3 izjave koje vaše dete treba da čuje od vas, svakodnevno

dete, detinjstvo, roditeljstvo, ljubav, podrška, sigurnost, pomoć detetu
Voljen si. Bezbedan si. Dovoljno si dobar.

Bez obzira na poreklo, status, godine ili profesiju, svako od nas u nekom trenutku života, ili možda celim svojim živonim putem, pokušava da zaleči rane nanete onim što nismo čuli, videli ili osetili u svom detinjstvu.

U nekoj formi, svi mi od sveta pokušavamo da dobijemo Ljubav, Odobrenje, Sigurnost, i/ili Kontrolu.

Neki od nas trude se kroz posao, ili novac, planiranje stvari, neki rade šta god je potrebno da postanu važni, steknu reputaciju, budu značajni svetu, dok neki to pokušavaju kroz veze, roditeljstvo, ili putem spoljašnjeg izgleda.

Za kojim od navedenih pojmova vi tragate i koji je primarni način putem koga ispunjavate ovu potrebu?

Bez obzira koju strategiju ćete koristiti, hajde da pogledamo šta je to što je svakom detetu neophodno, da bi sutra moglo da zakorači u svet osećajući se ispunjeno, umesto da od ostatka sveta traži odgovor na najvažnije pitanje- Ko sam ja?

Deca uče kroz vizuelne, auditorne i kinestetičke znake (ono što osete). Auditorni su oni koji najčešće nedostaju.

Sledeće tri izjave najlepši su i najjednostavniji recept za srećan unutrašnji svet vašeg mališana:

Voljen si.

Bezbedan si.

Dovoljno si dobar.

Nekom prilikom će možda i vaše dete vama uzvratiti nekom od ovih izjava, što će pored topline u srcu biti i lek, i imati terapijski efekat, pružajući vam možda baš ono što vi niste dobili od svojih roditelja.

dete, detinjstvo, roditeljstvo, ljubav, podrška, sigurnost, pomoć detetu
Reči roditelja deca nose celog života u svojoj duši

Sada ćemo malo detaljnije pogledati svaku od ovih izjava.

Reći nekome da je voljen različito je od izjave ˝Volim te˝. Volim te nosi naznaku porekla, implicira da ljubav dolazi samo od vas, kao roditelja ili staratelja. Takođe ima prizvuk da ljubav može biti oduzeta ili da  može nestati ukoliko se nešto desi. U takvom obliku prvenstveno govori o vama, a ne o detetu. Nasuprot tome, ¨Voljen si¨ na prvo mesto stavlja dete, i dovodi ljubav iz više izvora, uključujući i Univerzum, Život, Prirodu…, što predstavlja povezanost sa nečim višim i važan izvor ljubavi za decu.

Bezbedan si. Mnoga deca se ne osećaju sigurno. Postoje prilike u kojima čuju vesti, ili energetski pokupe strah od svojih roditelja, nakon čega stvaraju pretpostavke i zamišljaju najgore. Podsetivši ih da su bezbedni, i da će biti zbrinuti bez obzira na sve, doprinosite stvaranju osećaja inherentne sigurnosti.

Dovoljno si dobar. Danas živimo u svetu u kome biti dovoljno dobar nije prihvatljivo. U svetu u kome direktno ili inderektno, govorimo svojoj deci da treba da budu bolji, da više uče, više rade, da se samo malo više promene (da se uklope), da teže najboljem, konstantno. Što čak i u ovom pisanom obliku zvuči naporno i iscrpljujuće. Mnoge odrasle osobe se još uvek nalaze u ovakvom mentalnom sklopu, što lako dovodi do sagorevanja. Reći detetu da je dovoljno dobro za njega predstavlja veliko olakšanje. Tada ne moraju da se penju beskrajnom lestvicom kako bi se osećali voljeno ili primećeno. Ne moraju da pobede i budu prvi. Ne moraju da ispune naše prohteve i vizije o budućnosti. Dostojni su svega i dovoljni su. Baš sada, u ovom trenutku, takvi kakvi jesu.

Koja od ovih izjava je nedostajala vama u detinjstvu?

Koja od ovih izjava je sada najpotrebnija vašem detetu?

Čak i ako mislite da ih vaše dete oseća, ili da su sasvim očigledne, detetu je neophodno i da ih čuje.

Biti roditelj velika je uloga. A svako od nas ujedno je i nečije dete. I dok učimo kako da zalečimo sopstvene rane, trudimo se istovremeno da ne ponavljamo greške svojih roditelja, i da naša deca odrastaju u nekom boljem svetu. A za taj bolji svet nije neophodno mnogo. Potrebno je samo malo vremena i malo reči. I magija se lako desi…

Kada jednom otvorite srce u potpunosti, i poverujete da za magiju treba samo par sastojaka koje svi imamo pri ruci, u sopstvenom biću, sa istom tom verom svom odrazu u ogledalu izgovorite da je voljen, bezbedan i dovoljno dobar.

A mi smo tu za vas, u kojoj god ulozi da nam se obratite, bilo kao nečiji roditelj ili nečije dete, da vam pomognemo u ostvarenju svakog aspekta ličnosti, na nežan i topao način.