Razvod i deca: Šta treba da imate na umu kao roditelj

razvod, deca, svađanje, roditeljstvo, konflikti, rastajanje, vaspitanje, depresija, tuga, bol
Možda govorite sebi da civilizovano ponašanje prema bivšem partneru nije moguće. Zarad vaše dece morate da naučite da komunicirate na zdrav način.

Smatra se da je razvod jedan od najstresnijih događaja koje porodica može da doživi. Svakodnevno suočavanje sa bolom i razočaranjem može da bude priličan izazov kako za vas, tako i za vašu decu. Ono što čini situaciju još gorom je činjenica da vi i vaš bivši partner neprestano kritikujete jedno drugo, razmenjujete grozne poruke, govorite ružno o onom drugome, i sve to pred decom. Deluje kao da je civilizovano ponašanje gotovo nemoguće.

Kako da napravite ravnotežu između vaših emocija i emocija vaše dece?

Razvod nesumnjivo predstavlja veliku životnu promenu. Sigurno će vas zadesiti period depresije, tuge i osećanja beznađa. S druge strane, i vaša deca će imati svoju reakciju koju je potrebno saslušati i uvažiti. Nećete se osećati dobro, i samim tim verovatno će biti teško naći razvnotežu između vaših emocija i emocija vaše dece.

Većina razvoda je za decu traumatičan događaj upravo zbog svađa i međusobnog nabijanja krivice. Ovo može da traje mesecima, ako ne i godinama. Kada deca čuju da roditelji govore ružno jedno o drugome predstavljajući onog drugog kao zlotvora neretko iskuse emocionalnu traumu koja im ostaje za ceo život.

Biti emocionalno dostupan roditelj dok prolazite kroz razvod može da bude veliki izazov. Bitno je da imate na umu šta vaša deca takođe proživljavaju. Njihov čitav život se menja, živeće samo sa jednim roditeljem, možda će morati da promene školu i da steknu nove prijatelje, i slično.

Stoga, bez obzira na to koliko je razvod težak za vas, bitno je da nađete vremena da ih saslušate i da uvažite njihova osećanja. Izbegavajte da im dajete savete i da ih ohrabrujete da sagledaju situaciju sa vedrije strane. Uvažavanjem činjenice da i oni pate i prihvatanjem da će i to trajati neko vreme, učite ih da se bore sa tugom i bolom na zdrav način.

Šta je to što ima najveći uticaj na decu? 

Svaki roditelj se plaši kako će razvod uticati na njihovu decu. Upravo ih je možda ovaj strah držao u braku duže nego što su želeli.

Studije su pokazale da najveći uticaj na decu ima to da li vi i vaš bivši partner uspevate da se ponašate civilizovano jedno prema drugome. Ljutnja i bes su bitne faze u procesu izlečenja, ali moraju da budu svedeni na minimum ispred dece. Imajte na umu da način na koji se vi postavite prema razvodu utiče na mentalno zdravlje vaših mališana.

Istražite različite načine da ispoljite negativne emocije tako što ćete vežbati ili voditi dnevnik. Pobrinite se da ostavite dnevnik na nekom sigurnom mestu, tako da deca ne mogu da ga se dokopaju. Štaviše, ohrabrite ih da urade isto.

Zašto zdravo ponašanje počinje sa vama?

Možda govorite sebi da civilizovano ponašanje prema bivšem partneru nije moguće. Sem ako ne postoji neka vrsta mentalnog ili fizičkog nasilja, niste u pravu. Zarad svoje dece morate da naučite da komunicirate na zdrav način. Vi ćete se takođe osećati bolje i bićete manje pod stresom. Ljutnja samo podstiče još više negativnih emocija koje ni vas ni vašu decu ne vode ka ozdravljenju.

Razmislite o svim stvarima koje su u vašoj moći i okrenite se njima. Uradite najviše što možete i što je do vas. Nemojte da se nervirate oko onoga na šta ne možete da utičete.

Kako da napravite korak u pravom smeru?

Korak u pravom smeru u ovakvim situacijama podrazumeva da jedan od vas odustane od svađe. Budite vi ta osoba. Novi način na koji se ophodite prema vašem bivšem partneru će biti od koristi i vama i vašoj deci.

Razmislite da li i dalje govorite ,,izvoli”, ,,molim”, ,,hvala” vašem bivšem partneru. Da li odgovarate na njegove ili njene pozive sa ,,šta je”? Kako se osećaju vaša deca kada primete ovakvo nepoštovanje bez obzira na to šta je dovelo do razvoda?

Takođe, obratite pažnju na negativne misli i reči koje upućujete sami sebi. Ako budete stalno mislili na to kako vas je vaš bivši partner povredio, teško da ćete uspeti da napravite korak ka ozdravljenju.

Imajte na umu da ovo neće ići lako. Okružite se prijateljima i porodicom koji će vam pružiti emotivnu podršku u teškim trenucima. Da bi se vaša deca osećala dobro, morate pre svega vi da stavite svoje blagostanje na prvo mesto.

Pretvorite bol u životnu lekciju

Imajte na umu da odnos između roditelja nakon razvoda značajno utiče na dečije viđenje veza i na ponašanje u njima. Svojim primerom im možete pokazali kako da na zdrav i dostojanstven način odustanu od veze koja više ne doprinosi njihovoj sreći i blagostanju. Iako će ta prva godina biti veoma teška, verovatno najteža, pokažite im da je sasvim u redu proći kroz različita osećanja u jednom tako komplikovanom trenutku za vašu porodicu. Na ovaj način uče da je tuga zdrava emocija i kako da se nose sa njom bez da povređuju ili nipodaštavaju ljude oko sebe. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko iz bilo kog razloga ne umete da se izdignete iznad svog bola i da se postavite na zdrav način prema razvodu, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć. Psiholog ili psihijatar mogu da vam pomognu da objektivnije sagledate situaciju i da vas nauče različitim tehnikama kako da se nosite sa svojim bolom i da ne dopustite da situacija izmakne kontroli kada su u pitanju vaša deca.