Bes i kako ga savladati?

Ova tri jednostavna pitanja mogu vam pomoći u privatnom ili poslovnom kontekstu. Jednako efikasna mogu biti i u uspostavljanju rutine i granica u vaspitanju adolescenata.

Intenzivna osećanja, kao što je bes, često dovode do toga da izgubimo kontakt sa sobom — pribranost, sposobnost objektivnog rasuđivanja i razboritost. Jednom rečju, bazičnu emotivnu kompetenciju — neutralizaciju. Šta bi to bilo?

Kako bolje da iskoristite energiju besa?

Prisetite se neke od onih situacija u kojima vas je neki problem razbesneo. „Dođe vam da…” razbijete nešto ili nekoga, ili ste kivni na život ili Boga, ili slučaj… na nekoga ili nešto što vas je „sateralo u ćošak”. Energija besa je velika. Često se prazni direktno, tako što opsujete ili bacite nešto, udarite rukom o sto…

Međutim, ako vaša sposobnost za neutralizaciju radi, uskoro ćete „stišati strasti” i početi da razmišljate kako da se izvučete iz neprijatne situacije. Energija se postepeno raspoređuje i postaje izvor za aktivnosti koje će vas dovesti do optimalnog rešenja. Više niste besni, ali ste energični. Imate „gorivo” da razmišljate o strategijama i da primenite onu najbolju. Umesto da se uludo rasipa na afektiranje, neutralisana agresija može vas učiniti otpornim na frustracije.

Kako da savladate bes u svađi?

Verovatno ste čuli za izraz „zaslepeo ga je bes“. Osoba u svađi potpuno gubi iz vida kako je uopšte počela. Počinje da menja teze, igra igre i neretko upada u zamku nadmetanja i jedino do čega joj je stalo jeste — da bude u pravu.

Čak i kada nema nekih trzavica, postoje ljudi koji ne prihvataju realnost takvu kakva jeste. Umesto toga, zahtevaju da uslovi života „moraju“, „ne smeju“, „ne treba“ da budu onakvi kakvi realno jesu, inače će biti „užasno besni”.

  1. Pre nego što „razbijete nešto ili nekoga“, zapitajte se šta je pravi problem. Šta je osoba prekoputa vas uradila što vas je izbacilo iz ravnoteže. Uložite napor da se priberete i umesto što biste se kasnije kajali, napadnite problem, a ne nju.
  2. Umesto da razbijate glavu kako da pobijete argumente vašeg sagovornika, pokušajte da sagledate problem njegovim očima. Uspete li da shvatite zašto se ljuti na vas, rešili ste pola problema.
  3. Imajte na umu da, svaki put kada se „upecate“, postoji makar zrno istine u rečima druge osobe ma koliko to grubo i bolno zvučalo. Bes je nezdravo osećanje, podstaknuto iracionalnim uverenjima, stoga se potrudite da izvučete i dobre strane vašeg sagovornika koje ste u afektu zaboravili.

Razlikujte racionalna od iracionalnih uverenja i savladajte bes

Navešću primer pacijentkinje koja je ispričala da ju je razbesnelo to što je sestra mesecima  zaboravljala da joj pošalje preostalu odeću, nakon preseljenja u drugi grad, na studije. Izgovarala je da je to „užasan propust“, da je ona „grozna osoba“, da to nikako „nije smela“ i da im je komunikacija „nepodnošljiva“.

Međutim, ona nije bila u mogućnosti da ponudi objašnjenja zašto je to užasno. Niti je logički, racionalno i pragmatički objasnila na koji je to tačno način užasno. Takođe se suočila s tim da ne mora da dobije sve što želi, kao i da joj ta odeća, u stvari, nije ni potrebna, jer već mesecima živi bez nje. Ono što pacijentkinja, u stvari, više „ne može da podnese“ jeste to što se ona sestri „uvek“ nađe, ali da obrnuto ne važi. To jeste loše, ali ne i nepodnošljivo i ne čini sestru „groznom“. Štaviše, i sama je pogrešivo ljudsko biće tako da se ispostavilo da nije tačno da joj se baš uvek našla. Usput smo vežbale još jednu emotivnu kompetenciju — celovitnost objekta — navodivši i sestrine pozitivne osobine.

Ovim postupkom pacijentkinja je naučila da pravi razliku između iracionalnih i racionalnih uverenja. Uverila se na sopstvenom primeru da način na koji tumači događaje direktno utiče na kvalitet osećanja i vrstu njenih reakcija. A kroz vežbu je došla i do mogućnosti da na „licu mesta“, u situaciji koju tumači kao nefer, nepoželjnu i štetnu, racionalnim mišljenjem neutrališe agresivne impulse. Time je nezdrav bes pretvorila u zdrav (energiju dostupnu egu za adaptaciju, rešavanje problema).

Prihvatite sebe, druge i život onakve kakvi jesu

Da sumiramo, savladati bes znači neutralisati se, tj. prihvatiti sebe, druge i život onakve kakvi jesu.  A „mora“, „ne sme“ ili „treba“ izbacite iz upotrebe. Umesto ličnosti, napadnite problem, a nju sagledajte kao celovito, pogrešivo ljudsko biće. Iako se svađamo, naš sagovornik i dalje ima neke dobre strane.

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemMožda ćete na osnovu ovog primera zaključiti da zapinjete na pomenutim bazičnim emotivnim sposobnostima. Ili da vam je teško da izvodite navedene vežbe sami. Ukoliko je to slučaj, javite se da zajedno otkrijemo ograničavajuća uverenja i oslobodite se besa.