Strah od neizvesnosti: kako ga pobediti?

Autorski clanak, neizvesnost, Strah, budućnost, , stres,
Neizvesnost u svima od nas proizvodi strah. Međutim, u svetu punom neizvesnosti nemoguće je da je izbegnemo. Kako se onda nositi sa strahom koji ona donosi?

Većina nas već danima prati vesti u pokušaju da otkrije da li ćemo imati grejanje i struju na zimu. Brine nas i nedostatak mleka u mnogim supermarketima i rastuće cene (koje ne prate rastuće plate). “Ako se ovako nastavi sve i da ima struje i gasa ja ih neću imati jer neću moći da platim račun.”. U poslednje vreme sve češće čitamo i katastrofične naslove o mogućnosti rata i na našim prostorima. “Pa zar opet?”. I dok se tešimo time da novine rat najavljuju jednom mesečno, u ovakvo vreme više ništa ne deluje sigurno. I kako se sada izboriti sa tolikom neizvesnosti? I neizvesnosti uopšte.

Čak i da Vam uvodni primer nije blizak, sigurno ste nekad čekali rezultate važnog ispita ili vesti iz bolnice o nekom koga volite (bilo pozitivne bilo negativne). Svima nam je poznat taj osećaj pauze, kada se puls ubrza, a telo odbija da sedi mirno. Neizvesnost koja izaziva strah.

Zašto neizvesnost izaziva strah?

Nekada davno, ljudski rod su ugrožavale mnoge životinje. Tada je naš mozak naučio da ceni sigurnost i predvidivost koje nam pruža rutina. U uslovima rutine mogli smo da se opustimo, prepustimo kreativnom stvaralaštvu ili socijalizaciji. Imali smo vremena da razmišljamo i planiramo, pripremamo se za budućnost. Suprotno tome, neizvesnost je značila da pred sobom imamo direktnu opasnost, tigra koji vreba iza žbuna ili medveda čije se oči cakle u mraku pećine. Tada se aktivira naš limbički sistem, spremajući nas da odlučimo između bega i borbe. U takvoj situaciji strah preovlada, a racionalne odluke ustupaju mesto odlukama koje nam prve padnu na pamet. Možda se Vama sada ne čini racionalno kopljem jurnuti na medveda, ali nekim našim precima u teškoj situaciji jeste i mi smo sada ovde.

Retko koga od nas sada jure tigrovi, medvedi i ostali grabljivci. Međutim, izvori neizvesnosti postali su lukaviji, prikriveniji. Neizvesnost najčešće potiče iz razmišljanja o daljoj budućnosti i osećaja da je ne možemo kontrolisati, ne iz iščekivanja da li će tigar da skoči ili ne. Naš limbički sistem svejedno prepoznaje opasnost da će se nešto loše desiti i aktivira se. Ubrzava rad srca, povećava opštu budnost organizma i izaziva stres. Kako nema direktne pretnje ovakvo stanje se prolongira, što narušava naše psihičko i fizičko zdravlje. Naš mozak kreće u potragu za informacijama i rešenjima koja će situaciju učiniti izvesnijom, a to obično postane nova rupa bez dna

Šta onda raditi u takvoj situaciji? Kako da odagnamo brigu i strah onda kada ne možemo jednostavno da probodemo ono što ih stvara? Kako se nositi sa neizvesnošću modernog života?

Fokusirajte se na ono što možete da kontrolišete

Možda nemamo uticaj na to da li ćemo imati struje na zimu, ili da li će profesor biti blagonaklon u ocenjivanju. Ali imamo uticaj na druge stvari, recimo gomilu veša koja je u pripremama ispita ostala zaboravljena i čeka peglanje. Možemo uticati i na svoje ponašanje prema sebi i drugima. Da li ćemo zbog svog stresa biti neprijatni i istresati se na kasirki i time i njoj zagorčati dan? Ili ćemo ipak samo reći “Dobar dan” sa malo manje entuzijazma nego inače? Na ovaj način mi takođe utičemo na još jedan bitan aspekt: kako će se drugi ponašati prema nama. Kasirka prema kojoj smo bili prijatni možda ipak uspe da iskopa mleko u magacinu.

Fokusirajte se na sadašnjost

Još jedna od stvari na koje možemo da utičemo, ali i u kojima možemo da uživamo, jeste sadašnjost. Za početak ono što uradimo u sadašnjosti može se odraziti na našu budućnost. Možda ne možemo sprečiti restrikciju struje, ali upoznavanje i druženje sa ljudima sada može nam pomoći da ispunimo vreme oko sveće lepim dogodovštinama. Uz to, uživanjem u sadašnjem trenutku napunićete baterije i bolje se mentalno pripremiti za šta god da sledi.

Planirajte

Jedan od načina na koji se neizvesnost može smanjiti je isplanirati i spremiti se za više mogućih scenaria. Razmislite šta je u Vašoj moći u slučaju da, na primer, cene zaista toliko porastu da i osnovne namirnice postanu luksuz. Da li imate kuću sa plodnom zemljom? Ili znate nekoga ko ima? Možda se sećate recepata koje su koristile naše bake u vreme kada je bilo teško doći do hrane. 

Tanka je linija između planiranja i dodatnog dolivanja ulja na vatru izmišljanjem svakakvih nemogućih scenaria. Zapitajte se koliko je ono o čemu sada razmišljate realistično, ili pak da li išta možete uraditi. Cilj planiranja je da Vam umanji osećaj neizvesnosti, ne da Vam pruži inspiraciju oko čega još da brinete.

Potražite savet

Možda već i sami u životnom iskustvu imate rešenja za mnoge neizvesnosti koje Vas čekaju, male i velike. Setite se šta ste radili i kako ste se osećali poslednji put kada ste pali ispit, te i kako ste ga kasnije položili. Onda kada Vas život nije već spremio za ono što Vas čeka, verovatno jeste nekoga starijeg i iskusnijeg, ili nekoga ko je imao drugačiju životnu priču od Vas. Ne ustručavajte se da pitate druge sa savet i pomoć. Njima će biti drago da Vam pomognu, a i znaće da mogu i oni da se oslone na Vas, što takođe produbljuje osećaj bliskosti između vas. Na kraju, ako ne možete naći odgovor među živim izvorima, posavetujte se i sa knjigama. Istorija čovečanstva dovoljno je dugačka da je verovatno kroz Vaše brige neko već prošao i ostavio trag o tome kako bi ga ljudi poput Vas pronašli.

Okrenite se ljudima

Postoji razlog zašto se od davnina skupljamo u grupe. Kada nas je više osećamo se bezbednije i spremnije da se suočimo sa opasnostima. Vaši prijatelji verovatno imaju veštine i znanja koja Vi nemate i obrnuto. Uz to, imati mogućnost da se oslonimo na zajednicu pokazalo se kao jedan od značajnih zaštitnih faktora i kada su u pitanju mnogi mentalni poremećaji, kao i prevazilaženje traumatičnog iskustva. Osećaj zajedništva i najgora vremena čini lakšim, kroz empatiju, međusobnu podršku, ali i smeh i zabavu. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemDanas je lako prepustiti se strahu od neizvesnosti. Mnogo je metaforičkih tigrova i medveda svuda oko nas, ili, bolje rečeno, ispred nas. Međutim, isto kao što su naši preci nekad morali da reše i da se suoče sa medvedom i pobeđivali, tako moramo i mi danas sa našim medvedima. Neizvesnost će uvek biti prisutna, ali i načini da se prevaziđe.