Starački dom: Stigma, osećanje tuge i krivice

starački dom, starački domovi, stara lica, bolesni, demencija, odabir staračkog doma, odgovarajuća nega
Informišite se kakvo je realno stanje kao i kako se ponašaju zaposleni prema licima koji u njemu borave. 

Ako ste ikada morali da pošaljete neku od svojih najbližih osoba u starački dom, to je verovatno bila jedna od najtežih odluka koje ste doneli u životu. Često naši roditelji ili bliski rođaci izraze negodovanje kada su u pitanju ove strukture. Neretko čujemo rečenice da je ,,smrt bolja nego starački dom”. Međutim, život je nepredvidiv. Nekada shvatite da je upravo ovo, koliko god to bilo teško i vama i njima, najbolja opcija za sve. 

Kome je posebno neophodan starački dom? 

Starački dom je posebno neophodan starijim bolesnim osobama čije stanje zahteva skoro pa konstantan nadzor i stručnu medicinsku pomoć. Koliko god se vi osećali krivim i tužnim, shvatate da situacija prevazilazi vaše mogućnosti i znanje. Osećate se beznadežno. Znate da je to prava odluka. Međutim, pitate se kako možete to da uradite vašoj majci ili ocu. Vrlo verovatno nemate ni snage da započnete tu temu. S druge strane, vaš roditelj ili bliski rođak je sasvim moguće već u takvom stanju fizičkog ili kognitivnog propadanja da ni sam/sama ne mogu da razumeju o čemu se tu tačno radi. 

Kako da izaberete pravi starački dom? 

U današnje vreme kada postoji toliko izbora, biranje pravog staračkog doma za vama voljenu osobu može da bude prilično zahtevan posao. Dalje vam navodimo nekoliko kriterijuma koje bi trebalo da uzmete u obzir pri odabiru pravog prebivališta.  

Medicinska nega

Bez obzira na zdravstveno stanje, a posebno ako postoje bolesti poput demencije, različitih fizičkih nepokretnosti, oštećenja vida, sluha i slično, kvalitet medicinske nege je prva stavka u odabiru staračkog doma. 

Društvene aktivnosti u domu 

Kada se osoba nalazi u staračkom domu, ono što joj najteže pada su usamljenost ili nemogućnost, iz bilo kog razloga, da sklopi značajna prijateljstva, ili da barem ima sa nekim da priča. Kako se vaša voljena osoba ne bi osećala izolovanom, dobro proučite koje sve to društvene aktivnosti postoje u domu koji birate i da li bi one bile odgovarajuće. 

Kvalitet i atmosfera smeštaja 

Zapitajte se da li bi opšta atmosfera i kvalitet smeštaja kao takvi odgovarali vašoj voljenoj osobi. Da li smeštaj deluje prijatno i da li smatrate da će se ona ili on tamo osećati dobro? Ako vam iz bilo kog razloga voljena osoba kaže da ne želi da bude u tom domu onda je poslušajte jer je ipak njego dobrostanje na prvom mestu. 

Odnos medicinskih i ostalih radnika prema licima koja tu borave

Najbolji način da se saznate ovako nešto je da se raspitate malo više o domu za koji se potencijalno odlučujete. Informišite se kakvo je realno stanje kao i kako se ponašaju zaposleni prema licima koja u njemu borave. 

Blizina staračkog doma vašem domu 

Na kraju, iako ne najmanje važno, vidite koliko je starački dom blizu vašeg smeštaja. Ipak ste vi ti koji će ići u posetu i dolaziti u hitnim situacijama. Takođe proverite da li je dom izolovan, ili u kraju postoje neke osnovne stvari poput prodavnice, apoteke, parka, ambulante i slično. 

Ako ne znate odakle da krenete, naša topla preporuka je licencirani dom za odrasla i stara lica ,,Sveti Trifun” koji nudi kompletnu medicinsku, psihijatrijsku i radno-okupacionu terapiju. Vaša voljena osoba će biti zadovoljna i u dobrim rukama, a vi mirni jer znate da ste joj obezbedili odličan smeštaj i tretman.

Ako se pozovete na Psihocentralu ostvarićete trajnih 10% popusta na redovnu cenu smeštaja i besplatan psihijatrijski i psihoterapijski tretman.

Zašto se kod vas javlja osećaj krivice?

Osećaj krivice se javlja zato što znate da radite nešto protiv želje vaše voljene osobe. Ono što pogoršava situaciju je da vaši voljeni prave problem oko odlaska u starački dom ili vas mole da ih vratite kući svaki put kada ih posetite. S druge strane, svesni ste da niste u stanju da radite puno radno vreme, da brinete o porodici i da u isto vreme posvetite punu pažnju negovanju stare i/ili bolesne osobe. Najradije biste unajmili nekog da se brine o vašoj voljenoj osobi ali ste svesni da su to troškovi koji prevazilaze vaše mogućnosti. 

Međutim, znajte da samo zato što imate grižu savesti, ne znači da ste i krivi za nešto. Osećate se kao da ste ih izdali, kao da niste uspeli. Stalno ponavljate u sebi rečenice ,,trebalo je”, ,,možda sam mogao/mogla da”. Pored ovih emocija, javljaju se i bes, tuga, briga, frustracija, kajanje. 

Šta da uradite da biste se bolje osećali? 

  • Priznajte sebi kako se osećate i da je osećaj krivice sasvim normalan u ovakvoj situaciji; 
  • Podsetite sebe da ste čovek a ne superheroj i da ne možete da postignete i uradite baš sve što biste želeli;
  • Budite pažljivi šta obećavate voljenoj osobi;
  • Budite pažljiviji prema sebi tako što ćete odvojiti vreme za stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo;
  • Zapisujte svoje misli i osećanja;
  • Pričajte sa prijateljima, porodicom i ostalim osoba koje se nalaze u sličnoj situaciji kao vi;
  • Napišite pismo voljenima koje ste odlučili da smestite u starački dom i napišite koliko vam je zbog toga teško ako je to nešto što ne možete da uradite uživo;
  • Ne libite se da potražite stručnu pomoć.

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemU svakom slučaju, čak i da izaberete najbolji mogući dom za voljenu osobu, pripremiti se da ostaviti je tamo i viđati je povremeno i/ili u lošem stanju neće nikada postati lakše. Stoga, ako mislite da je to nešto što ne uspevate da prevaziđete sami, razmislite o tome da potražite stručnu pomoć. Sam razgovor o tome sa nekim ko može da bude objektivan će vam sigurno već biti od koristi.