Da li je vašem detetu potrebna psihoterapija?

psihoterapija, dečija psihoterapija, dečija terapija, terapija, stručna pomoć, problemi kod dece, mentalni problemi kod dece
Da li treba potražiti stručnu pomoć za dete ili ne je čest razlog zbog kog se partneri svađaju.

Znati kada je vašem detetu potrebno da poseti stručnjaka za mentalno zdravlje ume da bude nezgodno proceniti. Veoma mala deca nemaju dovoljno razvijene emocionalne niti komunikacijske veštine da izraze šta im treba ili kako se osećaju. U određenim situacijama psihoterapija može da bude veoma korisna za dete. Pomoći će im da nauče različite načine da razumeju, obrade i izraze na zdrav način svoje emocije. Psihoterapija može da bude naročito korisna ako pruža pomoć čitavoj porodici nakon veće traume poput razvoda ili smrti bliskog člana porodice. Za vreme teških perioda, mnoga deca misle da treba da zaštite svoje roditelja od dodatnog bola, pa neretko glume kako ,,im nije ništa”. Ovo je momenat kada psihoterapija mnogo pomaže.

Kako da znate da treba da se obratite stručnom licu za pomoć? 

Ako vaše dete:

  • Nekontrolisano plače;
  • Ima probleme sa besom;
  • Agresivno je;
  • Društveno se izoluje;
  • Preterano je vezano za vas ili partnera;
  • Ima učestale noćne more koje ga izbezumljuju;
  • I dalje mokri u krevet iako ga već neko vreme trenirate da koristi nošu.

Kada dete ima emocionalne ili bihejvioralne probleme, što pre potražite pomoć, to bolje. Razumljivo je da kao roditelj, niste uvek sigurni da li je psihoterapija pravi izbor ili je u pitanju neka prolazna faza. U tom slučaju možete da se konsultuje sa lekarom opšte prakse ili pedijatrom vašeg deteta. Nekada će vas odmah uputiti na stručnjaka za mentalno zdravlje, a nekada će vam reći da sačekate i da je ponašanje vašeg deteta vrlo verovatno samo prolazna faza.

Kada sigurno treba da potražite stručnu pomoć?

Postoje situacije u kojima apsolutno ne bi trebalo da čekate. Na primer:

Poremećaji u ishrani: Ako ste primetili da vaše dete drži neke sulude dijete, da brzo dobija ili gubi kilograme, ako ima potpuno nerealnu sliku o tome kako izgleda, ako odbija da jede određene namirnice jer smatra da nisu ,,dovoljno zdrave” i slično, obratite se stručnom licu za pomoć što pre.

Mentalni poremećaji u porodici: Ako postoji neki mentalni poremećaj koji je čest u porodici, budite toga svesni i posebnu pažnju posvetite identifikaciji određenih alarmantnih simptoma. U ovom slučaju je neophodno da reagujete što pre.

Znakovi samopovređivanja: Ako ste primetili znakove samopovređivanja kod vašeg deteta, čak i da se desilo samo jednom, odmah se obratite stručnom licu za pomoć. Može da bude u pitanju ozbiljan mentalni poremećaj koji zahteva lekove i psihoterapijsku pomoć.

Kada da sačekate sa obraćanjem za stručnu pomoć? 

Neki životni događaji poput razvoda roditelja, rođenja brata ili sestre i promene škole mogu da dovedu do promena u raspoloženju i ponašanju deteta. U velikoj većini slučajeva oni prolaze sami od sebe. Potrebno je samo dati detetu dovoljno vremena da se navikne na nove okolnosti i imati razumevanja za njegove ispade i promene u ponašanju. U slučaju da oni ne prolaze, obratite se stručnom licu za pomoć.

Posmatrajte i čekajte

Koliko dugo odlučite da pratite stanje svog deteta pre nego što se obratite stručnom licu za pomoć ili pre nego što od toga svega odustanete, zavisiće isključivo od vas.

Bihejvioralni problemi

Ako vaše dete ima različite probleme sa ponašanjem u porodici i školi poput agresivnog i opasnog ponašanja, potrebno je obratiti se stručnom licu za pomoć. Moguće je da pati od depresije, anksioznosti, post-traumatskog stresnog poremećaja ili je veoma isfrustrirano jer ima nedijagnostikovan problem sa učenjem.

Kada stručnjak za mentalno zdravlje razume tačno šta je problem, može da uputi dalje na psihoterapiju, prepiše lekove, ili da vas posavetuje koji je najbolji način da pomognete detetu. Ako je ono van kontrole roditelja ili nastavnika, definitivno mu treba pomoć. Njegovo ili njeno ponašanje stvara problem čitavom odeljenju ili porodici.

Emocionalni problemi

Ako je vaše dete deluje već duže vreme anksiozno, tužno ili iritirano i to znatno utiče na njegovo ili njeno druženje sa vršnjacima, ponašanje u porodici i učenje za školu, verovatno je dobra ideja da potražite pomoć. Vaše dete možda potpuno bespotrebno pati od depresije ili jače anksioznosti i ne postoji razlog zbog kog bi trebalo da se to nastavi. Ne samo to. Vaše dete propušta najbitnije događaje iz detinjstva zbog toga što se loše oseća. Ovo dalje može da se razvije u različite strahove i da se situacija u odraslom dobu samo pogorša.

Pričajte sa partnerom 

Da li treba potražiti stručnu pomoć za dete ili ne je čest razlog zbog kog se partneri svađaju. Jedan predlaže da se odmah jave dok drugi misle da je bolje čekati. Čak i u slučaju da se odlučite da pričekate još neko vreme, aktivno posmatrajte svoje dete. Ako treba, pišite u svesku određene simptome ili zabrinjavajuća ponašanja koja ste primetili, kako biste eventualno kasnije što bolje opisali razloge za svoju zabrinutost stručnom licu.