Vreme nade: osvrt na 2020. godinu i doček 2021.

nova godina, nada, radost, porodica, ljubav, podrška, pandemija, covid19, novogodisnja rezolucija, novogodisnje odluke, 2020, 2021
Prihvati promenu, izdvoji vreme za osvrt, i ostani optimističan

Od pojave pandemije, neke od članaka posvetili smo načinima na koje možemo izbeći stresore koji nas vode u strah, anksioznost, depresiju i koji, u ovako nekarakterističnoj i teškoj situaciji, lako mogu povrediti naše mentalno zdravlje. Na samo nekoliko sati smo od kraja jedne nezamislive godine, prepune izazova. Ovih dana mnoge porodice tuguju, pokušavajući da prispoje promenjene delove svog života, usled bolesti ili gubitka voljene osobe, gubitka posla, firme, finansijske sigurnosti… Ne postoji lek  koji će doneti brzo rešenje i olakšanje, i zato u poslednjoj objavi za ovu godinu donosimo malo ohrabrenja, u želji da nam fokus ove drugačije praznične sezone bude nada.

Koliko je nada zaista važna?

Neka nam predstojeći dani budu prilika za manifestaciju svetlije budućnosti. Umesto da se koncentrišemo na vreme koje smo izgubili i brigu o tome  koliko dugo će nam svakodnevnica biti izmenjena, hajde da se fokusiramo na progres koji dolazi. Neka nam osvrt isprati i doza optimizma- osvrnimo se na dobijeno vreme- da više budemo sa svojom porodicom, da se posvetimo svom napretku, da usporimo, setimo se svojih hobija, i napravimo zdravije izbore.

nova godina, nada, radost, porodica, ljubav, podrška, pandemija, covid19, novogodisnja rezolucija, novogodisnje odluke, 2020, 2021
Neka nam fokus ove praznične sezone bude nada

Ovog puta mislimo na sve važno što je možda ostalo nedorečeno. Ove godine pričamo o promeni, ali ne onoj koja traje uobičajeno- dve do tri nedelje. Već o onoj trajnoj, istinskoj, koja preoblikuje život u nešto za šta je nada izgubljena negde usput, neprimetno.

Pomalo drugačije Novogodišnje odluke

Hajde da ove godine zaboravimo na donošenje Novogodišnjih odluka i isprobamo nešto novo- slogan. Da zaboravimo na kreiranje lista i ciljeva (obaveza) sa rokom od 12 meseci za ostvarenje.

Od najjednostavnijeg, a veoma efektnog ˝Zablistaj!˝ do ˝Šta te sprečava?˝, ovo su fraze kojih se, po potrebi, lako možemo prisetiti, kao i promene koju želimo da postignemo- u sebi, i izvan sebe. Ovakav postupak ima isceljujuću moć, i praktičnu vrednost, pored motivisanja. Pruža nam jednostavnu i jasnu poruku, koja nam pomaže da usidrimo misli i fokusiramo se na ono neophodno u trenutku; na referentnu tačku u brzom tempu svakodnevnice.

Kada biramo cilj za narednu godinu, neka bude nezavisan od uticaja pandemije- nešto što u nama budi žar i odoleva odlaganjima usled mera protiv COVID-a.

Iako je pandemija uzrokovala mnošto problema u sferi mentalnog zdravlja, takođe je do zadivljujuće mere povećala i našu otpornost.

Nova godina uvek nam je donosila osećaj obnove, i novog početka. Da li je isto i ove godine? Da li će nam 1. januar ovog puta biti samo još jedan dan? Ili mu se možda radujemo više nego bilo kom prethodnom?

Dan dočeka Nove godine dan je za nadu. I dan za snove. Dan da se setimo svega što želimo i svega što možemo da postanemo. Lepota života je u tome da radimo stvari koje nam donose radost, a sreću pronalazimo u povezanosti sa drugima i osećaju svrhe. Prijateljstvo će nas držati uzdignute glave kada su vremena teška, a posvećenost sebi i snovima zanemarena.

Još uvek zajedno

I dalje imamo mogućnost da osmislimo zabavne i kreativne načine da u doček uključimo članove porodice koje ne možemo videti uživo. Video poziv uvek se može pretvoriti u zajedničku aktivnost spremanja kolača, umetničkog projekta, ili diskusije o omiljenoj knjizi ili filmu.

Dekorišite svoj životni prostor tokom praznika. Ovo će pomoći da se podigne raspoloženje, a bonus poene dobijamo ukoliko putem fotografija podelimo radost i lepotu svog doma sa dragim osobama.

Svi praznici imaju svoj početak i kraj. Hajde da se potrudimo da nam dani počnu nadom i optimizmom. Obnavljajući svoj zavet nadi svakim novim jutrom, pomoći ćemo formiranju slike o boljim ishodima za narednu godinu.

nova godina, nada, radost, porodica, ljubav, podrška, pandemija, covid19, novogodisnja rezolucija, novogodisnje odluke, 2020, 2021
Prijateljstvo će nas držati uzdignute glave kada su vremena teška

Ukoliko si jedan od onih koji danas ovo čitaju- ispred sebe imaš dokaz da si u stanju da preživiš probleme, nevolje i boli. I nije važno da li smo dovde stigli bez greške i mane (a niko od nas nije), ili haotično, nespretno, uz padanje, i ožiljke. Period oporavka korača zajedno sa nama, ka budućnosti. Ne zaboravimo da budemo osećajni i prema sebi. Da damo sebi vremena da stanemo na noge, ne gubeći nadu, i da usput slavimo svaki podvig, i onaj najmanji. Da drugim očima sagledamo život i vratimo se na put pravih vrednosti. I neka nam i ova Nova godina da poleta, možda većeg nego ikada pre, da shvatimo beskraj snage sopstvenog bića.

U tmini 2020.godine procvat je doživelo ono najvažnije- ljudska solidarnost i briga za drugog. Kao cvet porastao iz kamena, ispred koga zastanemo sa divljenjem. Pokazali smo da u nama ima ljubavi u njenoj najuzvišenijoj formi. Hajde da ne zaboravimo na to ko smo zaista kada pandemija prođe. Hajde da se potrudimo da ljubav ostane. Tek  tako, bez potrebe, razloga, i povoda.

jer čarolija živi u tebi.