Romantični odnosi: Kako do uspešne veze

zdrava veza, veza, romantični odnosi, kvalitetni romantični odnosi, kako do zdrave veze, trajanje para, razlozi za trajanje para
Pokazujte partneru ljubav poljupcima, držanjem za ruke, grljenjem i slično. Dajte mu ili joj do znanja da vam je stalo.

Ljubav je nesumnjivo važna komponenta svake veze, ali sama po sebi ne garantuje trajanje i kvalitet iste. Da bi se romantični odnosi održali bitno je da oba partnera ulože dosta vremena i truda. Kada govorimo o vremenu i trudu odnosimo se i na rad unutar same veze kao i rad na sebi. Oba su podjednako važna.

Prosečno oko 50% veza i brakova se završe raskidom. Šta je razlog tome? Uglavnom ono što smo već spomenuli. Većina partnera ne želi da se potrudi oko održavanja iste. Nedostatak truda, konflikti i izlazak na površinu svih ,,trauma” i nesigurnosti iz detinjstva su samo neki od razloga za razilaženje.

Stoga, u daljem tekstu vam nudimo 9 saveta kako do uspešne veze.

1. Prihvatite i dobro i loše. 

Nemojte da gajite nerealna očekivanja da ćete u vezi biti srećni sve vreme. Imajte na umu da je sasvim moguće da ćete nekada biti i razočarani. Iskoristite ove trenutke da bolje upoznate partnera. Ovo je pogotovu važno za veze na daljinu, gde nedostatak fizičkog kontakta povećava nervozu kod oba partnera. U svakom slučaju, pozitivan stav u bilo kojoj fazi veze znatno poboljšava njen kvalitet.

2. Razumite, prihvatite i cenite partnera. 

Pobrinite se da pronađete vremena i volje da razumete svog partnera. Saznajte šta on ili ona vole da rade, ali imajte na umu da se i to vremenom menja. Neke stvari ne morate da razumete, ali probajte da ih prihvatite. Vaš partner je baš takav kakav je i cenite male stvari koje čini za vas.

3. Zahvalnost se ceni. 

Kada počnete da se osećate zahvalno za sve ono lepo što vam partner kaže ili uradi za vas, vaša veza će postati kvalitetnija i jača. Studije su pokazale da ovakav pristup romantičnom odnosu snižava intenzitet negativnih emocija i tera vas da se fokusirate na pozitivne strane partnera. Ovakva, naizgled beznačajna, promena u percepciji može da doprinese dužini i kvalitetu vaše veze.

4. Istražujte zajedno. 

Izrazito je važno, pogotovu kod dugih veza, da zajedno istražujete nove stvari. Ako ne, postaće vam dosadno. Da biste uveli novine u vašu vezu bitno je da istražujete različita mesta, da se bavite aktivnostima koja vam prijaju, da se smejete zajedno, da učinite nešto što je izvan vaše zone komfora, ili bilo šta što bi vas oboje učinilo srećnim. Ovako nešto budi uzbuđenje i u jednom i u drugom i donosi nešto sveže vašoj vezi.

5. Pokazujte fizičku privlačnost. 

Fizička komponenta vaše veze je podjednako važna kao i emotivna. Pokazujte partneru ljubav poljupcima, držanjem za ruke, grljenjem i slično. Dajte mu ili joj do znanja da vam je stalo. Fizički kontak ove vrste povećava hormone koji čine da se dobro osećamo, poboljava raspoloženje i umanjuje nivo stresa. Ako ste u vezi na daljinu, pobrinite se da što češće zovete partnera i da mu dajete do znanja da vam je stalo.

6. Budite podržavajući. 

Nijedno ljudsko biće nije savršeno. Kada vaš partner napravi grešku ili prolazi kroz težak period, pokažite fizičku i emotivnu podršku. Pričajte sa njim ili njom, udeljujte češće komplimente, slušajte kada ima loš dan i pomozite sa poslom ako je to ikako moguće.

7. Postavljajte ciljeve zajedno. 

Ako oboje radite ka istom cilju, veća je verovatnoća da ćete se fokusirati na pozitivne strane partnera. To može, a i ne mora, da bude ništa veliko, na primer – planiranje zajedničkog odmora, pohađanje kursa zajedno, i slično. Kada radite ka zajedničkom cilju vežbate veštine komunikacije, pravljenja kompromisa i poštovanje partnerovih i svojih želja i potreba. Na ovaj način značajno poboljšavate kvalitet vaše veze.

8. Potrudite se da ispunjavate svoje obaveze. 

Ako ste već sa partnerom podelili obaveze, trudite se da ih ispunjavate. Naravno, uvek imajte u vidu da je potrebno da odvojite i vreme za sebe. Ako postoji nešto što se ne osećate ugodno da radite pričajte o tome sa svojim partnerom.

9. Komunicirajte

Komunikacija je ljudskim bićima urođena potreba. Pričajte i dopisujte se često da biste održali jaku vezu. Potrudite se da razvijete svoje komunikacijske ali i veštine slušanja. Delite sa partnerom ono što vam se dešava u toku dana ili na poslu. Za dobru komunikaciju je takođe potrebno i da svako od vas nađe vreme za sebe. U slučaju da ste stalno zajedno i da baš sve proživljavate skupa, naći ćete se u jednom momentu bez novih stvari da ispričate jedno drugome. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemU svakom slučaju, kvalitetne veze se ne dešavaju preko noći. Potrebno je da ih gradite sa ljubavlju, strašću, razumevanjem, tolerancijom i sa mnogo poštovanja. Počnite već danas!