Toksični roditelji: 5 saveta kako izaći na kraj sa njima

toksični roditelji, roditeljstvo, toksično, odnos dece i roditelja
Toksični roditelji nanose mnogo štete svojoj deci i ostavljaju ih sa različitim psihološkim posledicama.
Šta znači biti toksičan roditelj? 

Roditelji koji imaju neki poremećaj ličnosti, koji zlostavljaju svoju decu, koji su emotivno nezreli, koji su alkoholičari ili zavisnici neke druge vrste spadaju u toksične roditelje koji svojim ponašanjem štete svojoj deci. Ona, sa druge strane, kao mala ne primećuju da nešto nije u redu sa njihovim roditeljima, i misle kako su svi roditelji isto tako emotivno nedostupni, okrutni i kontrolišući. Međutim, kako odrastaju shvataju da su njihovi roditelji drugačiji i da ne pokazuju iskrenu brigu za njihova osećanja, ne ohrabruju ih da prate svoje snove i ambicije, ne izvinjavaju se kada pogreše i ne obraćaju im se sa poštovanjem.

Toksični roditelji nanose mnogo štete svojoj deci i ostavljaju ih sa različitim psihološkim posledicama. Dobra vest je da se većina ovih problema može prevazići samim sazrevanjem ili psihoterapijom. Međutim, prvi korak u prevazilaženju ovih posledica je da prepoznate da nešto nije u redu sa vašim roditeljima i da shvatite šta.

Koje su odlike toksičnog roditelja? 

 

1. Okrenuti su isključivo sebi i ne znaju za empatiju.

Toksični roditelji uvek stavljaju svoje potrebe na prvo mesto i skoro nikada ne uzimaju u obzir potrebe i osećanja svoje dece. Ne razmišljaju o tome kako njihovi postupci i reči utiču na druge i teško im je da uvide kako se oni osećaju.

2. Nemaju poštovanja.

Toksični roditelji ne pokazuju poštovanje prema tebi, tvojim potrebama i željama.

3. Imaju preterane emotivne reakcije.

Toksični roditelji teško kontrolišu svoje emocije, te uglavnom prenagljuju, drame, ili je potpuno nepredvidivo kada će da ,,puknu”.

4. Vole da kontrolišu.

Toksični roditelji vole da ti govore šta da radiš, kada i kako. Žele da uvek imaju kontrolu nad tobom i nad onim čime se baviš.

5. Agresivni su.

Toksični roditelji mogu biti ili agresivni ili pasivno-agresivni u trenucima kada žele da manipulišu tobom.

6. Kritični su.

Nikada ništa nije dovoljno dobro za roditelja koji je toksičan.

7. Manipulativni su.

Toksični roditelji uvek okreću isitinu tako da ispadne kako oni nikada nisu krivi. Služe se nabijanjem osećaja krivice, poricanjem, i obezvređivanjem da bi dobili ono što žele.

8. Prebacuju krivicu na tebe.

Toksični roditelji nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje, već uvek krive druge ili tebe.

9. Zahtevni su.

Toksični roditelji očekuju da u bilo kom trenutku ostaviš sve i da se pobrineš za ono što je njima bitno. Nemaju nimalo obzira za tebe, tvoj raspored ili tvoje potrebe.

10. Sramote te u društvu.

Toksični roditelji često prave neslane šale, ponašaju se neprikladno, i zbog toga te je često sramota da budeš u njihovom društvu.

11. Surovi su.

Toksični roditelji govore stvari koje te zaista povređuju, ismevaju te, daju ti pogrdne nadimke, ili namerno spominju teme za koje znaju da te bole ili vređaju.

12. Ne poštuju tvoje lične granice.

Tokični roditelji ne poštuju tvoje granice i tvoj prostor i ne prihvataju da si ti jedna odrasla, samostalna osoba. Žele da znaju sve o tvom privatnom životu, otvaraju tvoju poštu, dolaze nepozvani, daju ti savete kada ih ne tražiš, i uglavnom nipodištavaju sve što radiš, i slično.

13. Previše su otvoreni.

Toksični roditelji dele previše ličnih informacija sa tobom, kao na primer različite bračne i seksualne probleme i oslanjaju se na tebe kao na glavnu emotivnu podršku.

