9 načina da podržite detetovu kreativnost

kreativnost, kreativnost kod dece, mašta, dečija mašta, interesovanja, roditeljstvo, kako odgajati kreativno dete
Deca imaju urođenu sposobnost da budu kreativni kada se igraju slobodno bez da ih iko nadgleda ili govori šta da rade.

U dečijoj je prirodi da imaju bujnu maštu. Kreativnost ima intelektualne, emotivne i zdravstvene benefite. Jedna studija je pokazala da mašta pomaže deci da se nose sa bolom, strahom i raznim ostalim negativnim emocijama. Takođe razvija njihove društvene veštine, samopouzdanje, podstiče ih da brže uče, i mnogo toga drugog. 

Stoga, u daljem tekstu nudimo 9 saveta kako da podržite kreativnost svog deteta i da mu pomognete da razvije svoj pun kreativni potencijal.

1. Omogućite detetu prostor da bude kreativno.  

Naći kutak u domu gde dete može slobodno da izražava svoju kreativnost je bitno. Ovo ne podrazumeva skupe igračke ili nekakvo posebno uređivanje prostora. Jednostavno izaberite ćošak gde ćete staviti lego kockice, možda kutiju stare odeće ako želi nešto da pravi za sebe ili za lutke, pribor za slikanje i crtanje, i slično. Poenta je da dete dobije osećaj da ima svoj prostor gde može da se potpuno prepusti mašti. 

2. Podstaknite dete da se igra uvek na drugačiji način. 

Kada pravite prethodno spomenuti kutak za kreativnost, imajte na umu da vam nisu potrebne skupe igračke niti one po poslednjoj modi. Jednostavno dajte detetu one koje već ima, ali ga podstaknite da ih koristi na nov način. Neka pravi od kockica nešto čega nema na slici, ili ga pustite da crta ono što mu padne na pamet, bez da mu vi zadajete zadatke. 

3. Omogućite detetu da ima slobodno vreme. 

Veoma je bitno da date svom detetu slobodno vreme. To pozdrazumeva da ono nije stalno pod nekakvim striktnim rasporedom dok je u kući ili da je upisano na bezbroj vannastavnih aktivnosti. Imajte na umu da je igra veoma bitna i omogućite svom detetu vreme da se oseća opušteno i da radi ono što želi. 

4. Pomozite detetu da aktivira sva čula. 

Istražujte sa detetom svet koja ga okružuje što više možete. Približite mu različite životinje, boje, prirodu, bilo šta što može da podstakne i doprinese njegovoj kreativnosti. Ovo ne podrazumeva skupa ili komplikovana putovanja. Odvedite ga u biblioteku ili u muzej ili jednostavno napolje i pitajte ga da zamisli da je na safariju. Koje bi životinje tamo sreo? Kako bi putovao? Kako zamišlja da safari izgleda? Koji bi sve mirisi postojali? Kakve zvukove ispuštaju životinje koje sreće na safariju? I slično. 

5. Pitajte dete kada najviše oseća da mu radi mašta. 

Pitajte dete da li može da prepozna kada mu mašta najviše radi. Ako je to u automobilu dok ga vozite na neki sport, imajte uvek pri ruci svesku ili neki elektronski uređaj. Na taj način možete da zapišete detetove reči i ideje, ili samo dete može da ih iskoristi da nešto nacrta ili sačuva kao podsetnik za kasnije. 

6. Podstičite kreativno kritičko razmišljanje. 

Kada dete malo odraste, pitajte ga kako pristupa različitim problemima. Potom diskutujte o različitim načinima da se određene prepreke reše drugačije. Neka vaše dete ima pri ruci papir i olovku da može da zapiše sve što mu padne na pamet ili ga čak naučite da koristi mape uma.

7. Izbegavajte da govorite detetu šta i kako da radi. 

Deca imaju urođenu sposobnost da budu kreativni kada se igraju slobodno bez da ih iko nadgleda ili govori šta da rade. U redu je da budete tu i da pazite da je dete dobro i bezbedno, ali probajte da se mnogo ne mešate u njihovu igru sem ako vas ne pozovu. Čak i tada, igrajte po njihovim pravilima i nemojte da namećete na koji način biste vi nešto uradili. 

8. Podržite interesovanja deteta. 

Obratite pažnju na to koja su detetova interesovanja. Podržite ga šta god to bilo tako što ćete mu kupovati knjige, voditi u muzej posvećen toj temi, istraživati zajedno različite načine da se što više bavi onim što ga zanima. 

9. Nađite način da i vi budete kreativni. 

Deca najviše uče posmatrajući svoje roditelje. Ako dete vidi da i vi uživate u nekoj kreativnoj aktivnosti bilo da je to crtanje, slikanje, pravljenje kolača, slaganje kockica, i ono samo će biti podstaknuto da se nečim bavi. Ako vas dete pozove da se igrate zajedno, ne odbijajte. Kreativost je pravi način da se cela porodica okupi i provede kvalitetno vreme zajedno.