Bolesti zavisnosti: prepoznavanje i borba

alkoholizam, droge, konzumacija supstanci, bolesti zavisnosti, depresija, anksioznost
Konzumacija supstanci se pretvara u odbrambeni mehanizam od različitih stresova koje nam život priređuje na dnevnom nivou.
Kako počinje zavisnost?

Zavisnost bilo koje vrste može da zadesi bilo koga kada se najmanje nada. Uglavnom su to situacije u kojima osoba doživljava previše stresa na poslu, kod kuće, pati od nekih psihičkih poremećaja poput anksioznosti ili depresije, ili čak i bez nekog konkretnog razloga. Obično konzumacija različitih supstanci počinje potpuno neobavezno. Osoba pokušava da olakša sebi stres koji doživljava svakodnevno ili prosto želi da proba nešto novo. Međutim, ubrzo se konzumacija supstanci pretvara u odbrambeni mehanizam od različitih stresova koje nam život priređuje na dnevnom nivou. Uskoro počinje da bude neophodna sve češća i veća količina supstanci da bi se održao njihov efekat. Svaki trud da se konzumiranje supstanci smanji ili da prestane postaje gotovo nemoguć. 

Kako se dijagnostikuje zavisnost?

Prema zvaničnoj klasifikaciji, da bi se osoba dijagnostikovala sa bolešću zavisnosti, potrebno je da ima 2 od narednih 11 simptoma u vremenskom periodu od 12 meseci:

 • Konzumacija više alkohola ili neke druge supstance nego uobičajeno;
 • Osoba ne može da prestane ili ima stalni problem da kontroliše unos supstance;
 • Osoba provodi dosta vremena u korišćenju droge ili alkohola, i čini šta god da je potrebno da bi ih se domogla;
 • Ima potrebu da konzumira supstance da bi obavljala svakodnevne aktivnosti;
 • Ima jaku potrebu za unosom supstance;
 • Nastavlja da unosi supstance iako ima zdravstvene probleme koji se time samo pogoršavaju;
 • Nastavlja da unosi supstance iako to ima negativne posledice na romantičnu, porodične ili društvene veze;
 • Osoba koristi supstance čak i u opasnim situacijama, na primer kada treba da vozi kola ili da upravlja mašinerijama;
 • Prestaje ili značajno smanjuje aktivnosti u kojima je ranije uživala zbog droge ili alkohola;
 • Stalno joj je potrebna veća doza droge ili alkohola;
 • Ako ne koristi drogu ili alkohol oseća anksioznost, veliki napor, muku, povraćanje, tremor ruku i slično.
Kako se zavisnost leči? 

Osobe koje boluju od alkoholizma ili konzumiraju drogu često ne mogu same da se izbore sa ovim problemima. Potrebna im je dodatna pomoć. Rešavati problem zavisnosti nije lako. Razlog tome su promene u mozgu koje se dešavaju zbog stalne konzumacije supstanci ili alkohola. Ne postoji jedan pravi način u borbi protiv alkoholizma ili droge. Neki spominju grupne sesije kao što su Anonimni alkoholičari, dok drugi veruju da je potrebno rešavati i stići do same srži problema koji je doveo do zavisnosti putem psihoterapije, na primer. Kao što ne postoje dve osobe koje na isti način pate od bolesti zavisnosti, tako ne postoje ni dve osobe koje će se lečiti na potpuno identičan način. 

Da li je izlečenje od zavisnosti moguće? 

Izlečenje od zavisnosti je moguće, ali zahteva da se osoba koja boluje potpuno posveti tome. U početku, osoba koja pati od zavisnosti može da bude skeptična kada je u pitanju izlečenje, ili sam metod izlečenja, može da sve vreme poriče da ima problem i da govori kako zapravo ona i dalje može da kontroliše unos supstanci. U početku lečenja javljaju se emocije poput besa, dosade, depresije, straha. Razlog za to je to što motivi zbog kojeg je zavisnost prvenstveno počela polako izlaze na površinu i čine da se osoba oseća loše zbog toga. 

Kako pomoći nekome sa zavisnošću?

Neretko osobe koje pate od neke vrste zavisnosti ne smatraju da im je pomoć potrebna. One ne žele da priznaju sebi i drugima da imaju problem i da treba nešto da urade povodom toga. Često su partner ili članovi porodice ti koji se raspituju za terapiju i koje sve vrste pomoći postoje i predlažu ih osobi koja pati od neke vrste zavisnosti. U toku lečenja veoma je bitna podrška okoline, porodice, partnera, prijatelja, međutim, sama osoba koja pati od zavisnosti je ta koja mora prvenstveno sebi da prizna da ima problem i da se odluči da potraži stručnu pomoć. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko neko u vašoj okolini ima problema sa zavisnošću, probajte da ne pristupate na optužujuć način. Toj osobi je mnogo teže nego što to vi možete da zamislite. Umesto toga, možete se obratiti za stručnu pomoć i istražiti sve opcije da bi se osoba do koje vam je stalo izlečila. Imajte razumevanja za njene ispade koji će se sigurno dešavati u toku terapije. Umesto da se svađate i prebacujete krivicu, probajte da joj u toku lečenja pružite potpunu moralnu podršku i da budete tu za nju.