Iskušenje i neverstvo: kako ostati veran partneru

veza, brak, romantična veza, partner, intimnost, emocije, romantika, seks, izdaja, neverstvo, prevara, iskušenje, privlačnost, vernost, zajednica
Određene strategije mogu vam pomoći da odolite iskušenjima i donesete dobre odluke, kako za sebe, tako i za svoju vezu

Volite svog partnera. Nikada ne biste pomislili da ćete doći u iskušenje da ga prevarite. Monogamija je izgledala prirodno i ispravno, nešto što ste sa zadovoljstvom izabrali za sebe.

Ali, čak i one koji su u zadovoljavajućoj i posvećenoj vezi i dalje privlače druge osobe.

Iskustva u ranim fazama veze ohrabruju gledište u kome osoba veruje da ne može doći u iskušenje. Mnogi su toliko intenzivno usredsređeni na svog novog partnera da jednostavno ne primećuju ostale.

Ali, ova faza intenzivnog fokusa obično dostiže vrhunac nakon šest meseci, i postepeno opada u narednih godinu dana. To nije loša stvar. To zapravo znači da prelazite u ugodniju fazu romantične ljubavi. Ova faza izgleda manje poput rolerkostera, a više poput udobnog, mekanog kauča.

Međutim, sada uočavate i druge, a neke od njih vidite kao privačne. Istraživanja pokazuju da i sam kontakt očima sa privlačnom osobom aktivira područja mozga povezana sa nagradama i dodatno podstiče ovakvo ponašanje. Istraživači otkrivaju da se povećanjem privlačnosti alternativnih partnera smanjuje zadovoljstvo i posvećenost primarnoj vezi, čak i u ispunjavajućim vezama koje donose veliko zadovoljstvo.

Lako je naći se u situacijama u kojima morate provesti značajnu količinu vremena sa osobom koja vam je privlačna. A neretko provodite i više vremena sa drugima (npr. sa kolegama na poslu) nego sa romantičnim partnerom.

Nakon toga sledi iskušenje- faza u kojoj ne možete prestati da razmišljate o kolegi / supruginoj najboljoj prijateljici / komšiji / bivšoj devojci. Osećate krivicu, ali istovremeno i zaintrigiranost. Zabrinutost, ali i uzbuđenje. Možda se čak pitate šta ako ste vas dvoje srodne duše? Flert je prisutan uprkos vašim najboljim namerama. Maštate o toj osobi veoma često, a ponekad možda i tokom seksa sa partnerom.

U nastavku navodimo par strategija koje vam mogu pomoći da ne posustanete pred iskušenjem i da ostanete verni svom partneru.

Kako savladati iskušenje

1. Stavite se na mesto svog partnera

Kako biste se osećali kada biste otkrili da vam je partner bio neveran? Ova složena situacija može učiniti da osećate manje sigurnosti u svojoj vezi, kao i u životu. Možda manje verujete drugima, osećate sramotu zato što vas je partner izdao itd. Ove nijanse mogu vam pomoći da saosećate sa partnerom i učiniće iskušenje manje primamljivim.

2. Zamislite kako bi vaš partner reagovao da je saznao za prevaru

Doslovno, zamislite taj razgovor – od reči do reči. Šta bi vaš partner rekao, i uradio, i kako biste mu odgovorili? O čemu biste razmišljali u tim trenucima?

3. Uništite fantaziju

Nevera je mnogo primamljivija ako dozvolite sebi da se usredsredite na fantaziju, a ne na surovu stvarnost koja će uskoro uslediti. Ta stvarnost uključuje krivicu koju ćete osećati; neizbežnu bol za sve umešane strane, kada neko ili završi vezu i / ili kada partner sazna. Uključuje i posledice sa porodicom i vama bliskim ljudima koji ne bi podržali ili razumeli vaš izbor. Podsećanje na gotovo neizbežnu bol koja predstoji možda će biti dovoljno da vas preusmeri.

4. Razgovarajte sa nekim kome verujete

Sam čin slušanja sebe kako izgovarate sve te stvari u vezi sa neverstvom može vam pomoći da pronađete snagu i jasnoću. Pouzdani prijatelj može vas vratiti u stvarnost i reći vam šta treba da čujete. Iskren razgovor pomoći će vam da razbijete sva poricanja i pružiće vam neophodnu podršku u izazovnom periodu.

5. Preusmerite fokus na svoju trenutnu vezu

Maštanja o drugom sprečavaju vas da usmerite energiju i trud u emocionalno i seksualno stanje vaše trenutne romanse. Iskreno razmislite šta je to što vam je potrebno u vezi a što trnutno ne dobijate, kao i ono što ne dajete partneru. Svi možemo naučiti da bolje negujemo svoje veštine davanja i primanja ljubavi. Iskoristite ovo iskustvo kao poziv za buđenje, kako biste svoju romansu mogli preusmeriti na bolji put. Sve dugoročne veze mogu imati koristi od povratka fokusa na samu vezu.

6. Nemojte komunicirati sa osobom o kojoj maštate

Ne postoji sigurniji način da se izbegne iskušenje nego da ne budete u njegovom prisustvu.

