Kako preživeti raskid? 

raskid, razvod, kako preživeti raskid, emocije, depresija, tuga, usamljenost,
Nije zdravo potiskivati emocije, ali takođe ne treba dopustiti da vas potpuno obuzmu. Zbog toga treba im dopustiti da izađu na površinu, ali u ,,kontrolisanim uslovima”. 

Raskidi umeju da budu teški. Emocionalno su naporni, a neretko nas onesposobe da normalno funkcionišemo neko vreme. Čak i kada raskid deluje kao najbolje i najlogičnije rešenje za oboje, može da bude izrazito bolan i da odvede u depresiju. Iako je period tugovanja logičan sled događaja, može biti teško da se iz njega izađe ako aktivno ne guramo sebe da nastavimo sa svojim životima.

Racionalna objašnjenja najčešćim iracionalnim mislima

Ne mogu da živim bez ove osobe. Potreban/Potrebna mi je u životu. 

Vi možete da živite bez te osobe. Stvari poput vazduha, vode, hrane su te koje su vam neophodne za opstanak, ali ne i vaš bivši partner ili partnerka. Ponavljajte sebi ,,Da, biće mi teško, on ili ona će mi sigurno nedostajati, ali ja mogu da živim bez njih”.

Moj život nema svrhu bez njega ili nje. 

Vaša veza je bila samo jedan od toliko aspekata vašeg života. Mnogo stvari daje smisao vašoj svakodnevnici poput posla, porodice, prijatelja i nekih drugih stvari koje volite. Ponavljajte ovo sebi.

Mora da nešto nije u redu sa mnom čim me je moj partner ili moja partnerka ostavio/ostavila. 

Sve je u redu sa vama. Vaš partner ima pravo da završi vezu u kojoj iz nekog razloga nije više srećan. Ponavljajte sebi da to nema nikakve veze sa vašom vrednošću kao osobom i da sigurno postoji neko drugi ko je još kompatibilniji sa vama.

Zauvek ću ostati sam ili sama, jer nikada neću upoznati nekog drugog. 

Ne postoje dokazi ili razlozi da nikada više ne upoznate nekog drugog. Jedna propala veza, ma koliko bila bolna, ne treba da baci senku na buduće veze. Razlog zbog kog je došlo do raskida je zato što niste bili jedno za drugo i verovatno je onda tako i bolje.

Ne mogu da podnesem da budem sam ili sama.

Naravno da možete da podnesete da budete sami. Možda vam nije ugodno ili ne biste želeli to za sebe, ali sigurno nećete umreti. Vi to možete da izdržite, i znajte da vam se ništa loše neće desiti. Na kraju krajeva, to je verovatno samo na neko vreme.

Dakle, kako preživeti raskid i krenuti napred na emocionalno zdrav način? 

1. Družite se. 

Društvena interakcija je jedna od ključnih stvari da biste nastavili dalje posle raskida. Iako vam sigurno mnogo prirodnije dođe da se osamite, izolacija može da dovede do toga da potpuno uronite u svoje emocije i misli. To dalje samo vodi u tugu i uznemirenost. Ako se osećate kao da ne želite da iko bude oko vas, pravo je vreme da pozovete prijatelje ili da izađete iz kuće. Što se više budete družili, brže ćete preboleti raskid i nećete upasti u usamljenost i depresiju.

2. Nemojte ulaziti u novu vezu dok se ne oporavite od stare. 

Raskid je vreme intenzivne emocionalne ranjivosti. Tražimo stabilnost, ali osećamo da je to još uvek nedostižan osećaj. Zbog toga je moguće da ćete započeti novu, često nezdravu vezu, dok se još uvek niste oporavili od stare.

Iako na prvu nova veza može da donese euforiju i neke pozitivne aspekte, nerazrešene emocije iz prethodne veze će izaći na površinu. Ne samo da će se vratiti još jače nego ranije, nego će biti pomešane sa novima i vi ćete postajati sve zbunjeniji.

3. Nađite novi hobi. 

Hobiji su dobar način da skrenete pažnju sa tuge i ostalih negativnih emocija koje vas pritiskaju. Bilo da je u pitanju slaganje puzle, odlazak u muzej, baštovanstvo, čitanje, ili koji god novi ili stari hobi koji čini da se bolje osećate – posvetite mu se. Probajte da iskombinujete individualne hobije sa onima koji uključuju interakciju sa drugima.

4. Brinite o sebi. 

Držite se svojih uobičajenih aktivnosti i dnevnih rutina i posle raskida. Nekim osobama bude teško čak i da kuvaju, jedu, da se tuširaju. Iako ste manje motivisani, probajte da nastavite sa odlaskom u teretanu, boravite na svežem vazduhu, sređujte se, nastavite sa hobijima i svim onim malim stvarima koje su bile deo vaše rutine pre raskida. Pomoći će vam da ostanete usresređeni i da manje tonete u negativne emocije.

5. Nemojte da izrabljujete sami sebe. 

Neretko se dešava da se osoba koja prolazi kroz raskid posveti samo poslu i isključivo poslu. Počne da radi po 10-12 sati dnevno, samo kako ,,ne bi razmišljala”. Međutim, ovo povećava disbalans u vašem životu i teško je vratiti se na staro čak i kada prebolite raskid. Tako da, najbolje je da se držite svoje uobičajene radne rutine, a da ostatak vremena ispunite brigom o sebi i hobijima.

6. Odredite vreme za tugovanje. 

Svaka osoba tuguje na drugačiji način. Deluje malo suludo odrediti vreme za tugovanje, međutim ova tehnika pomaže tome da niste tužni ceo dan. Ako odlučite da imate svakog dana sat ili dva da plačete i da prosto budete loše, onda ostatak vremena možete da posvetite sebi, poslu, hobijima, prijateljima. Nije zdravo potiskivati emocije, ali takođe ne treba dopustiti da vas potpuno obuzmu. Zbog toga treba da izađu na površinu, ali u ,,kontrolisanim uslovima”.

7. Potražite profesionalnu pomoć.

Neke osobe je sramota da priznaju drugima koliko ih je raskid pogodio, pogotovu ako smatraju da bivši partner nije bio ,,vredan” tolikog žaljenja. Ali svi raskidi su bolni. Kakva god da je veza bila, ipak ste u nju uložili određeno vreme, trud, emociju, nadu, i svašta nešto drugo.

Ako vidite da ne možete sami da se borite sa bolom, ako osećate krivicu, tugu, i osećate da polako upadate u depresiju, potražite profesionalnu pomoć. Razgovor sa psihoterapeutom može znatno da vam koristi da krenete napred.