11 najčešćih razloga za raskidanje veze 

razlozi razilaženja para, zašto raskidamo emotivne veze, top 11 razloga za raskid, raskid, razvod, neuspešne veze, duge veze
Seksualna hemija je bitna za dugu vezu. Partneri koji se ne slažu oko toga koliko često ga treba upražnjavati ili po pitanju samog kvaliteta intimnosti vrlo verovatno neće dugo potrajati. 

Postoje različiti razlozi za raskidanje veze. Studije su pokazale da važnost i presudnost svakog od argumenata zavisi uglavnom od pola. Na primer, žene su većinski navodile ,,nekompatibilnost ličnosti” kao glavni problem, dok su muškarci isticali ,,nedostatak ili prestanak entuzijazma” kao jedan od primarnih motiva. 

U današnje vreme gotovo polovina brakova i ozbiljnih veza se završi raskidom. Istraživanja pokazuju da preko 30% ljudi smatra da im je veoma teško da održe romantične veze iz različitih razloga. Stoga, u daljem tekstu govorimo o 11 najčešćih razloga za raskidanje veze, većinski uslovljeni modernim načinom života. 

Koji su to 11 najčešćih razloga za raskidanje veze? 

Nedostatak entuzijazma

Jedna od glavnih briga kada su u pitanju duge veze je održavanje međusobne energije i entuzijazma. Mnogi parovi i supružnici su izjavili kako se brzo umore i dosadi im da se trude oko održavanja odnosa. Takođe ističu da im se desi da strast i intenzitet veze opadaju mnogo brže nego očekivano. Nedostatak entuzijazma u vezama je pogotovu problem kod osoba koje inače ne vole rutinu. 

Previše vremena na poslu 

Neka istraživanja su pokazala da to koliko partneri provode vremena na poslu i koliko im treba da stignu i da se vrate sa istog može da bude jedan od glavnih razloga za raskid. Kao što može da bude i očekivano, osobe koje su se izjasnile da su im poslovi važniji od partnera, imaju manje šanse da se posvete održavanju veze. 

Manjak ličnog prostora i vremena

Osećaj kao da vas partner guši i kao da nemate dovoljno vremena i prostora za sebe je takođe jedan od glavnih razloga za prekid romantične veze. Oni koji se osećaju kao da su stalno pod prismotom ili im partner večito ,,popuje” imaju mnogo manje želje da se dalje vezuju. 

Nekompatibilnost ličnosti

Osobe koje su sebe okarakterisale kao ekscentrične ili sebične imaju više problema da održe duge veze. Takođe oni koji se često žale svojim romantičnim partnerima ili na njih reflektujući svoje nesigurnosti i probleme teško održavaju bilo kakav tip veze. 

Zavisnost od odnosa  

Osobe koje lako postaju zavisne od svog partnera i stavljaju njegove ili njene potrebe ispred sopstvenih imaju problema da održe duge i kvalitetne veze. One lako postaju ljubomorne, žele da imaju kontrolu nad svime što partner radi i često očekuju mnogo više od onoga što partner može da da. 

Loš seksualni život

Seksualna hemija je bitna za dugu vezu. Partneri koji se ne slažu oko toga koliko često ga treba upražnjavati ili po pitanju samog kvaliteta intimnosti vrlo verovatno neće dugo potrajati. 

Preljuba i zlostavljanje

Preljuba i zlostavljanje, najčešće fizičko, su logično jedni od glavnih motiva za prekid duge ili kratke veze. Međutim, kada govorimo o preljubi, ona ne mora da podrazumeva samo varanje supružnika, dečka ili devojke već i situacije u kojima jedan od partnera stalno oseća kao da ,,gubi priliku da bude sa drugim ljudima” samo zato što je u dugoj vezi, stalno pravi poređenja u odnosu na bivše veze, kao i na to kakva bi veza ,,mogla” da bude. 

Deca

Neki parovi sa decom se žale na to da im deca uzimaju previše energije i da im ostaje premalo vremena jedno za drugo. Takođe, na ovo treba pridodati neslaganje oko samog njihovog vaspitanja koji je čest motiv svađa između partnera. 

Nezainteresovanost 

Sve kvalitetne veze zahtevaju konstantan rad, dok nekim parovima jednostavno ponestane energije i žara. Osobe koje ne uzimaju u obzir partnerove želje i potrebe, koje zapostavljaju svog partnera i prosto nisu zainteresovane da mu ili joj ugode, lako dovode vezu u ozbiljnu krizu. U dugim vezama neretko se dešava da jedan ili oba partnera uzimaju jedno drugo zdravo za gotovo, nisu iskreni jedno prema drugome, ne žele da prave kompromise i slično. 

Problemi sa partnerovom porodicom ili prijateljima

Osobe koje nemaju dobar odnos sa porodicom, prijateljima i/ili rođacima svog partnera se susreću sa ozbiljnim poteškoćama da održe zdrav i dugoročan odnos. 

Problemi zavisnosti i ponašanja  

Psihološki problemi, zavisnosti poput droge, alkohola, kockanja, kao i zavisnost finansijske prirode ili pri donošenju bitnih odluka od članova porodice mogu značajno da utiču na ishod veze. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste u vezi koja trpi neki od gorenavedenih problema, a dovoljno vam je stalo jedno do drugog da želite da radite na vašem odnosu, obratite se stručnom licu za pomoć. Postoji mnogo vrsta terapije parova koje bi mogle da vam budu od koristi i da pospeše kvalitet vaše veze ako ste spremni da na njoj radite.