14. Takmiče se sa tobom.

Toksični roditelji ne samo da uvek moraju da budu u pravu, već se i ponašaju kao da se stalno takmiče sa tobom. Tako da, umesto da navijaju za tebe i da budu srećni zbog tvog uspeha, oni pokušavaju da ga umanje ili da te jednostavno ignorišu.

15. Osećaš se loše kada pričaš sa njima, provodiš vreme sa njima, ili misliš na njih.

Ako imaš toksične roditelje nije retko da se dešava da sve što ima veze sa njima čini da ti pripadne muka.

toksični roditelji, roditeljstvo, toksični odnosi
Normalno je da osećaš da želiš da se slažeš sa svojim roditeljima, ali toksične roditelje je nemoguće učiniti zadovoljnim.
Šta ako si prepoznao/prepoznala da imaš toksične roditelje? 

Ako prepoznao/prepoznala da imaš toksične roditelje, znaj pre svega da to nije tvoja krivica. Koliko god te oni optuživali za svašta nešto, to nema nikakve veze sa tobom, već sa njima. Takođe nemoj da se trudiš da ih promeniš, jer se to vrlo verovatno neće desiti. Stoga, u daljem tekstu ti nudimo 5 saveta kako da se izboriš sa toksičnim roditeljima.

1. Prekini da se trudiš da ih učiniš zadovoljnim.

Normalno je da želiš da se slažeš sa svojim roditeljima, ali znaj da je toksične roditelje nemoguće učiniti zadovoljnim. Ono što je još bitnije, to je da kao odrasla osoba imaš pravo na svoj život i svoje izbore, a da se pritom ne pravdaš nikome, pa čak ni njima. Ako budeš živeo/živela po tome kako neko drugi želi, nikada nećeš biti srećan/srećna. Prestani da tražiš njihovu potvrdu za sve što radiš jer je nikada nećeš ni dobiti. Umesto toga reci sebi sve ono što želiš da čuješ od njih.

2. Postavi lične granice i drži ih se. 

Kao što smo prethodno spomenuli, lične granice mogu da ti pomognu u postavljanju fizičkog i emotivnog prostora između tebe i toksičnih roditelja. To je nešto što nije bilo moguće u detinjstvu, tako da će ti verovatno biti u početku neprijatno i nećeš znati kako da kažeš svojim roditeljima šta im je dopušteno, a šta ne. Imaj na umu da osobe koje su toksične teško poštuju lične granice, ali nemoj da dopustiš da te to obeshrabri. Lične granice su ključne za uspešnu vezu bilo koje vrste.

3. Nemoj da pokušavaš da ih promeniš.

Pokušavati da promeniš bilo koga je samo traćenje energije. Umesto toga, koncentriši se na one stvari koje možeš da kontrolišeš a to je kako se ti postavljaš prema onome što tvoji roditelji urade i kažu.

4. Pazi šta sve deliš sa njima.

Poverenje je bitna komponenta svih zdravih veza, ali imaj na umu da su se tvoji roditelji već više puta, nažalost, pokazali kao neko kome se ne može verovati. Ako već znaš da ne umeju da čuvaju tajnu, da će da te kritikuju za svaku sitnicu, da će deliti ono što im kažeš sa drugima bez tvoje dozvole, prosto ograniči ono što ćeš im reći, a šta ne.

5. Nemoj da budeš uvek dostupan/dostupna. 

Toksične osobe su u stanju da samo uzimaju a da ništa ne daju za uzvrat sve dok im se ne kaže ne. Naravno da možeš da pomogneš svojim roditeljima i da im se nađeš za nešto što im treba, ali imaj u svemu tome meru i pravila koja si ti postavio/postavila. Pre svega treba da se ponašaju lepo prema tebi, da te ne omalovažavaju i da imaju na umu da treba da cene tvoj trud. Ti nisi njihov sluga i pomagač za sve i što pre se na to naviknu, pre će i vaš odnos postati bolji. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko si prepoznao/prepoznala sve ili neke od odlika svojih roditelja, a ne znaš kako da se izboriš sa njima, slobodno se obrati za stručnu pomoć kako bi bolje ovladao/ovladala situacijom i živeo/živela bolji i ispunjeniji život.