Raskid sa nekim koga voliš: Zašto i kako to uraditi 

raskid, raskidanje veze, raskidanje, partner, partnerski odnosi
Jednog jutra se probudite i shvatite da jednostavno ne možete da se setite kada ste poslednji put bili srećni sa svojim partnerom.

Nikada nije lako reći da želiš raskid. Čak iako to nije tvoja namera, znaš da ćeš povrediti osobu koju voliš ili koju si nekada voleo/volela. Ali ako si zaista sagledao/sagledala vezu što je objektivnije moguće i shvatio/shvatila da tako više ne ide, onda je vreme da staviš svoju sreću na prvo mesto.

Pre svega, znaj da se ne radi o tome ,,ko je kriv”, već o tome da ćete oboje biti srećniji ako svako krene svojim putem. Međusobno razumevanje, saosećajnost i empatija će vam pomoći da prođete kroz raskid što je moguće manje bolno.

Zašto se i najskladnije veze nekada završavaju? 

Kada ti se ljubav desi, zaista ume da bude magična. Nedeljama, mesecima, pa čak i godinama osećaš se prelepo i ispunjeno. Međutim, ovaj osećaj može da prestane bez nekog konkretnog razloga i preko noći. Jednog jutra se probudiš i shvatiš da jednostavno ne možeš da se setiš kada ste poslednji put bili srećni jedno sa drugim. Onda uvidiš da se osećaš mnogo bolje kada niste zajedno, što ujedno može da bude zastrašujuće i osvešćujuće.

Raskid preti i najboljim vezama, evo zašto:

1. Nisi uvideo/uvidela znakove na vreme. 

Koliko puta vidiš par za koji prosto znaš da nisu jedno za drugo? Možda primećuješ kako nemaju ništa zajedničko, kako nemaju ista interesovanja, kako nemaju nijednu temu za razgovor, a ipak su zajedno.

Kada se zaljubimo, luči se hormon oksitocin koji utiče na to kako vidimo stvarnost i ujedno i našeg partnera. Kada se ovaj hormon povuče, možemo da sagledamo našu vezu u realnijem svetlu, kao i sve one znakove i signale koje smo prethodno zanemarivali.

2. Nemate istu ideju o budućnosti. 

Ume da bude veoma bolno kada se vaše ideje o zajedničkoj budućnosti ne poklapaju. Možda jedan od partnera želi brak i decu, dok je drugome nešto tako sasvim daleko ili nije uopšte u planu. To može da bude frustrirajuće, teško, bolno i srceparajuće ali i moguće da se desi. U ovoj situaciji ne treba kriviti partnera za nešto što on ili ona žele ili ne žele, jer je to prosto tako kako jeste.

3. Neki parovi bolje funkcionišu kao prijatelji.

Zaljubiti se ili ući u vezu sa najboljim prijateljem često ume da zvuči kao dobra kombinacija – već se poznajete dovoljno, znate mane i vrline jednog i drugog, crte ličnosti, smisao za humor. Međutim, kada dva najbolja prijatelja pokušaju da budu u vezi, to može da bude ili pun pogodak ili može da se desi da ubrzo shvate kako mnogo bolje funkcionišu kao prijatelji nego kao partneri. Biti u vezi sa najboljim prijateljem u početku može da izgleda kao savršena romansa, ali kada se taj početni nalet zaljubljenosti završi, možda uvidiš da to ipak nije bio pravi izbor.

raskid, raskidanje veze, partnerski odnosi, partneri
Nikada nije lako reći da želiš da raskineš. Čak iako to nije tvoja namera, znaš da ćeš povrediti osobu koju voliš ili koju si nekada voleo/volela.

Kako raskinuti sa nekim koga voliš?

1. Pre nego što odlučiš da raskineš, probaj još jednom, zadnji put.

Pre nego što raskineš, budi sto posto siguran/sigurna da je to ono što želiš. Poslednji put probaj da popričaš sa partnerom i da vidiš šta je to što ne funkcioniše i da li se može popraviti. Nema ničeg goreg nego konstantno raskidanje i mirenje. Ako i posle priče, stvari i dalje ne fukcionišu, onda je vreme da počneš da razmišljaš kako da raskineš sa svojim partnerom, ali za svagda.

2. Isplaniraj da raskineš lično. 

Raskidi su emocionalno stresne situacije za oba partnera. Nikada ne znaš kako će druga osoba da odreaguje i šta će izaći kao rezultat svega toga. Za početak planiraj da raskineš lično iz poštovanja prema drugoj osobi. Ovo će ti takođe pomoći da kažeš ono što imaš i pružiće šansu drugoj strani da i ona kaže šta ima po pitanju raskida i vaše veze.

3. Unapred pripremi šta ćeš da kažeš. 

Najbolje je biti jasan i koncizan kada je u pitanju raskid. Imaj na umu koji su tvoji razlozi. Samim tim što ćeš iskomunicirati svoja osećanja na pravi način pomoći će i tebi i tvom bivšem partneru/partnerki da nastavite sa svojim životima. Biti iskren u ovakvim situacijama je najbolje upravo jer će pomoći i tebi i tvom bivšem partneru da nastavite dalje.

4. Budi direktan/direktna. 

Ako već znaš zašto raskidaš, budi direktan/direktna. Preskoči uvijanja i priče o nečemu drugom i odmah kreni da kažeš to zbog čega si došao/došla. Ako tvoj partner pokuša da skrene sa teme, budi odlučan/odlučna u svojoj nameri. Najbolje je biti direktan ali pristojan. Ovo nije lako postići jer zadnje što želiš je da još više povrediš osobu preko puta tebe.

5. Pripremi se za reakciju druge osobe. 

Nijedan raskid nije prijatan i svaki boli. Pripremi se da koliko god ti da pokušaš da budeš taktičan/taktična, druga osoba će sigurno imati preteranu reakciju bez obzira da li je u pitanju plakanje, vikanje, ćutanje ili slično. U svakom slučaju, ostani pri svojoj odluci bez obzira na to koliko je bolno po oboje.

6. Nemoj da predlažeš da ostanete prijatelji. 

Velika greška koju parovi koji tek raskinu urade jeste da se ,,dogovore” da ostanu priljatelji. Ovo nije preporučljivo. Mnogo je bolje da date prostora jedno drugom neko vreme dok ponovo svako ne uzme život u svoje ruke. Možda nekada kasnije u budućnosti, kada raskid postane davna prošlost, uspete da ostvarite lepo prijateljstvo.