciju, i ponekad neophodno olakšanje kroz suze i smeh.Svet između vas i vašeg deteta treba da ostane netaknut. Svim spoljnim nemanima mesto je izvan  tog sveta, a bogatstvo ljubavi i brižnosti najjače su oružje. Mi smo uvek tu, kao deo vaše vojske, spremni da pomognemo i zajedno sa vama borimo se za još mnogo, mnogo lepih i zdravih dana.