Depresija: 9 saveta kako da pomognete 

depresija, pomoć, pomoć osobi koja pati od depresije, problem sa depresijom
Najbolje i najjednostavnije što možete da uradite za voljenu osobu koja ima problem sa depresijom je da budete tu za nju.

Ako neko ko vam je drag ima problem sa depresijom, moguće je da se osećate zbunjeno i isfrustrirano jer ne znate kako da se postavite. Verovatno stalno preterano pazite šta i kako govorite da ne biste povredili voljenu osobu još više ili napravili situaciju gorom nego što jeste. Možda toliko ne znate šta da radite, da ste odlučili da samo ćutite, pa to odaje utisak potpune nezainteresovanosti za to kako se osoba prekoputa vas oseća.

Depresija je bolest koja vuče osobu da se osami, što može da šteti i najjačim vezama. Osim toga, ako još i ne znate kako da pomognete voljenoj osobi, to može da dovede do situacije u kojoj obe strane veoma pate. Međutim, znajte da je vaša pomoć itekako važna i cenjena iako to možda ne izgleda tako. Zbog toga vam u daljem tekstu nudimo 9 saveta kako da pomognete voljenoj osobi koja ima problem sa depresijom.

1. Budite tu za nju. 

Najbolje i najjednostavnije što možete da uradite za voljenu osobu koja ima problem sa depresijom je da budete tu za nju. Šta to podrazumeva? Da držite dragu osobu za ruku kada plače, da prosto sednete pored nje kada prolazi kroz težak trenutak, da joj kažete stvari poput ,,Ti si veoma bitna osoba u mom životu”, da je ohrabrite, da je podsetite da, iako prolazi kroz težak period, ste u tome zajedno i da će on proći.

2. Bitni su mali znakovi pažnje. 

Ako se ne osećate prijatno da iskazujete emocije na tako direktan i neposredan način, probajte sa malim znakovima pažnje. Umesto da rečima pokažete da podržavate osobu koja vam je draga i koja ima problem sa depresijom, probajte da joj kupite cveće ili napišete čestitku, da skuvate njeno omiljeno jelo, da je pozovete više puta u toku dana da vidite kako je i šta radi, da uradite nešto posebno za nju što znate da baš voli.

3. Nemojte je kritikovati. 

Sve što kažete može da pogodi osobu koja pati od depresije mnogo više nego što to mislite. Izbegnite rečenice tipa ,,Nemaš oko čega da budeš depresivna/depresivan” ili ,,Moraš da posmatraš stvari sa vedrije tačke gledišta”. Imajte na umu da osoba koja pati od depresije ne može da kontroliše to kako se oseća i da se radi o stanju koje je mnogo dublje i kompleksnije od malo jače tuge. Ove rečenice mogu samo da izazovu suprotnu reakciju, tj. da se osoba još više osami jer se oseća potpuno neshvaćenom.

4. Izbegavajte da budete grubi. 

Mnogi misle da ako primene princip uslovljavanja ili grubosti da će se voljena osoba nekako ,,trgnuti” iz depresije. Stoga glume kako nemaju razumevanja prema tome kako se depresivna osoba oseća i ponaša, uslovljavaju ih rečenicama ,,Bolje bi ti bilo da se trgneš ili ću otići”, ili čak namerno ćute i ništa ne govore kako bi druga osoba primetila njihovo negodovanje. Imajte na umu da ovo neće dati nikakve rezultate. Naprotiv, može da odvede voljenu osobu u još veću depresiju.

5. Ne umanjujte njihovu bol. 

Pre nego što kažete nešto tipa ,,Preosetljiv/Preosetljiva si”, imajte na umu da se ovde ne radi o nečijim crtama ličnosti ili trenutnoj slabosti, već o ozbiljnom poremećaju koja neke ljude vodi u samoubistvo.

depresija, kako pomoći osobi sa depresijom, anksioznost, pomoć
Najbolji način da izbegnete greške u ponašanju i da pomognete voljenoj osobi je da se što više informišete o tome šta je depresija, koji su njeni simptomi, kako se leči i kako se najbolje postaviti prema osobi koja pati od depresije.
6. Nemojte da nudite savete.

Verovatno vam dođe prirodno da nudite savete svaki put kada želite da pomognete osobi koja prolazi kroz težak period. Međutim, kada je u pitanju depresija, stvari su malo drugačije. Tako da, umesto da nudite savete šta biste vi uradili da je situacija obrnuta, probajte da pitate voljenu osobu šta bi njoj značilo da uradite za nju i šta bi učinilo da se ona bolje oseća.

7. Izbegnite poređenja. 

Sem ako sami niste nekada patili od depresije pokušajte da izbegnete rečenice tipa ,,Znam kako se osećaš”. Iako je vaš cilj da pomognete voljenoj osobi znajte da ovom rečenicom možete da učinite da se oseća još lošije, možda se još više zatvori i ne želi da priča o tome kako joj je.

8. Informišite se što više možete o depresiji. 

Mnogo grešaka u komunikaciji i ponašanju se mogu izbeći tako što ćete se informisati o depresiji kao bolesti što više možete. Na taj način ćete izbeći ponašanja i rečenice koja neće pomoći bolesnoj osobi da se oseća bolje. Na primer, neki ljudi misle da ako osoba koja pati od depresije ima jedan dobar dan, da je izlečena. Međutim, depresija nije statična bolest. Svaki dan je novi izazov za osobu koja ima problem sa depresijom. Takođe, imajte na umu da neko ko pati od depresije nije svakodnevno vidno tužan, usamljen, i da se nikada ne smeje na šale drugih ljudi. Osoba može da vam deluje potpuno ,,normalno” spolja ali da iznutra proživljava čitav spektar ozbiljnih depresivnih misli i emocija.

Najbolji način da izbegnete greške u ponašanju i da pomognete voljenoj osobi je da se što više informišete o tome šta je depresija, koji su njeni simptomi, kako se leči i kako se najbolje postaviti prema osobi koja pati od depresije.

9. Imajte strpljenja. 

Imati strpljenja je verovatno jedna od najbitnijih osobina kada se radi o nekome ko ima problem sa depresijom. Depresija ume da bude veoma uporna i iscrpljujuća bolest kako za onoga ko od nje pati tako i za onoga ko se nalazi pored obolele osobe. Dajte osobi koja pati od depresije do znanja da ćete biti uz nju bez obzira na to koliko će joj vremena trebati da se oporavi.psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko vi ili vama bliska osoba pati od depresije, najbolji savet je da potražite stručnu pomoć. Nikada ne znate do koje mere je situacija ozbiljna, ali razgovor sa stručnim licem u kombinaciji sa lekovima, ako su oni neophodni, mogu da pomognu voljenoj osobi da ozdravi i da time značajno poboljša kvalitet svog života.