Optimizam: Šta je i kako raditi na ovoj osobini

optimizam, optimista, optimistički stav, optimistički pogled na svet, pozitivan pogled na svet, pozitivnost
Razmislite kako bi mogli korak po korak da realizujete ono što biste želeli i probajte da pronađete rešenje mogućim preprekama na tom putu.

Šta je optimizam?

Optimizam podrazumeva verovanje da će ishod različitih događaja i iskustava uopšteno biti pozitivan. Osobe koje su mu sklonije smatraju da su bilo kakav neuspeh ili negativno dešavanje privremeni. Ovakvo gledanje na stvari pruža optimisti šansu da svaku situaciju sagleda kao priliku za promenu.

Šta podrazumeva biti optimista?

Biti optimista ne znači živeti u svetu mašte i nerealnih želja. To je način gledanja na svet u kojem osoba smatra da je barem delimično odgovorna i zaslužna za dobre stvari koje joj se dešavaju. Optimisti imaju zdraviji pogled na život i tendencijalno žive duže nego pesimisti. Manje su podložni bolestima, umoru i depresiji. Češće su nostalgični zato što se nostalgija smatra jednom vrstom optimizma. Dakle, nije samo u pitanju pozitivan stav prema onome što dolazi, već i prema događajima koji su se već desili.

Koji su benefiti optimizma? 

Osobe koje su pretežno optimisti se mnogo bolje nose sa bolom, imaju jači imuni i kardio-vaskularni sistem i uopšteno dobro fizičko i mentalno zdravlje. Telo i um su im u ravnoteži i na većinu problema sa zdravljem gledaju kao na samo još jednu prepreku koju treba prevazići i koje će se završiti u njihovu korist. Ne samo to. S obzirom na njihov pozitivan i ohrabrujuć pogled na svet, generalno su češće u boljem raspoloženju i veruju da su krojači sopstvene sudbine. To ih čini otpornijim na stres i poboljšava njihovo opšte dobrostanje.

Kako se optimizam odražava na romantične veze? 

Pozitivan stav prema vezi i životnim događajima može da dovede do zbližavanja partnera. S druge strane, preteran optimizam neretko odvodi u previsoka očekivanja koja deluju kao da niko ne može da ih ispuni. Ako su oba partnera preterano pozitivna, moguće je da neće razviti dovoljno veština za rešavanje problematičnih situacija. A sigurno će se nekada u njima naći.

Da li preterani optimizam može da bude štetan? 

Posmatranje svake situacije iz optimistične tačke gledišta može biti veoma motivišuće i može da navede ljude da prate svoje snove i da rizikuju zbog njih više nego inače. Međutim, određena doza realističnog pogleda na svet i uzimanje u obzir stvari koje bi mogle da pođu naopako povećava šansu za uspeh. Osoba jednostavno ima vremena da prepozna i da smisli rešenja za potencijalne prepreke.

Kako poboljšati svoj optimizam?

1. Razmislite koja je to najbolja moguća verzija vas. 

Provedite oko 15 minuta dnevno razmišljajući i zapisujući najbolje moguće scenarije za vašu budućnost. Razmislite kako bi mogli korak po korak da realizujete ono što biste želeli i probajte da pronađete rešenje mogućim preprekama na tom putu. Ova vežba će poboljšati ne samo vaše samopouzdanje, jer ćete imati osećaj da ste spremni na svaku situaciju, već i pogled na budućnosti.

2. Odložite listu obaveza na neko vreme. 

Umesto da uveče, kada ste već umorni i iscrpljeni, razmišljate o svemu što vas čeka sledeći dan, probajte da pomislite ili zapišete tri stvari kojima se zapravo radujete sutradan. Možda su neke od tih događaja ujedno i obaveze ali koje zaista uživate radeći. Na ovaj način nećete posmatrati dan koji sledi sa negodovanjem već ćete imati na umu i ono što nije toliko ,,crno”.

3. Pobrinite se da imate nečemu da se radujete. 

Ako je vaš dan, iz nekog razloga, ispunjen isključivo obavezama na koje ne gledate naročito pozitivno, probajte da isplanirate nešto što vam predstavlja uživanje. Na ovaj način ćete imati događaj kome možete da se radujete. Ne mora da bude ništa veliko – možda sladoled na omiljenom mestu, uživanje u lepom vremenu, čitanje knjige koju već odavno želite da počnete.

4. Izbegavajte rečenice koje sadrže ,,uvek” ili ,,nikad”. 

Bilo koja apsolutistička tvrdnja ovog tipa može samo da donese negativno razmišljanje. Kao što i sami znate, ništa nije uvek i zauvek, kao ni to što vam se dešava u datom momentu. Ako sagledate situaciju kao trenutnu, mnogo ćete se bolje sa njom i nositi.

5. Sećajte se lepih stvari. 

Studije su pokazale da posvećivanje neko vreme razmišljanju o dragom prošlom događaju povećava naš optimizam i misli o budućnosti. Nostalgija i vreme provedeno u društvu sa dragim ljudima nam daju osećaj povezanosti, sigurnosti, podsećaju nas na neko posebno mesto ili posebno vreme u našim životima. Takođe, možete puštati muziku koja u vama evocira pozitivne događaje i koja vas podseća da je vaš život lep. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemRazmislite – do sada vam se desilo toliko lepih stvari u životu, zašto se neradovati onome što tek dolazi?