Život sa alkoholičarem

alkoholizam, alkoholičar, zavisnik, bolest zavisnosti, brak, deca, život sa alkoholičarem, nasilje u porodici
Često smišljate izgovore zašto se partner nije pojavio na porodičnim okupljanjima ili ga pokrivate kada nije na poslu. Nije isključeno da se pritom suočavate i sa nasiljem u porodici ili preljubom. 

Kako izgleda život sa alkoholičarem?

Život sa alkoholičarem je uglavnom pravi pakao. Nepredvidiv i opasan, nikada ne znate kada nešto može da krene naopako. Ne možete da planirate društvene događaje. Kako alkoholičar postaje neodgovorniji, sve više se svađate i jedina ste osoba u porodici koja radi i doprinosi. Ne možete da se oslonite na partnera po pitanju podrške i sigurnosti. Morate da se borite sa njegovim ili njenim medicinskim problemima, nesrećama ili čak problemima sa zakonom. Često smišljate izgovore zašto se partner nije pojavio na porodičnim okupljanjima ili ga pokrivate kada nije na poslu. Nije isključeno da se pritom suočavate i sa nasiljem u porodici ili preljubom.

Zabrinuti ste, ljuti, uplašeni i sami. Krijete svoj privatan život od prijatelja, kolega pa čak i nekih članova porodice. Osećate se na neki način odgovorno za ono što alkoholičar čini. Vaše samopouzdanje trpi zbog laži, verbalnog zlostavljanja i nabijanja krivice sa kojima se svakodnevno suočavate.

Kako to niste ranije primetili? 

Nije retkost da se osobe koje su u braku sa alkoholičarem prisete ranijih stadijuma veze i da povežu neke znakove koje tada nisu primećivale. Sasvim je normalno da u tom trenutku ništa što je partner radio ili što je ukazivalo na njegovu ili njenu zavisnost nije delovalo zabrinjavajuće. Čak i da jeste, u ranim stadijumima veze je uobičajeno da se mnoga ponašanja opravdavaju i racionalizuju.

Koji su to rani znaci alkoholizma? 

Fizičke promene: neočekivan umor, znojenje, glavobolje, osećaj mučnine, crvene oči, simptomi koji su slični prehladi, smanjen apetit i briga za svoj fizički izgled (ne zanima ih da li su čisti ili pristojno odeveni);

Emocionalne promene: česte promene raspoloženja, iritabilnost, anksioznost, ljutnja, nabijanje krivice, izbegavanje da se priča o problemu zavisnosti, negiranje.

Toplo-hladno ponašanje u vezi: neretko osoba koji pati od alkoholizma ima periode kada celu svoju pažnju posvećuje partneru i periode kada uopšte nije prisutan;

Dvostruki život: nije isključeno da zavisnik pije samo kada je u određenom društvu ili sa određenom grupom ljudi. Uglavnom pronalazi načine da drži partnera izvan ovog društva, na taj način on ili ona praktično vode dvostruki život.

Drugi znakovi na koje je bitno obratiti pažnju je laganje, paranoja, ili stalno pronalaženje izgovora i aktivnosti koji uključuju pijenje.

Alkoholizam je bolest zavisnosti.

Alkoholizam se smatra bolešću zavisnosti. Baš kao i druge bolesti ovog tipa, pogoršava se sa vremenom. Alkoholičari piju da bi odagnali emocionalni bol i osećaj praznine. Često misle da mogu da kontrolišu unos alkohola i da prestanu kada god požele. Retko kada je tako. Kada pokušaju da obuzdaju pijenje, obično piju još i više nego ranije. Negiraju stvarnost i neretko deluje kao da optužuju partnera za to što im se dešava. U ovom slučaju, imajte na umu da vi niste ni za šta krivi. Poricanje da problem postoji je jedna od glavnih odlika bilo koje vrste zavisnosti.

Koji su simptomi alkoholizma? 

  • Osoba pije alkohol u većim količinama duži vremenski period;
  • Ima stalnu želju da smanji unos alkohola ali mu ili joj to ne uspeva;
  • Provodi dosta vremena u nabavljanju alkohola ili u oporavku od njegovih uticaja;
  • Ima jaku želju da pije;
  • Nije sposobna da se koncentriše i da obavi svoje obaveze na poslu, u školi i kod kuće;
  • Pije uprkos problemima koje stvara u različitim društvenim situacijama;
  • Konzumira alkohol čak i u situacijama u kojima može da ugrozi sebe ili druge poput vožnje ili upravljanje kompleksnim mašinama;
  • Sve više razvija toleranciju na količinu alkohola koju unosi;
  • Pati od nesanice, anksioznosti, uznemirenosti;
  • I slično.

Alkoholizam je ,,porodična” bolest. 

Alkoholizam ili bilo koja druga vrsta zavisnosti su porodične bolesti jer neretko nije samo zavisnik taj koji trpi posledice, već i supružnik i deca. Uglavnom su u ovom slučaju najviše pogođena deca, pogotovu ako mala, jer ne mogu da razumeju šta se dešava i često ih različite emocionalne promene veoma bole. Traumatično je gledati jednog ili oba roditelja da pate od zavisnosti. Koliko god supruga ili suprug pokušavali da preusmere zavisnika na pravi put, to im retko kada uspeva. Mogu samo da vide svoje snove i nade za zdravu i srećnu porodicu kako polako nestaju. Obično preusmere sve svoje aktivnosti na to da drže zavisnika podalje od pića ili da ga ili je ,,nateraju” da prestane da pije ili da počne sa lečenjem. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste se prepoznali u ovom tekstu, bilo da ste zavisnik ili živite sa zavisnikom, i ne znate kako da se borite sa svojim problemom, slobodno se obratite stručnom licu za pomoć. Alkoholizam je ozbiljna bolest koja pogađa ne samo zavisnika već i sve oko njega ili nje. Život sa alkoholičarem nije lak, međutim, uz dobru volju i mnogo truda, ovaj problem je rešiv.