Kognitivne i bihejvioralne taktike

Postoje i određene strategije koje su se pokazale korisnim u uspešnom održavanju monogamije. One predstavljaju mešavinu kognitivnih i bihejvioralnih odgovora u komunikaciji sa osobama koje su vam privlačne. To uključuje sledeće:

1. Ne pokazujte znake privlačnosti tokom interakcije (mimika, kontakt očima)

U suštini, nemojte saopštavati (čak i neverbalno) da osećate privlačnost prema nekome flertujući ili „iskreno govoreći o svojim osećanjima“ ako ne želite da rizikujete. Svakako, možda biste želeli da se seksualno ili romantično povežete sa osobom, ali to možete uraditi u vidu fantazije (ipak, obratite pažnju na tačku br.3). Koliko god flert mogao biti zabavan, shvatite ovo kao ozbiljnu zamku.

2. Koristite resurse za samoregulaciju kako ne biste pokazali interesovanje

Setite se scene iz Simpsona. Homer je u liftu sa Mindi, svojom atraktivnom kolegicom. I kaže sebi „Misli o nečemu što nije seksi! Misli o nečemu što nije seksi!“ i usredsređuje se na neke zaista nezanimljive slike.

Neverstvo je klizavo tlo. Prepoznajte sopstvene slabe tačke i pripremite se nekoliko koraka unapred. Na primer, ako znate da ste skloni flertu kada pijete, nemojte ići na piće kako biste zajedno proslavili radne pobede. Ako ste skloni da skrenete sa pravog puta kada vas razdvaja daljina ili putujete zbog posla, prepoznajte ovu ranjivost i obuzdajte sebe redovnim javljanjem partneru. Ako ste iz nekog razloga u kontaktu sa bivšim partnerom, trebalo bi da postavite jasne granice. Možete postaviti pravilo „bez dodira“ ili „nećemo piti zajedno“.

3. Ocenite negativno potencijalnog partnera

Umesto da se usredsredite na to kako su zabavni, ili pametni, ili kako sjajno izgledaju u toj haljini / košulji / uniformi, fokusirajte se na ono što vam se čini neprivlačnim. Smeje se preglasno sopstvenim šalama? Ispravlja gramatiku? Ima spojene obrve? Maštanje o nekom drugom može biti bezazleno, ali ako dopre u svakodnevne interakcije, fantazija može predstavljati rizik. Promenite fokus. Usredsredite se na ono što je privlačno kod vašeg partnera i na sve lepo što dobijate vezom u kojoj ste trenutno.

Pobeda nad iskušenjem znači osnaženje

Odoleti iskušenju nešto je sa čime se bori celo čovečanstvo – bilo da nas iskušava čokolada, još jedan ljubimac, još jedan par cipela ili ljudi. Drevne religijske doktrine bave se izazovima iskušenja, kao i anonimni programi podrške bivšim zavisnicima i alkoholičarima. Očekivati da ćemo ploviti kroz život lako, bez izazova i iskušenja, jednostavno je nerealno.

Ali, znajte da niste sami. Većinu osoba sa kojima komunicirate izaziva neko iskušenje. Koliko dobro njime vladaju, zavisi od mnoštva faktora, uključujući koliko su emocionalno i fizički odmorni, od raspoloženja, nivoa povezanosti i socijalne podrške, genetike, itd.

Kada su u pitanju veze i seks, treba imati na umu da je konstrukcija monogamnog dugoročnog partnerstva sjajan koncept, ali da nije biološki mandat. To znači da ovaj koncept nije nužno svojstven ljudskoj prirodi, niti je podržan našom evolucionom biologijom. Kao rezultat toga, mnogi, ako ne i većina ljudi, u određenoj meri su izloženi idealu monogamije. Istraživanja pokazuju da većina pojedinaca (84%) ima dogovor sa svojim partnerom o održavanju monogamije, dok više od polovine (55%) nikada nije razgovaralo direktno sa svojim partnerom o monogamiji. Ipak, ništa od navedenog ne sme biti izgovor za loše ponašanje i ne znači da vam je suđeno da budete neverni. To samo znači da će postojati izazovi sa kojima se morate povremeno boriti tokom svog života.

Neverstvo nikada ne može da se dogodi tek tako, samo od sebe. Lako je zalutati kada ne postoji jasan kurs i kada nema granica. Veoma lako. Zato budite brutalno iskreni prema sebi: da li ste spremni da napustite ili izgubite vezu u kojoj ste trenutno? Ako niste spremni na to, priznajte sebi da vam je neko drugi privlačan, i da je to sasvim normalno, ali prepoznajte i svoje slabosti. Sve navedene strategije su dobra polazna osnova da zadržite sebe na pravom putu. Razvijanje veština u savladavanju iskušenja ume da osnaži – dobar je osećaj kada možete da verujete sebi i kada osećate da imate kontrolu nad svojim ponašanjem. A vaša trenutna veza nudi vam neka od najdubljih ljubavnih i životnih iskustava.

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problem