Bes i kako ga savladati?

Ova tri jednostavna pitanja mogu vam pomoći u privatnom ili poslovnom kontekstu. Jednako efikasna mogu biti i u uspostavljanju rutine i granica u vaspitanju adolescenata.

Opšte je poznato da jake emocije utiču na našu sposobnost rasuđivanja. Kada smo besni, teško nam je da ostanemo pribrani. Često iz vida izgubimo kako je svađa počela i jedino do čega nam je stalo jeste da budemo u pravu. Argumente sagovornika doživljavamo kao napad, a čak i ako znamo da donekle ima pravo, ne želimo priznati „poraz“. Ovakvo sagledavanje situacije vodi nas u borbu u kojoj neizbežno postoji samo jedan pobednik.

Kako prevazići odnos pobednik-gubitnik?

Kako da  izgradimo poverenje i razumevanje? Kako da odolimo sopstvenim emocijama i ne upadnemo u zamku nadmetanja? U ovom tekstu ponudićemo vam tri jasna pitanja koja sebi možete postaviti kada dođe do konfliktnih situacija kako biste što lakše i bezbolnije prevazišli nesuglasice.

1. Šta je pravi problem?

Umesto da ulažete napor kako biste dokazali da je vaše gledište ispravno i jedino relevantno, zapitajte se: Oko čega se svađamo? Šta je u stvari problem? Na ovaj način fokus držite na rešenju problema i konkretnoj situaciji, ne dozvoljavajući konfliktu da eskalira. U isto vreme, spremniji ste da napravite kompromis.

2. Zašto se sagovornik obraća na određeni način?

Zbog čega mi se ova osoba na ovaj način obraća? Promenom perspektive i većim razumevanjem za sagovornika raste i naša tolerancija za tuđe ponašanje. Ako uspemo da razumemo zbog čega je neko ljut na nas ili nam prebacuje, uspećemo i da uvidimo uzrok problema.

3. Postoji li istina u rečima sagovornika?

Da li ima istine u onome što mi drugi govori? Kada smo pod uticajem jakih emocija, skloni smo iracionalnom razmišljanju. Ovakav način razmišljanja odnosi se i na razmišljanje tipa “sve ili ništa”, gde odjednom zaboravljamo sve one dobre strane sagovornika i apriori odbacujemo njegove argumente. Sve što on kaže tumači se kao namerna provokacija. Na ovaj način udaljavamo se od kompromisa i potencijalnog rešenja problema.

Ova tri jednostavna pitanja mogu vam pomoći u privatnom ili poslovnom kontekstu. Jednako efikasna mogu biti i u uspostavljanju rutine i granica u vaspitanju adolescenata.