Kockanje kao bolest zavisnosti

Osobe koje imaju problema sa kockanjem često imaju problema i sa alkoholom i sa konzumiranjem drugih supstanci, sa depresijom i anksioznošću, a neretko razvijaju i suicidne misli.

Šta je kockanje kao bolest zavisnosti?

Patološko kockanje može da uništi čitav jedan život. Osoba koja je sklona kockanju najverovatnije ima mnoštvo ličnih i finansijskih problema, a život kockara neretko vodi u kriminal. Patološki kockar je neko ko ne može da odoli a da ne podlegne svojoj zavisnosti, što vodi u ozbiljne posledice. Potreba za kockanjem je toliko izražena da može da se zadovolji samo tako što se osoba kocka sve više i više. Kao i sa većinom bolesti zavisnosti, osobe koje imaju problema sa kockanjem toga nisu svesne ili poriču da imaju problem sve dok ne dotaknu samo dno.

Koji su simptomi kockanja kao bolesti zavisnosti?

Patološki kockar obično krene sa povremenim kockanjem da bi ono prešlo u učestalo ili stalno. Kako se potreba za kockanjem povećava, tako se povećavaju i lični i finansijski problemi, a moguće i okretanje raznim kriminalnim aktivnostima.

Najčešći simptomi kockanja koje pojedinac mora da ispolji, najmanje četiri u vremenskom okviru od godinu dana, da bi se njegov problem smatrao bolešću zavisnosti su:

  • Potreba za kockanjem sa sve većim finansijskim ulaganjem da bi se postiglo željeno uzbuđenje;
  • Osoba se oseća iritirano i nemirno ako pokuša da smanji ili da potpuno prestane da se kocka;
  • Osoba je mnogo puta neuspešno pokušala da smanji ili da ostavi kockanje;
  • Osoba je opsednuta kockanjem – stalno razmišlja kada i gde bi mogla da ide da se kocka kao i kako da nabavi potreban novac za kockanje;
  • Često se kocka kada se oseća depresivno, anksiozno, krivo, misleći da će time da olakša sebi;
  • Koristi gubitak na kocki kao izgovor da se vrati čim pre ,,da povrati izgubljeno”;
  • Laže kako bi prikrila koliko zavisi o kockanju;
  • Osoba je dovela u rizik ili izgubila značajne lične i/ili romantične veze, posao, ili bitne prilike za obrazovanje ili karijeru zbog kockanja;
  • Oslanja se na druge ljude da za novčanu pomoć jer je sav svoj novac potrošila na kockanje;
  • I ostalo.

Osobe koje imaju problema sa kockanjem često imaju problema i sa alkoholom i sa konzumiranjem drugih supstanci, sa depresijom i anksioznošću, a neretko razvijaju i suicidne misli. Imaju dosta ličnih, finansijskih, problema sa zakonom, gube posao, razvode se, ili čak služe neko vreme u zatvoru. Stres koje izaziva potreba za kockanjem može da odvede i u ozbiljne zdravstvene probleme kao što su, na primer, problemi sa srcem.

Kada i zašto se javlja kockanje kao bolest zavisnosti? 

Počeci kockanja kao bolesti zavisnosti mogu da se dogode za vreme adolescencije, u ranim dvadesetim, a kod nekih osoba čak i u srednjim ili starijim godinama. Kockanje pogađa 1-3% odraslih, više muškaraca nego žena, iako je primećeno da brže preraste u bolest zavisnosti kod žena nego kod muškaraca. Žene koje su sklone kocki češće pate od depresije, bipolarnog poremećaja ličnosti, ili anksioznosti, ali su takođe sklonije da potraže pomoć za svoj problem ranije nego muškarci.

Mnogo osoba koje imaju problem sa kockanjem se obično žale na jedan ili dva tipa kockanja koji su najproblematičniji za njih. Učestalost kockanja zavisi od tipova kockanja, na primer, neki ljudi kupuju različite vrste greb-greb lutrije svaki dan, ali to ne mora da govori o ozbiljnosti kockanja kao bolesti zavisnosti. Takođe, neke osobe mogu da troše mnogo novca u kazinima ili kladionicama, i da nemaju problem da prestanu kad god požele, dok drugi mogu da ulažu manje ali da se kockaju češće i da prosto imaju potrebu za tim koju ne mogu da kontrolišu.

Potreba za kockanjem može da se poveća za vreme perioda velikog stresa ili depresije ili kada pojedinac koristi različite supstance ili je u apstinenciji od istih. Kod aktivnih kockara nekada ume da se javi period odsutnosti aktivnosti bolesti ili popuštanje nekih od simptoma. U tim trenucima pojedinac smatra da je izlečen ili da njegov ili njen problem nije toliko ozbiljan. Međutim, to je samo privremeno stanje.

Kako se leči kockanje kao bolest zavisnosti?

U današnje vreme prevenciju kockanja je teško sprovesti zbog prevelike dostupnosti različitih vrsta lutrija, kazina, kladionica i slično. Međutim, kockanje je izlečivo, i prvi korak ka izlečenju je priznavanje da pojedinac ima problem. Kod lečenja kockanja, baš kao i kod drugih bolesti zavisnosti kao što su alkoholizam ili droga, psihološko stanje pojedinca i potreba za porokom se pogoršavaju na početku lečenja. Može da se tretira samo psihoterapijom, ili psihoterapijom u kombinaciji sa određenim lekovima kao što su antidepresivi, lekovi stabilizatori raspoloženja, opiodni antagonisti i slično. Patološko kockanje je hronični poremećaj i često se dešava da mu se i ,,izlečeni” pojedinac vrati posle određenog vremena. Međutim, potpuno izlečenje je moguće uz podršku okoline i stručnog lica i čak i teški hronični kockari može da preuzmu kontrolu nad svojim životom. 
psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problem
Ako ste se prepoznali u ovom tekstu i smatrate da je vama ili nekome ko vam je blizak potrebna stručna pomoć, ne libite se da je potražite. Izlečenje od kockanja kao bolesti zavisnosti neće biti lako, ali će nesumnjivo doprineti da proživite svoj život na mnogo bolji i kvalitetniji način.