Razvod: 10 promena na koje morate biti spremni 

razvod, razvod braka, roditeljstvo, partnerski odnosi, starateljstvo, roditeljstvo
Neko na koga ste se nekada oslanjali bilo da su u pitanju sitni kućni poslovi, vaspitavanje dece, traženje saveta i deljenje dobrog i lošeg, više nije tu.

Bilo da ste vi ti koji ste se odlučili za razvod ili je to odluka vašeg partnera, teško je zamisliti kako će vaš život da izgleda nakon. Moguće je da ste u šoku, da tugujete, da vas hvata anksioznost iz dana u dan. Moguće je da ste toliko fokusirani na deljenje imovine i dogovaranja kako ćete raspodeliti dužnosti kada su u pitanju deca da i ne mislite na to šta vas sve zapravo čeka kada se jednom zvanično rastanete.

Stoga, u daljem tekstu govorimo o 10 situacija na koje morate biti spremni i nudimo savete kako da se na najbolji mogući način nosite sa njima.

1. Provodićete manje vremena sa decom. 

Bilo da su deca ostala kod vas ili ih viđate nekoliko puta nedeljno, ovo će biti velika promena u odnosu na to kada ste živeli svi zajedno. Nećete više imati priliku da ih uspavljujete svake noći, da ih pratite u školu, ili da radite zajedno sve one male stvari koje ste možda nekada uzimali zdravo za gotovo. Nesumnjivo ćete više ceniti vreme koje provodite zajedno. Osećaćete se usamljeno kada oni odu kod vašeg bivšeg partnera ili partnerke. U isto vreme ovo može biti šansa da posvetite vreme sebi i da nađete novi hobi. Ovako nešto će sigurno učiniti da se osećate ispunjenije, ali takođe i da budete pažljiviji i bolji roditelj kada za to dođe vaše vreme.

2. Nećete više imati sa kim da delite uspehe i razočaranja vaše dece. 

Ovo će u početku biti veoma teško ali moraćete da se naviknete da delite uspehe i razočaranja vaše dece sa prijateljima umesto sa partnerom. Možda ostanete u dobrim odnosima pa će ovo svejedno biti moguće, ali možda vam tako nešto više i neće biti prirodno.

3. Osećaćete se kao da ste izgubili najboljeg prijatelja.

Neko na koga ste se nekada oslanjali bilo da su u pitanju sitni kućni poslovi, vaspitavanje dece, traženje saveta i deljenje dobrog i lošeg, više nije tu. Moraćete da počnete da se družite, da stvarate nova prijateljstva, da se naviknete na činjenicu da ste sada samostalniji, da sami stvorite novi krug ljudi i možda čak da naučite neke nove veštine.

4. Nedostajaće vam mali običaji i sećanja na porodična putovanja i odmore.

Možda ste svake godine išli na more ili na planinu zajedno, slavili Uskrs ili Božić kod vaših roditelja ili roditelja vašeg partnera. Svi ovi sitni običaji i porodične tradicije će vam nedostajati i moguće je da ćete se u to vreme godine osećati tužnije nego obično. Takođe je vrlo verovatno da ćete morati da se podelite sa partnerom kada se radi o tome gde će deca biti za koji praznik i sa kim i kada će ići na odmor. Ovo može da dovede do toga da se osećate još više usamljeno.

Međutim, ono što možete da uradite je da stvorite nove tradicije. Umesto da idete negde za Božić ili Uskrs, budite vi ti koji će pozvati ljude kod sebe. Na ovaj način ćete objediniti porodicu i prijatelje i stvoriti neke nove uspomene. Uvek postoji opcija da odete negde za praznike ili sa prijateljima na odmor. Istražujte neka nova mesta na kojima nikada pre niste bili, prijaće vam.

5. Može da se desi da izgubite potpuno kontakt sa familijom bivšeg muža ili žene. 

Nije neobično da nakon razvoda familija vašeg bivšeg muža ili žene odluči da prekine svaki kontakt sa vama. Ovo može da se desi nezavisno od toga ko je pokrenuo razvod. Možda će biti šokantno u početku, ali moraćete da se naviknete na činjenicu da ste ostali bez njihove podrške iako ste možda sa nekima bili jako dobri pre razvoda. Vrlo je moguće da će ostati u bliskim odnosima sa decom, tako da, ako ništa drugo, cenite činjenicu da vaša deca nisu ostala bez bake, deke, tetke i slično.

6. Izgubićete neke prijatelje. 

Može da se desi da osobe za koje ste mislili da su vam dobri prijatelji počnu da vas izbegavaju ili da ,,izaberu” vašeg partnera. Razvod će isfiltrirati ko su vam pravi prijatelji a ko to nikada nije ni bio. Oni koji su i dalje srećni zbog vaših uspeha, pozivaju vas redovno na večere i druženja, zovu da pitaju kako ste, su pravi prijatelji koji su tu bez obzira na razvod.

7. Imaćete manje finansija na raspolaganju. 

Ono što definitivno pravi veliku razliku je to da li živite od jedne plate ili od dve. Pogotovu kada su po sredi i deca. Sigurno ćete morati da se naviknete na to da sada živite sa manje novca i da više pazite kako ga trošite. Ako iz bilo kog razloga niste radili, sada je vreme da razmotrite tu opciju. Može da deluje zastrašujuće u početku, ali vaša nezavisnost treba da bude prioritet.

8. Selidba iz porodičnog doma će biti velika promena. 

Ako ste vi ti koji treba da se iselite iz porodičnog doma, imajte na umu da će ovo biti prilično šokantno. Selidba iz stana ili kuće u kojima su sve vaše uspomene, zajedničke stvari, i sve ono što čini dom, u manji stan, možda iznajmljen, potpuno bezličan, može da dovede do depresije i anksioznosti. Novo mesto nema ništa lično, i posle svega što se desilo, ta bezličnost može da učini da se osećate zaista loše. Dajte sebi vremena. Ponesite neke male lične stvari, uspomene ili slike da malo udahnete duše tom prostoru. Upoznajte se sa komšilukom i budite otvoreni za nove stvari.

9. Možda ćete imati utisak kao da ste izneverili sami sebe. 

Ako ste jedna od onih osoba koja se ,,zaklela da se nikada neće razvesti”, onda ova promena može da vam padne još teže. Bilo da je u pitanju vaša odluka ili odluka partnera, razvod je sigurno bilo najbolje rešenje za oboje. Uprkos tome, moguće je da ćete se osećati kao da ste izneverili sami sebe ili vašu decu. Imajte na umu da iako vaš brak nije uspeo to ne znači da ste vi sa njim izgubili i svoju vrednost.

10. Moraćete da se odreknete planova i vizije za zajedničku budućnost koju ste imali. 

Moraćete da se pomirite sa tim da su svi vaši zajednični planovi i snovi za budućnost nestali i da dozvolite novima da uđu u vaš život. Kada budete to učinili shvatićete da ono što vas čeka i nije tako strašno. Možda bude čak i bolje od onoga što ste do tada imali. Oprostite sebi i bivšem partneru, i nastavite dalje svako svojim putem. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemRazvod je lično iskustvo i svako se sa njim nosi na svoj način. Prihvatanje je prvi korak ka isceljenju. Ako smatrate da vam je preteško da se nosite sa novonastalom situacijom i da je to počelo da utiče na vaše mentalno zdravlje i zdravlje vaše dece, razmotrite opciju da se obratite stručnom licu za pomoć.