Psi

Čovek i pas
Zakaži sada

Ljubav psa prema svom vlasniku je jedinstvena i u 21.veku se sve više prihvata terapeutska uloga psa i njegovo pozitivno delovanje na raspoloženje ljudi. Međutim,  držanje psa  je ozbiljna obaveza koja podrazumeva mnogo odricanja. Pre nego što odlučite da nabavite psa, potrebno je dobro  razmisliti o svim dugoročnim  obavezama koje to podrazumeva, u zavisnosti od uslova u kojima će živeti.  Na mnogobrojna pitanja morate odgovoriti pre nego što se upustite u to.

Da li živite  u stanu ili kući sa prostranim dvorištem?

Iako se najveći broj pasa može priviknuti na život u urbanoj sredini, ukoliko niste u mogućnosti da ga često izvodite u dugačke šetnje pripadnici određenih rasa pasa neće biti srećni i mogu pokazati destruktivno ponašanje u stanu. Takođe, ako ste podstanar, pri nabavci psa morate voditi računa da se vlasnik stana ne protivi držanju ljubimaca.

Da li možete Vi ili neko od ukućana da izvodite psa u svakodnevne šetnje?

Nakon što štene nakon revakcine stekne odgovarajući imunitet da može da se izvodi u šetnju, bićete u obavezi da ga izvodite 5-6 puta na dan, da bi postepeno smanjivali na 2-3 šetnje. Iako je to zdrav vid rekreacije, morate svakodnevno usklađivati svoje obaveze prema njemu. Nekim rasama, poput buldoga nisu potrebne dugačke šetnje, ali ako nabavite lovačkog psa, možete slobodno zaboraviti na popodnevne dremke.

Da li često putujete van grada i da li će pas često biti sam ,ako puno radite?

Pas je socijalna životinja, koja oseća pripadnost čoporu i ima potrebu za društvom.  Posebno dok je štene, nije poželjno ostavljati ga često samog u stanu. Takođe, u slučaju da ne možete da vodite psa na letovanje potrebno je da znate da li imate kod koga da  ga ostavite na čuvanje ili neki  pansion u blizini?

Finansijski aspekt je izuzetno bitan, jer pored kvalitetne hrane koja nije baš jeftina, treba uzeti u obzir i negu dlake, kao i odlaske kod veterinara.

Ukupni trošak za hranu psa je vrlo važan, veće rase i psi koji se dosta kreću pojedu mnogo veću količinu hrane. Svake godine je potrebno voditi psa na vakcinaciju i pregled kod veterinara, a u slučaju nekog oboljenja potrebni su dodatni izdaci za veterinarsku negu.

Negovanje dlake?

kineski cubasti
Kineski ćubasti

Osim ako ne želite da nabavite kineskog ćubastog psa, morate voditi računa o odgovarajućoj nezi dlake, posebno kod dugodlakih rasa. Tu je potrebno i povesti računa da postoje mnoge kratkodlake rase koje se jako puno linjaju, što čete vrlo brzo primetiti na tepihu ili odeći.

Postoji još jako puno pitanja na koja morate odgovoriti pre nabavke psa, jer je to odgovorna odluka. Ako sumnjate da ćete biti u stanju da narednih 15 godina vodite računa o psu, nemojte ga uzimati, jer nema  puno tužnijih stvari od napuštenog psa. Međutim, ako se odlučite na nabavku psa, znajte da i pored mnogih nesigurnih investicija, ovde Vam je u najmanju ruku garantovana uzvraćena ljubav.